Acord entre Fabra i Coats: Fàbrica de Creació i TNC

06/09/2024 - 13:23

Aquest mes de setembre Fàbrica de Creació acull als seus espais les companyies Roberto G. Alonso i Hotel col·lectiu escènic perquè preparin els seus últims projectes, espectacles que es podran veure en la nova temporada del Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Així mateix, el mes de novembre la companyia Dau al Sec assajarà a la Fabra l’obra que estrenarà a finals del gener de 2025 al TNC. Les tres residències es donen en el marc d’un conveni de col·laboració entre l’ICUB, mitjançant Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, i el TNC. Els espectacles s’estrenaran al TNC durant aquesta temporada.

Crit contra la violència física i psicològica

Loneliness és el nom de la proposta de la companyia Roberto G. Alonso, un espectacle de moviment, teatre físic i videocreació que serà a la Sala Tallers del TNC del 16 al 27 d’octubre. Amb direcció i coreografia de la mateixa companyia, Loneliness explora la conducta humana de l’exclusió del diferent, on el patiment aliè, l’escarni i l’enfonsament moral de l’individu esdevenen un cruel joc de poder. La companyia de dansa convida els espectadors, i especialment els joves, a posar-se davant d’un mirall per reflexionar sobre l’assetjament verbal, físic i virtual entre els adolescents.

Una suite per ‘no molestar’

També a la Sala Tallers, però en aquest cas entre el 13 i el 23 de març de l’any que ve, l’Hotel col·lectiu escènic presentarà Suite nº4. Do not disturb, amb dramatúrgia i direcció de Jordi Oriol. La peça d’aquest col·lectiu de dansa-teatre s’anuncia amb la pregunta “Que no heu vist, a l’entrar, el cartell de ‘no molestar’?”, i seguirà l’esquema marca de la casa: estructurat com un hotel amb espectacles en les diferents habitacions i pel qual els hostes van transitant.

Acte de resistència col·lectiva contra el règim i la censura

Uns mesos abans, del 23 de gener al 9 de febrer, i igualment a la Sala Tallers del TNC, la companyia Dau al Sac oferirà Els contrabandistes de llibres de Daraya, sota la direcció d’Iban Beltran i amb dramatúrgia del mateix Beltran i d’Albert Tola. En paraules de la companyia, l’espectacle “dona fe de la violència exercida des del poder per aturar la imaginació i la vitalitat d’un poble, en privar-lo de llegir i pensar”. La gènesi de l’obra és una investigació de la periodista Delphine Minoui sobre una biblioteca secreta al cor de la ciutat de Daraya en plena guerra de Síria que un col·lectiu de joves fotògrafs sirians va bastir amb llibres recollits als carrers després de cada bombardeig.

Les entrades per a tots tres espectacles ja són a la venda. Més informació, al web del TNC.

A la imatge, una fotografia promocional de ‘Loneliness’.