Entitats LGTBI catalanes reclamen que la superilla junt al Centre LGTBI sigui rebatejada com a “Superilla 28 de juny”

27/06/2024 - 11:44

Concentració divendres 28 de juny a les 17h

Diverses entitats LGTBIQA+ catalanes han demanat que la superilla del barri de Sant Antoni situada en la cruïlla entre els carrers Comte Borrell i Parlament i molt pròxima al Centre LGTBI prengui el nom de “Superilla 28 juny”, en commemoració del dia internacional per l’alliberament LGTBIQA+. 

Diverses entitats LGTBIQA+ catalanes han demanat que la superilla del barri de Sant Antoni situada en la cruïlla entre els carrers Comte Borrell i Parlament i molt pròxima al Centre LGTBI prengui el nom de “Superilla 28 juny”, en commemoració del dia internacional per l’alliberament LGTBIQA+. 

La petició es va traslladar a l’Ajuntament de Barcelona durant la darrera sessió del Consell Municipal LGTBI, l’òrgan consultiu i de participació a nivell municipal per fomentar la igualtat de drets, les llibertats i el reconeixement social de les persones LGTBI. 

Per visibilitzar aquesta petició, diverses entitats LGTBIQA+ catalanes han convocat a una concentració aquest divendres 28 de juny, a les 17 hores, a la superilla de Comte Borrell i Parlament. Durant la concentració, es farà una acció simbòlica de canvi de nom de la superilla, penjant uns cartells amb el nom de “28 de juny”. 

Les entitats convocants consideren que “aquesta resignificació de l’espai públic és un deute històric de la ciutat amb les lluitadores per a l’alliberament LGTBI, les activistes que ens han precedit i han fet avançar els drets i llibertats que ara gaudim”. 

Destaquen també que aquest espai tan pròxim al Centre LGTBI ha acollit múltiples actes de la comunitat LGTBIQA+, com ara la resposta ciutadana a l’assassinat de Samuel Luiz el juliol de 2021 a La Corunya, les concentracions per reclamar la llei trans* o les presentacions de la radiografia de l’LGTBI-fòbia a Catalunya, entre d’altres.  

Les entitats convocants volen recordar la importància del moviment LGTBI a Catalunya i expressar la seva determinació a combatre els prejudicis i la intolerància. “Barcelona ha de fer una passa endavant en un moment d’enfortiment de l’odi i el feixisme per crear espais que visibilitzin referents del col·lectiu”, asseguren les entitats en un comunicat. 

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa diferents iniciatives per senyalitzar  espais públics de la ciutat amb noms de referents o fites històriques destacades en la lluita pels drets LGTBI.  

Una d’elles ha estat impulsar que la plaça formada per la cruïlla entre els carrers Enric Granados i Consell de Cent, a l’Eixample, prengui el nom de l’activista trans Silvia Reyes, que va morir el passat 20 de maig. Les entitats del Consell LGTBI, van recolzar favorablement la iniciativa.  

A més a més, aquest dissabte 29 de juny a les 12:30 hores s’instal·larà a la Rambla de Barcelona (zona Centre d’Arts Santa Mònica) un faristol en commemoració de la històrica manifestació LGTBI del 28 de juny de 1977, la primera mobilització de la dissidència sexual, afectiva i de gènere en tot l’estat espanyol.  

L’any 2021, l’Ajuntament de Barcelona també va concedir el nom de Sonia Rescalvo Zafra a una gran plaça ubicada al parc de la Ciutadella, en record de l’artista trans que va ser assassinada per un grup de neonazis en aquest mateix lloc el 6 d’octubre de 1991.