Districte eleva a Nomenclàtor el Parc de les treballadores i treballadors de la Maquinista

10/03/2021 - 16:10

El consell plenari sol·licita el canvi de nom del parc de la Maquinista per homenatjar totes les persones que van passar per aquesta empresa emblemàtica del Bon Pastor.

La Fundació Maquinista-Macosa ha estat la proposant del canvi de nom al parc ubicat al Bon Pastor amb l’objectiu de visibilitzar la memòria de totes les persones que van passar per aquesta fàbrica al llarg de la història. La Fundació, constituïda l’any 2002, vetlla per la memòria de la fàbrica la Maquinista, que va començar a funcionar a Sant Andreu de Palomar l’any 1920. La Maquinista va ser pionera en la indústria metal·lúrgica de Catalunya per la seva innovació tecnològica, l’empremta que va deixar en l’àmbit urbanístic i pel compromís dels treballadors i treballadores en defensa de les llibertats sindicals, socials i polítiques.

El treball fet per la Maquinista forma part de la nostra vida quotidiana. Infraestructures com l’estació de França o la central tèrmica que donava llum a tot Barcelona o, fins i tot, part dels metros, els trens i l’AVE van ser construïts a les seves instal·lacions. A això li van acompanyar les lluites obreres des de ben aviat, arribant a aconseguir rebaixar la jornada laboral de les 11 hores que existia a principis de segle fins a les 8 h que encara avui dia conservem.

Després de 150 anys d’història, la Maquinista va desaparèixer el 1993 sent integrada a la multinacional Alstom.