L’any 2023 es van registrar un total de 205 de casos de discriminació per orientació sexual o identitat de gènere, segons l’Informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona 2023, 76 casos més que l’any anterior.
L’Observatori de les Discriminacions a Barcelona va registrar durant l’any 2023 un total de 865 discriminacions, fet que representa un increment de 234 registres respecte l’any anterior. D’aquestes, el racisme continua sent el motiu principal de discriminació, amb 230 incidències; seguit de la salut, amb 217, i l’LGTBI-fòbia, amb 205 incidències registrades, segons constata el seu informe.
El document detalla que, del total de les 205 situacions de discriminació per LGTBI-fòbia denunciades el 2023, 109 van ser per gaifòbia i 58 per transfòbia, principalment. I recull 22 situacions dirigides al col·lectiu LGTBI en conjunt o de manera ineespecífica, i 14 situacions de lesbofòbia.
El 2023, augmenten les discriminacions per orientació sexual o identitat de gènere
Malgrat que la LGTBI-fòbia passa a ser el tercer motiu de discriminació durant el 2023, a causa de la pujada considerable de registres pel que fa les discriminacions per motiu de salut mental, no s’ha produït una disminució dels registres , ans al contrari, han augmentat en 76 casos més respecte el 2022.
Segons destaca l’informe, les situacions denunciades per l’Observatori contra la LGTBIfòbia (OCL) provenen de “punts liles” ubicats en sales d’oci. Les persones que han accedit al servei d’atenció psicosocial tenen edats entre els 15 i 56 anys. Entre aquestes, les que més han anat al servei se situen entre els 36 i els 45 anys.
L’agressió física, la forma de discriminació més atesa per l’OCL
De les 109 incidències recollides de discriminació per gaifòbia, l’OCL exposa que les persones afectades van rebre agressions verbals i físiques.
En quant a la transfòbia, s’han registrat 58 situacions de discriminació, fet que representa gairebé el doble respecte l’any anterior. Les persones afectades van rebre repudi, amenaces, menys preu i agressions verbals i físiques.
Pel que fa la lesbofòbia, de les 14 situacions de discriminació recollides, l’informe exposa que les violències que reben les lesbianes continuen sent “transparents” als ulls públics, tal i com assenyala la investigadora Bárbara Ramajo, ja que persisteixen les violències fantasmes, que mantenen a les lesbianes en un estat etern d’invisibilització, raó per la qual també perdura la infradenúncia.
Pel que fa les 22 situacions recollides d’LGTBI-fòbia, s’ha identificat el discurs discriminatori i d’odi en atacs al centre LGTBI de Barcelona durant manifestacions, conferències i celebracions del col·lectiu.
L’identificador trans com a patologia en alguns CAP de salut de la ciutat
Segons l’OCL, l’impacte de les discriminacions en les persones trans no només impacta contra la seva integritat física, sinó també contra la seva salut mental i emocional, ja que se’ls continua negant el dret a existir. En l’informe exposen que han recollit casos on, en alguns CAP de salut, encara s’utilitza l’identificador trans com a patologia. També han recollit discriminacions vinculades al nom sentit.
Protocol d’actuacions davant situacions de discriminació per LGTBI-fòbia a Barcelona
L’OCL considera que és imprescindible continuar activant el Protocol d’actuacions davant situacions de discriminació per LGTBI-fòbia a Barcelona. I afirmen que és necessari crear consciència en la ciutadania perquè, en la major part dels casos, les agressions es donen per part de particulars. També consideren necessari ampliar la col·laboració entre els diversos actors implicats en les accions de prevenció i acompanyament, des d’una perspectiva interseccional.
Descarrega l’informe aquí: InformeDiscriminacions_Barcelona2023
Denúncia i atenció a les situacions per discriminació
Si has patit una situació de discriminació per LGTBI-fòbia o per altres causes com racisme, capacitisme, edatisme o aporofòbia, pots adreçar-te a l’Oficina per la No Discriminació (OND) de l’Ajuntament de Barcelona per denunciar el cas i demanar suport.
L’OND presta serveis d’atenció psicosocial per un acompanyament emocional, posa a disposició formes de gestió del conflicte (conciliació, mediació, etc), ofereix assessorament jurídic i pot sancionar segons les normatives vigents.
Es pot contactar a l’OND de manera presencial al carrer Ferran número 32, al telèfon 934 132 000, o de manera telemàtica a través d’un formulari web.
L’Observatori contra l’LGTBI-fòbia rep i atén denúncies relacionades específicament amb situacions de discriminació per LGTBI-fòbia, i ofereix serveis d’acompanyament psicosocial, assessorament legal i jurídic, punts LGTBI i formacions. En cas d’agressió o discriminació es pot contactar a través de la seva aplicació web, o al correu coordinació@och.cat.
Per la seva banda, l’entitat Gais Positius diposa d’un servei d’acollida i informació que ofereix la primera atenció a persones que viuen amb VIH, i dona accés al grup de suport mutu i les assessories psicològica, jurídica i social. A través d’aquests serveis es pot obtenir informació legal relacionada amb la vulneració de drets pel fet de viure amb VIH, entre altres recursos. Es pot demanar cita amb el servei d’acollida i informació a través del telèfon 932 98 06 42.
Per últim, el Centre LGTBI de Barcelona també ofereix un servei d’acollida per detectar les necessitats d’atenció de les persones LGTBIQA+ i, en el seu cas, derivar-les als serveis d’assessorament psicològic, jurídic i especialitzat per persones trans. Es pot demanar cita enviant un correu a info@centrelgtbibcn.org, trucant al 93 880 51 11 o venint de manera presencial al Centre LGTBI de Barcelona (Comte Borrell, 22).