Les Corts commemora el Dia Mundial de la Infància

21/11/2022 - 13:39

El diumenge 20 de novembre es va inaugurar l’escultura “Abraçada” de l’autora Carme Solé i Vendrell, ubicada al jardí del Centre Cívic Can Deu, que simbolitza els Drets dels Infants i el compromís de l’Ajuntament per assegurar el seu compliment.

Barcelona és Ciutat Amiga de la Infància des de l’any 2007 i, com cada 20 de novembre, coincidint amb el Dia Mundial dels Drets de la Infància, l’Ajuntament de Barcelona mostra el seu compromís municipal per seguir desenvolupant polítiques avançades d’infància i seguir construint una ciutat a la mida dels més petits i de les seves famílies, tenint en compte les seves opinions, necessitats, prioritats i drets.

En aquest sentit, l’Ajuntament, en els darrers anys, ha realitzat accions perquè el reconeixement als Drets dels Infants tingui presència a l’espai públic de la ciutat. El passat diumenge 20 de novembre es va celebrar la inauguració de l’escultura “Abraçada”, situada al jardí del Centre Cívic Can Deu, i que simbolitza els Drets dels Infants i dona resposta al compromís que té la ciutat de comunicar a la ciutadania l’existència d’aquests drets.

L’escultura de bronze representa a una nena que ha perdut un peu a causa de la guerra i sosté entre els seus braços a una nina que significa la seva salvació. És obra de l’autora Carme Solé i Vendrell, reconeguda internacionalment per les seves il·lustracions infantils i la seva implicació en l’acompliment dels Drets dels Infants a través de la campanya d’il·lustració “Why?”. Guardonada amb la Creu de Sant Jordi (2006), el Premi Nacional de Cultura (2012), el Premi Nacional d’Il·lustració (1979) i la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts (2021); aquesta és la seva primera escultura ubicada a la ciutat de Barcelona.

Per al regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat i regidor del Districte, Joan Ramon Riera, aquesta escultura representa “un reconeixement de la ciutat cap als seus infants, així com un record per tots aquells infants que pateixen o han patit algun tipus de violència. Volem dir-los que els tenim presents, i que tots els i les professionals de l’àmbit treballem i continuarem compromesos per eliminar les males experiències durant la infància”. “Aquesta escultura és també un missatge als adults, que sapiguem tots i totes que els Drets dels Infants són inqüestionables i vigents a la nostra ciutat i que els infants han sentir Barcelona com la seva ciutat” ha afegit.

A l’acte també hi van ser presents el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament, Jaume Collboni; la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Núria Valls; l’autora de l’escultura, Carme Solé; el ministre de cultura i esport, Miquel Iceta; i l’alumnat de l’Institut-Escola Tres Fonts de les Corts, que van llegir un manifest.

L’espai públic de la ciutat a debat en el Cicle de Cinema dels Drets dels Infants

Durant el mes de novembre, als Cinemes Girona, se celebra una nova edició del Cicle de Cinema dels Drets dels Infants que, enguany, sota el lema “Barcelona dona molt de joc”, té per objectiu promoure la reflexió sobre quines necessitats té la infància i l’adolescència per gaudir de l’espai públic de la ciutat.

En aquest sentit, el cicle s’ha planificat amb la finalitat de desvetllar la consciència que els infants tenen dret a un entorn amable i amigable que n’afavoreixi la qualitat de vida i, que per viure dignament, és imprescindible fruir d’una ciutat i d’un barri que treballin per a la millora de les condicions socials i ambientals.

El cicle es va iniciar el dia 6 i s’allargarà fins al 27 de novembre,  amb un total de 30 sessions per a infants, adolescents i famílies, les sis pel·lícules seleccionades en aquesta edició reflecteixen diferents drets dels infants com gaudir d’una ciutat amb espais naturals que garanteixin el joc i la convivència de manera harmoniosa i sana; viure en una ciutat que tingui en compte les seves necessitats; o participar en l’elaboració del projecte de ciutat i poder desenvolupar iniciatives pròpies en el seu entorn.

Una novel·la infantil per trencar el tabú de l’abús sexual infantil

En el marc de la celebració del Dia Mundial dels Drets de la Infància, el passat dimecres es va presentar el llibre “Vint-i-set dinosaures”, de l’autora Teresa Muñoz, un novel·la pensada per a infants de 9 a 12 anys, i on a través de la història en primera persona del protagonista, l’infant que el llegeixi es dotarà d’eines per poder encarar i frenar un possible abús sexual infantil. També és una lectura que permet a les famílies i els centres escolars tractar el tema  amb els infants i trencar aquest tabú. La presentació del llibre forma part del programa municipal per a la prevenció de les violències sexuals en la infància i l’adolescència.

L’Ajuntament s’il·lumina de blau

La façana de l’Ajuntament de Barcelona es va il·luminar durant la tarda de diumenge 20 de novembre de color blau per a celebrar el Dia Mundial dels Drets de la Infància i mostrar el ferm compromís del consistori en la defensa i la promoció dels drets de tots els nens i nenes.