El districte de Sants-Montjuïc és el més extens de Barcelona, amb una superfície de 2.090 hectàrees, que representa gairebé la quarta part del terme municipal de Barcelona.

Aquesta heterogeneïtat del territori es tradueix en una gran diversitat social i humana. L'extensió real del districte és molt inferior si se n'exclouen les zones no habitades, com el port de Barcelona, el polígon industrial de la Zona Franca i bona part de la muntanya de Montjuïc.

Els límits de Sants-Montjuïc són, d'una banda, els termes municipals de l'Hospitalet de Llobregat i el Prat de Llobregat, i de l'altra, a Barcelona, l'avinguda de Madrid i el carrer de Berlín, que el separen de les Corts, i els carrers de Numància i Tarragona i les avingudes de Josep Tarradellas i el Paral·lel, que el separen de l'Eixample, Ciutat Vella i el mar.

Sants-Montjuïc està format per vuit barris: el Poble-sec, Hostafrancs, la Bordeta, la Font de la Guatlla, la Marina de Port, la Marina del Prat Vermell, Sants i Sants-Badal.

Els barris de Sants-Montjuïc

El Poble-sec

El Poble-sec constitueix una estreta llenca urbana entre Montjuïc i l’avinguda del Paral·lel. El barri va ser el primer Eixample de Barcelona.

Hostafrancs

Hostafrancs es troba entre la Gran Via i Sants, en el sector del districte més proper a la plaça d’Espanya.

La Bordeta

El barri de la Bordeta va néixer al llarg de la carretera de Barcelona a Sant Boi de Llobregat, en la zona compresa entre Hostafrancs i l’Hospitalet de Llobregat.

La Font de la Guatlla

El petit barri de la Font de la Guatlla s’estén entre la Gran Via i el vessant nord-oest de la muntanya de Montjuïc.

La Marina de Port

El territori organitzat entorn de l’actual passeig de la Zona Franca havia estat un espai predominantment agrícola, que rebia la denominació de la Marina de Sants.

La Marina del Prat Vermell

El Prat Vermell era el nom que rebien els camps d’aquest sector baix de la Marina de Sants, on durant anys hi va haver instal·lada una fàbrica d’indianes.

Sants

Sants és el nucli de població més important i el barri més extens i més antic del districte al qual dona nom. Es va originar al llarg de l’antic camí ral.

Sants-Badal

El barri de Sants-Badal era, en origen, l’extrem més occidental de Sants, però n’ha estat força deslligat durant molts anys.

Dades estadístiques del districte

Habitants
182.184
Superfície
2.294,00 ha
Densitat de població
79 hab./ha