En el Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, Barcelona ha volgut mostrar el seu suport al col·lectiu i el seu compromís en la defensa dels seus drets i llibertats. L’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, s’ha reunit amb una representació d’entitats membres del Consell Municipal LGTBI, personal municipal que treballen en les àrees LGTBI del consistori, cossos de seguretat i personalitats històriques del col·lectiu per refermar aquest recolzament i com a tret de sortida dels actes de celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, que se celebra el 28 de juny
Durant l’acte, s’ha desvelat el cartell de la campanya ‘Orgull Barcelona’, que enguany portarà el lema ‘la llibertat de ser’ i que durant dos mesos omplirà els carrers de la ciutat d’actes festius i reivindicatius amb els col·lectius LGTBI. També els barris, equipaments municipals i museus de la ciutat se sumaran a la celebració amb programacions per a tots els públics amb l’objectiu de sensibilitzar de la necessitat de continuar defensant els drets de les persones que formen part dels col·lectius LGBTI davant l’augment dels discursos d’odi.
La novetat d’aquest any es que a banda del cartell principal, també hi haurà cinc cartells protagonitzats per veïnes i veïns de Barcelona del col·lectiu LGBTI amb missatges reivindicatius.
Orgull als Barris
Tota la ciutat es bolca en la commemoració de l’Orgull. Equipaments de proximitat de tots els barris i districtes de Barcelona programen activitats en el marc d’aquesta efemèride. Biblioteques, centres cívics, espais joves, casals de barri… Una àmplia oferta per visibilitzar la pluralitat de les diferents realitats i mirades dels diversos col·lectius LGTBI.
Una programació de proximitat intergeneracional, transfeminista i interseccional, que aquests dies s’intensifica, però que es duu a terme de manera contínua durant tot l’any amb la complicitat dels diversos agents que treballen arreu de la ciutat per reivindicar els drets LGTBI.
Museus orgullosos
La commemoració de l’Orgull a la ciutat també té la complicitat de diversos museus de la ciutat, que tornen aquests dies a reinterpretar els seus espais i col·leccions en clau LGTBI.
Els museus no són només espais per conservar-hi objectes del passat, també són llocs on es construeixen i es reprodueixen relats sobre la nostra història, cultura i identitat. Incorporar una mirada LGTBI no és només un acte de justícia històrica, sinó també, una manera d’enriquir i diversificar narratives que es mostren a la ciutadania. Una mirada LGTBI als museus no només repara omissions històriques, també obre portes a noves formes de pensar, sentir i entendre el món que habitem.
Dins de la programació prevista, entre el 18 i el 21 de juny, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) acollirà La Internacional Queer/Cuir que aplegarà artistes, pensadores i activistes que ens conviden a imaginar altres històries i narracions sobre la crisi de la sida i les polítiques de la salut des d’una perspectiva interseccional i decolonial que agafa distància respecte de la historiografia hegemònica del Nord Global i crea alternatives locals centrades en especificitats de context.
Aniversari del Centre LGTBI
El pròxim dissabte 31 de maig, d’11 a 15 hores, el Centre LGTBI de Barcelona celebra el seu sisè aniversari. Aquest espai pioner de referència per afavorir els drets i les llibertats sexuals de totes les persones, molt connectat amb el barri de Sant Antoni, organitza un seguit d’activitats gratuïtes amb un esperit festiu i reivindicatiu. Espectacles de màgia, tallers de salsa i d’intervenció de fotografies, música i espais per a infants seran els ingredients d’una celebració per a tots els públics.
Suport al col·lectiu LGTBI a Hongria
En la defensa ferma dels drets dels col·lectius LGTBI el plenari municipal va fer una declaració institucional de condemna a la prohibició d’esdeveniments vinculats a l’Orgull LGTBI que ha impulsat el Govern d’Hongria, del primer ministre Víktor Orban.