En aquest taller, organitzat per Casa Àsia amb la col.laboració d'iMares de l’Institut de Ciències del Mar – CSIC, l’Ambaixada de Nova Zelanda, en el marc de l’Escola de Bambú de Casa Àsia i de la Regata Cultural de la Copa Amèrica de l’Ajuntament de Barcelona, acostarem als alumnes de 5è i/o 6è de primària de l’Escola Milà i Fontanals la feina que realitzen les persones investigadores en les ciències marines, per tal d’entendre millor com s’obtenen dades, com es treballa per obtenir els resultats i entendre que és important col·laborar els uns amb els altres per poder compartir coneixement sobre la temàtica que es treballa.

L’alumnat es centrarà en conèixer millor què són els pingüins, on habiten, quines espècies trobem i què està passant a algunes poblacions de pingüí blau (little penguins) a Nova Zelanda degut a canvis ens els factors ambientals i les pressions derivades de l’activitat humana.

Començarem amb una part introductòria on emmarcarem la temàtica i a continuació el grup es dividirà en 4 subgrups, amb l’objectiu d’especialitzar-se més amb una temàtica (producció, la temperatura, la pesca i la distribució de la població de little penguins.

  • Producció primària: l’objectiu d’aquest racó és conèixer la tendència de concentració de la clorofil·la en les aigües de Nova Zelanda.
  • Temperatura: l’objectiu d’aquest racó és conèixer la tendència de canvis en la temperatura de l’aigua en les aigües de Nova Zelanda.
  • La pesca: l’objectiu d’aquest racó és conèixer si en els indrets d’interès es pràctica la pesca o no, mirant la quantitat d’hores acumulades al llarg de l’any.
  • Distribució de les poblacions de pingüins: l’objectiu d’aquest racó és conèixer en quines zones de Nova Zelanda trobem pingüins i com han evolucionat aquestes.

Cada grup treballarà en el racó de la seva temàtica i s’introduirà amb l’ajuda del diferent material disponible. A continuació, a través de la realització d’uns petits exercicis, hauran d’interpretar bé la informació per arribar a fer les seves conclusions del que està passant.

Finalment, tot el grup s’agruparà de nou per compartir amb els altres tot allò que han après i que han pogut observar. En acabar traurem unes conclusions generals i resoldrem dubtes i preguntes.

Taller a càrrec de:

 Míriam Gimeno, doctoranda a l'Institut de Ciències del Mar-CSIC. La seva recerca es basa en estudiar les amenaces que afecten els oceans a través dels pingüins. Aquests, són espècies sentinelles, és a dir, espècies que integren els canvis que pateixen els oceans i, per tant, ens informen dels efectes que tenen les amenaces sobre els ecosistemes. Els seus estudis busquen trobar àrees i espècies especialment vulnerables per tal de promoure-hi una gestió sostenible.

 Àngela Olvera, Research Project Manager, Renewable Marine Resources, Institut de Ciències del Mar – CSIC. Experta en l'organització i execució de projectes, des d'iniciatives d'educació ambiental fins a campanyes de divulgació. A més, amb un gran interès per comunicar la ciència de manera efectiva a tot tipus de públics, mitjançant la col·laboració entre diferents agents privats, públics i sense ànim de lucre. A través d'un enfocament col·laboratiu, promou la gestió sostenible dels oceans i la conservació dels mars i oceans. 

Organitzen i col.laboren: Casa Àsia amb la col.laboració d'iMares de l’Institut de Ciències del Mar – CSIC i l’Ambaixada de Nova Zelanda, en el marc de l’Escola de Bambú de Casa Àsia i de la Regata Cultural de la Copa Amèrica de l’Ajuntament de Barcelona.

Horaris

Escola Milà i Fontanals

Adreça:
C Àngels, 1
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona