Una cavalcada plena de novetats per rebre els Reis d'Orient

03/01/2025 - 12:00

Cavalcada de Reis 2025. Ses Majestats recorren diumenge al vespre els carrers de Barcelona per saludar els nens i nenes. La desfilada amb la qual els rebrà enguany la ciutat està plena de novetats.

Ses Majestats recorren diumenge al vespre els carrers de Barcelona per saludar els nens i nenes. La desfilada amb la qual els rebrà enguany la ciutat està plena de novetats.

La nit més màgica de l’any ja s’acosta. Nenes i nenes de Barcelona ja han lliurat la seva carta i esperen amb il·lusió un matí ple de regals i joguines. Però abans de fer el repartiment de regals, Melcior, Gaspar i Baltasar es passejaran per una ciutat que els donarà la benvinguda amb una Cavalcada de Reis que és tot un espectacle, en aquesta edició amb músiques noves, personatges que encara no coneixeu i uns dispositius tècnics millorats. Hi ha una cavalcada principal, però Ses Majestats protagonitzen, a més, cavalcades simultànies pels districtes de la ciutat.

Els Reis d’Orient arribaran a Barcelona el 5 de gener, a les 16.30 h, al Portal de la Pau. Com és habitual, els veureu baixar del pailebot Santa Eulàlia (fotografia: Xavi Torrent). Els estaran esperant les principals autoritats de la ciutat, entre les quals l’alcalde, Jaume Collboni, que els lliurarà el pa i la sal, símbol d’hospitalitat, i també unes claus que els permetran entrar en tots els domicilis dels nens i les nenes de la ciutat. Donaran una benvinguda artística a la ciutat a Ses Majestats la companyia Brincadeira (atenció, que porten un vestuari nou que s’il·lumina) amb percussió en directe d’inici i una nova composició de benvinguda que és obra del compositor Arturo Calvo.

Enguany, per commemorar el bicentenari dels Tres Tombs de Sant Antoni, Melcior, Gaspar i Baltasar aniran des del Portal de la Pau fins al passeig de la Circumval·lació en carros tradicionals, homenatge a una de les tradicions més arrelades a la ciutat. Aquest moment únic oferirà una oportunitat especial per a petits i grans de veure de prop els Reis abans de l’inici oficial de la Cavalcada.

La Cavalcada pròpiament, però, comença a l’Avinguda del Marquès de l’Argentera a les 18 h i després seguirà el mateix recorregut que l’any passat: des del passeig de Colom avançarà per l’avinguda del Paral·lel, pujarà per la ronda de Sant Pau i carrer d’Urgell, girarà pel carrer de Sepúlveda fins a arribar a l’avinguda Reina Maria Cristina i finalitzarà a la Font Màgica de Montjuïc passades les 21 h. Acrediteu-vos si teniu cap problema de mobilitat o conviviu amb una discapacitat, ja que en el recorregut hi ha punts especialment preparats per a vosaltres.

Ses Majestats recorreran els carrers principals de la ciutat acompanyats dels i de les patges que han estat triats, prèvia inscripció, entre els barcelonins i barcelonines de talla menuda que s’hi van interessar. Tot, sota una pluja de caramels procedents d’unes grans caramel·leres que proporcionaran als i a les assistents molts moments dolços. Aixequeu la mà si voleu caramels i veureu com el patge Omar reparteix llaminadures a dojo al ritme de la música. El mateix passarà amb la caramel·lera de la Fundació Barcelona Capital Nàutica i amb la d’en Ti,en Bi, en Da i en Bo, els personatges del Parc d’atraccions Tibidabo, que també seran presents en la celebració.

A més, però, seguirà la comitiva reial un conjunt de companyies d’arts de carrer que faran del recorregut un gran espectacle de llum i de color en el qual veureu molts artistes mostrant les seves habilitats. Ja veureu que, enguany, s’incorporen nous elements d’il·luminació i sonorització que han estat dissenyats pels escenògrafs José Menchero i Ramon de los Heros per tal de donar unitat al conjunt de la cavalcada.

La Cavalcada, de més d’un quilòmetre, dividida en onze grans blocs i dirigida artísticament per Barbarana Pons, estarà encapçalada pel patge Gregori, la patge Estel, el patge Omar i els patges carters a més, és clar, dels Reis de l’Orient i el seu seguici. Pareu l’orella, perquè enguany, les músiques dels patges han estat compostes gràcies a una col·laboració especial, per músics i músiques del Conservatori del Liceu. Així, la Patge Estel encapçalarà la comitiva reial amb un seguici, que ballarà una coreografia inspirada en la música de les esferes. La Companyia de Dansa CDC la interpreta i la música ha estat composta per Alejandro Vivero. La carrossa del Rei Melcior, en canvi, té coreografies de la companyia Free Bodies i música de Bernardo Rojas. Finalment, el Rei Gaspar estarà acompanyat per un seguici de ballarins i ballarines que faran el recorregit al so de la música de Jordi Font, també músic del Conservatori del Liceu.

Patges i Reis desfilaran pels carrers de la ciutat amb unes carrosses que són tota una creació artística, acompanyades de música i arts de carrer, perquè cada carrossa tindrà la participació d’artistes de disciplines diferents. Entre les moltes novetats de l’edició d’enguany, el redisseny del bloc Xumet dedicat als més petits, la fabulosa coreografia de la companyia laSADCUM de Guillem Jiménez en el bloc del rei Melcior i la incorporació d’un titella gegant de l’artista sud-africà Roger Titley. És Nana, un personatge que fa cinc metres d’alçada, que formarà part del seguici del rei Baltasar i que simbolitza la vulnerabilitat i el coratge de les persones migrades. També teniu incorporacions artístiques de prestigi, com la de la ballarina Lorena Nogal (Premi Nacional de Dansa 2024) que ha dissenyat les coreografies de terra de la desfilada o bé l’adaptació de la Carrossa dels sentits que ha fet la companyia Roseland Musical (que enguany celebra el quaranta aniversari) i el seguici inflable de la companyia Patx Work, que formarà part del seguici del rei Gaspar i tindrà música de Xavi Oró. Pareu atenció a la Carrossa del carbó, que té música de la banda de Guillem Albà, i busqueu en un moment o un altre l’homenatge al centenari del Metro de Barcelona que també forma part de la desfilada.

No us va bé baixar al centre de la ciutat per seguir la Cavalcada de Reis? No patiu, perquè, com ja sabreu, els Reis són màgics i poden estar a més d’un lloc a la vegada, així que també participaran en les cavalcades de barri o de districteque s’organitzen en zones de la ciutat com el Bon Pastor, Horta-Guinardó, Sant Andreu i la Sagrera, Montbau, La Pau i el Besòs, la Teixonera, Nou Barris, el Poblenou, Navas, Sant Gervasi o bé a Zona Nord- Ciutat Meridiana.

Recordeu, finalment, que si encara teniu alguna carta per lliurar, fins al 4 de gener podeu dur-la al Campament Reial que hi ha instal·lat al Districte de Nou Barris. I que si a algun rei li falta encara algun regal, hi ha una Fira de Reisinstal·lada a la Gran Via (entre Rocafort i Muntaner) fins al dia 6 de gener.

Si no us voleu perdre un espectacle d’arts de carrer que serveix per donar la benvinguda a Ses Majestats els Reis d’Orient, veniu a la Cavalcada de Reis de Barcelona, però abans consulteu al web de Nadal de l’Ajuntament tota la informació al respecte

Més informació