Pressupostos i programes d'actuació per superar la crisi

16/12/2020 - 16:47

El darrer plenari de l'any a Sants-Montjuïc ha aprovat el Programa d'Actuació del Districte (PAD) i ha donat el vistiplau al Programa d'Actuació Municipal (PAM) fins a 2023, així com als pressupostos municipals i de districte per a 2021, que creixen un 6,5% al conjunt de la ciutat per sortir de la crisi generada per la pandèmia de covid-19 i rellançar Barcelona sense deixar ningú més enrere. La sessió, que aquí mateix podeu tornar a veure en vídeo, s'ha celebrat al Saló de Plens a porta tancada i amb consellers i conselleres intervenint-hi per videoconferència, per limitar-ne l'aforament i evitar contagis del virus.

L’informe del regidor ha arrencat el ple de Sants-Montjuïc fent balanç d’aquest any de covid-19, recordant tots els que ens han deixat i subratllant que, des de les administracions públiques, cal seguir prioritzant la sanitat i la cura de les persones, el dret a l’habitatge, l’educació, l’acompanyament de les persones grans… així com la cultura i el comerç de proximitat, junt amb l’urbanisme que permeti guanyar espai públic per gaudir de la ciutat i reduir-hi la contaminació. Marc Serra també ha repassat els temes tractats als set consells de barri de les darreres setmanes: Obrim Carrers a Sants, Sants-Badal i Hostafrancs, habitatge a la Bordeta, centre cívic a la Font de la Guatlla, el nou carril bici a la Marina, el Pla de Barris al Poble-sec…

La part decisòria ha estat especialment destacada en la sessió d’aquest 15 de desembre, perquè amb els vots favorables dels grups de govern (BCN en Comú i PSC) s’ha aprovat el Programa d’Actuació del Districte i s’ha donat el vistiplau al PAM 2020-2023, així com als pressupostos per a l’any vinent. Ciutadans ha votat en contra dels pressupostos i ERC, dels programes d’actuació municipal. Tota la resta de vots, com els de JxCat, han estat abstencions perquè els grups encara estan negociant esmenes de cara a l’aprovació final a nivell de ciutat. Malgrat la congelació de taxes i la caiguda d’un 20% del PIB de Barcelona, el pressupost municipal per a 2021 creix fins als 3.231 milions d’euros (+197,5 M€) per “tapar la ferida de la crisi”, en paraules del regidor Marc Serra. El pressupost de Sants-Montjuïc no preveu cap retallada de serveis ni subvencions, i sí alguns increments per la posada en marxa del nou poliesportiu de Sants-Badal i la millora dels convenis de gestió cívica d’equipaments de proximitat, com aquells que fan de casals comunitaris. En aquest mateix plenari, també s’ha proposat la congelació dels preus públics per la utilització dels equipaments cívics, casals de gent gran i d’infància del districte durant l’any vinent, amb una rebaixa del 15% per a les activitats en línia.

El ple de Sants-Montjuïc ha aprovat per unanimitat el canvi de nom del camp de futbol de La Bàscula, que ara es diu Complex Esportiu La Bàscula – Emilio Fernández, en memòria del president del Zona Franca FC que va dedicar la seva vida a promoure l’esport al barri de la Marina. També unanimitat per donar llum verda al Pla de Millora Urbana promogut pel grup immobiliari Calagran per construir habitatges al sector 2 de la Marina del Prat Vermell.

En el capítol urbanístic, també s’ha informat favorablement per unanimitat sobre la modificació del Pla General Metropolità per construir habitatges dotacionals en sòl destinat a equipaments públics. I sobre la incorporació d’onze bodegues històriques al catàleg de protecció dels establiments emblemàtics de la ciutat amb l’abstenció de Ciutadans i el vot favorable de la resta de grups.

El Districte de Sants-Montjuïc insta el Consorci d’Educació de Barcelona (60% Generalitat, 40% Ajuntament) a mantenir l’actual Escola Can Clos, millorant-ne les instal·lacions en lloc de tancar-la i fusionar-la amb d’altres a la Marina. Aquesta proposició de Ciutadans s’ha aprovat per unanimitat. La d’ERC per agilitzar els tràmits de l’empadronament i l’informe de reconeixement de residència, destinant-hi més recursos municipals i comptant amb el seguiment de les entitats, també s’ha aprovat, però amb l’abstenció de Ciutadans.

Junts per Catalunya ha demanat un procés participatiu al Poble-sec per definir el projecte dels nous usos del Palau d’Esports. La resta de grups de l’oposició ha donat suport a la proposta, però el govern l’ha rebutjada perquè es tracta d’una gran inversió per a un equipament de ciutat, no de barri. El ple ha aprovat per unanimitat la proposta de BCN pel Canvi de crear un hotel d’entitats per acollir-hi les que puguin tenir problemes per pagar el lloguer dels locals en què estan ubicades.

Al torn de precs, ERC ha demanat i el govern ha acceptat reconvertir establiments hotelers que han hagut de tancar en equipaments per a persones sense llar, i iniciar des del Consell Sectorial de Memòria Històrica les tasques d’identificació de deportats i deportades de Sants-Montjuïc als camps de concentració nazis per instal·lar stolpersteine en la seva memòria. JxCat ha demanat que el servei Concilia de canguratge s’estengui a altres barris del districte, a més de la Marina, i el govern ha explicat que es tracta d’una prova pilot vinculada al Pla de Barris. JxCat també ha demanat per la previsió de carrers a arranjar durant aquest mandat. BCanvi demana canvis de recorregut en línies de bus per garantir que el veïnat de Sants-Badal pot arribar fàcilment en transport públic al Centre d’Atenció Primària Roger.

Després dels torns de preguntes i seguiment de proposicions prèviament aprovades, el ple ha acabat amb una declaració institucional pel Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, defensant llur dret a una vida digna i independent.