El Pregó dels infants reivindica el dret a la igualtat

14/02/2024 - 15:19

Infància. La lectura del Pregó dels Infants ha tancat enguany les Festes de Santa Eulàlia i ha tornat a omplir la plaça Sant Jaume de nens i nenes que, en aquesta ocasió, han reflexionat sobre el dret a la igualtat.

Sota el lema “A la ciutat, dret a la igualtat”, gairebé 650 d’alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària i centres d’educació especial de Barcelona han participat en l’elaboració del pregó

La lectura del Pregó dels Infants ha tancat enguany les Festes de Santa Eulàlia i ha tornat a omplir la plaça Sant Jaume de nens i nenes que, en aquesta ocasió, han reflexionat sobre el dret a la igualtat. En l’acte hi han participat infants de 21 escoles ordinàries i d’educació especial de la ciutat, que han estat rebuts per  l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, i el comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez, entre altres representants del govern municipal.

Abans de la lectura, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha rebut una representació dels infants participants que li han fet entrega del text del pregó, que inclou les seves propostes per aconseguir una ciutat més justa i igualitària. Durant l’acte a la plaça Sant Jaume, el tinent d’alcaldia Jordi Valls els ha agraït l’esforç i les propostes: “heu treballat molt aquest Pregó, recordeu que no són paraules buides el que heu dit. Quan parleu del dret a la ciutat o la discriminació estem parlant de com podem fer una societat mes igualitària, on no importen en absolut els nostres ulls, ni pensaments, ni accents, sempre i quan tinguem respecte per l’altre.”  També ha volgut acceptar el repte que han llançat els infants: “l’Ajuntament accepta el repte, ens poseu deures, la igualtat està en la construcció de la ciutat, en els parc infantils, en el sistema educatiu o en el sistema sanitari i en el tracte amb la ciutadania”.
L’acte ha acabat amb una gran festa de cançons, balls i confetti amenitzada per la Super Laia i l’actuació final dels BETA i La Tresca i la Verdesca. Ha sigut un moment carregat d’emoció, música i missatges poderosos, en el que els infants han culminat setmanes de feina.

L’alumnat ha realitzat des de principi de curs un procés d’investigació entorn el dret a la igualtat. Primer en una gimcana pel seu barri o districte amb l’objectiu de detectar qui treballa aquest dret, com ho fa i quines situacions o accions no l’afavoreixen. D’aquesta acció en va sorgir un informe d’exploració, que ja va incloure propostes de millora per al territori, i que va ser presentat davant els i les representants municipals a la seu del districte corresponent. Arrel d’aquesta primera feina, van rebre l’encàrrec d’escriure el pregó de les Festes de Santa Eulàlia per part de l’alcalde, que finalment s’ha llegit avui.

El Pregó dels Infants és un programa educatiu que té com a objectiu el foment de la promoció i la difusió dels drets dels infants i el reconeixement dels nens i nenes com a ciutadans i ciutadanes de ple dret, tal com recull la Convenció sobre els Drets dels Infants. La intenció és animar els infants a analitzar i pensar el dret a la participació des d’una mirada àmplia, reflexionant i prenent consciència de la seva importància com a protagonistes en la construcció de la seva pròpia ciutat.

Amb el Pregó s’aconsegueix que els infants coneguin les institucions polítiques i de participació ciutadana de Barcelona i que s’iniciïn en els processos participatius basats en la corresponsabilitat i la ciutadania activa. El treball que es fa a l’aula al llarg del curs estimula la participació i la col·laboració, i és una forma d’acostar els infants al coneixement de les institucions barcelonines.

La primera edició va ser l’any 2004 i des de llavors hi han participat més de 10.600 alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària i d’educació especial.

Fitxers relacionats