Acte en memòria de Sonia Rescalvo Zafra, en l'aniversari del seu assassinat

05/10/2022 - 16:10

Acte en memòria de Sonia Rescalvo Zafra, en l'doaniversari del seu assassinat

La trobada tindrà lloc el 8 d'octubre vinent al parc de la Ciutadella, a la glorieta que porta el seu nom des de l'any 2013.

Un any més, continuem recordant Sonia Rescalvo Zafra, denunciant el delicte d’odi que va patir i reivindicant la defensa dels drets LGTBI i el desig d’una ciutat lliure de ser i estimar.

Sonia Rescalvo Zafra va néixer a Conca l’any 1956. Durant els seus anys de joventut es va traslladar a Barcelona, on va passar a formar part del món artístic del Paral·lel, al Teatre Arnau. Hi va treballar molts anys com a vedet, i va arribar a tenir molta fama. Amb la crisi de l’espectacle de varietats, es va haver de traslladar al parc de la Ciutadella per viure-hi i treballar-hi.

Assassinat i condemna

La matinada del 6 d’octubre de 1991 va ser assassinada brutalment per un grup de caps rapats nazis a la glorieta del parc de la Ciutadella. Sonia Rescalvo dormia en aquesta glorieta amb la seva amiga Doris, que també va ser agredida. Abans de fugir, el grup de nazis va atacar un rodamon a l’hivernacle del parc i el va deixar cec.

Els fets van ser denunciats pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) i la Coordinadora Gai-Lesbiana. L’any 1994 va tenir lloc el judici a l’Audiència Provincial de Barcelona, i la sentència va ser condemnatòria, per un delicte d’assassinat.

L’any 2013, a proposta de la Plataforma LGTBIcat, es va donar el nom de “Transsexual Sonia” a la glorieta on va ser assassinada i al 2021 es va posar el seu nom a tota la plaça.

Acte del 2022

Enguany, a partir del cas de la Sonia i de la denúncia del delicte d’odi que va posar fi a la seva vida, s’ha volgut donar visibilitat i sensibilitzar sobre la transfòbia des d’una mirada interseccional incloent-hi l’aporofòbia.

L’acte estarà conduït per Yoana Mata Cruz, de l’Associació Catalana per la Integració d’Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants (ACATHI). Començarà a les 11.00 del matí amb activitats de visibilitat i sensibilització, com ara la Biblioteca vivent, dinamitzada per ACATHI, una activitat de llibres-persones en què es convida la ciutadania a conèixer les realitats de persones trans, intercanviar opinions i aprendre.

També l’activitat de la Glorieta dels desitjos, organitzada per Stop Sida i Chrysallis, que omplirà la glorieta de Sonia Rescalvo Zafra de petits missatges amb llaços de colors i missatges trans positius, i diferents activitats adreçades als infants, promogudes per Chrysallis (tallers de treballs manuals, pintura i dibuix).

A les 12.15 hores, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez Castaño, donarà la benvinguda als assistents, acompanyada de Miguel Ángel Aguilar García, fiscal coordinador de la Fiscalia Provincial de Barcelona – Servei de Delictes d’Odi i Discriminació, i un representant de la vicepresidència del Consell Municipal d’LGTBI.

També participaran en l’acte commemoratiu les entitats LGTBI Observatori Contra l’Homofòbia (OHC) i el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), membres de la comissió de drets i aporofòbia de la Xarxa d’Entitats d’Atenció a les Persones sense Llar (XAPSLL), així com Silvia Reyes, activista trans i amiga de Sonia Rescalvo. A més a més, s’han programat les actuacions artístiques següents:  “Tacón de pluma”, de Háche Machado, i “Cum-zzanjä”, de Rusly Cachina Esapà.

Us hi esperem!