50 aniversari del trasllat del mercat del Born a Mercabarna

06/08/2021 - 22:24

El 7 d’agost de 1971 es tancaven les portes d’un mercat referent a la ciutat, el mercat del Born, que havia suposat grans canvis per al barri. El destí seria uns deu quilòmetres més cap a l’oest, Mercabarna, a la Zona Franca. Així canviava definitivament la quotidianitat de paradistes, camàlics, assentadors i majoristes, així com veïns i veïnes de la Ribera, posant punt i final a gairebé cent anys d’història.

Inaugurat el 1876, el mercat del Born va gaudir d’una singularitat genuïna. Sorgit com a proposta de Josep Fontserè i Mestre en el seu projecte per al parc de la Ciutadella, aquest mercat va ser el primer gran exemplar de l’arquitectura del ferro a Barcelona. Va acollir els venedors i les parades de la plaça del Born i va funcionar com a mercat pel barri de la Ribera fins al 1921.

L’augment imparable del comerç a l’engròs, la congestió al mercat de la Boqueria –que era el mercat central aleshores–, la bona localització logística del mercat del Born i el creixement que va experimentar la ciutat al llarg de la primera meitat del segle XX van propiciar que passés a concentrar tots els majoristes de fruites i verdures de la ciutat.

Aquesta mesura, que havia de ser provisional, va durar 50 anys, i entre 1953 i 1971, les magres instal·lacions del Born i del seu barri es van veure sotmeses a una activitat i a una congestió creixent i insostenible. Els mercats a la ciutat es van duplicar i el Born, com a mercat central, no podia proporcionar tots els serveis necessaris. Per això, el 1962 es va convocar un nou concurs públic i el lloc escollit va ser la Zona Franca, amb un nou centre que s’anomenaria Mercabarna.

El trasllat del Born a Mercabarna l’ha situat com a capdavanter a Europa

Gràcies a la seva ubicació a la Zona Franca de Barcelona, una de les àrees logístiques més importants d’Espanya, i perquè va permetre el creixement del Mercat Central i de les empreses majoristes dedicades al comerç hortofructícola, el sector de fruites i hortalisses de Mercabarna s’ha situat a la capçalera d’Europa en comercialització, innovació i exportació. El Mercat aglutina actualment a més de 200 empreses i el sector de fruites i hortalisses de Mercabarna mou anualment més de dos milions de tones de productes.

El trasllat a Mercabarna, amb el gran creixement de les ciutats als anys 60, va permetre la seva supervivència i també la del petit i mitjà comerç d’aliments frescos de Catalunya que es proveeix al gran mercat, a diferència del que va succeir a la major part de ciutats del centre i nord d’Europa, on els mercats majoristes van morir atrapats al centre de les urbs, davant el creixement demogràfic i econòmic de l’època.

Els majoristes que operaven al Born, organitzats en gremi hortofructícola, almenys des de l’any 1947, amb diferents denominacions, i precursors de l’actual associació gremial d’empresaris majoristes a Mercabarna, van veure en aquest trasllat oportunitats de millorar. Tanmateix, el canvi no va ser un procés fàcil per als majoristes. Amb tot, la postura d’aquells que eren contraris a deixar el Born no va prosperar. Els avantatges que oferia Mercabarna als majoristes i també als seus clients, els detallistes, eren molts: des de la facilitat d’aparcament fins a garantir el control de la venda, entre d’altres.

Ara bé, el canvi va impactar de manera brutal en la vida diària del barri del Born. Amb la desaparició del mercat també van desaparèixer els negocis i la gent que vivia de l’activitat que generava, com botigues, bars o agències de transport. Al llarg de la seva història, el mercat va dotar el barri de la Ribera d’una vitalitat sorprenent, amb una identitat i un teixit social propi lligat al comerç, que va deixar una forta empremta en la memòria col·lectiva del barri i de Barcelona.

A més, la marxa del mercat també va provocar que l’edifici de Fontseré quedés buit i en desús durant quatre dècades. Això el va convertir en objectiu de les entitats veïnals que, tot i fer-lo servir en determinades ocasions per a la celebració de festes majors o concerts, sempre el van reivindicar com a espai veïnal.

Ara, 50 anys després, El Born CCM, Mercabarna i Mercats de Barcelona recorden aquest moment de la història el mercat, del barri i de la ciutat amb un seguit de propostes de caire cultural, popular i festiu que tindran lloc al llarg del segon semestre de l’any. A l’agost, donarà el tret de sortida a l’aniversari un vídeo breu de la història del mercat del Born que es difondrà pels canals digitals, el videowall del vestíbul d’El Born CCM i a diverses pantalles instal·lades als mercats de Barcelona. Els actes de celebració s’allargaran fins a finals d’any amb la celebració, entre d’altres, de conferències sobre alimentació, a la Fira Mercat de Mercats a l’octubre; amb una mostra fotogràfica que contraposarà el passat i el present del mercat i una festa a Mercabarna, al novembre, que inclourà música i esport. I al desembre clourà l’aniversari amb la presentació del calendari 2022 de Mercabarna, dedicat en aquesta edició al 50 aniversari del trasllat del mercat central de fruites i hortalisses del Born a Mercabarna.