Dentista gratis per a persones vulnerables al Poble-sec

21/09/2021 - 13:25

L'Ajuntament de Barcelona i la Fundació Sant Pere Claver han acordat la posada en marxa d’un nou servei d’atenció odontològica gratuïta per a persones en situació de vulnerabilitat. Aquest serà el quart centre d’aquest tipus que s’obre a Barcelona: dos plenament municipals i dos més en col·laboració amb entitats socials. En aquest cas, l’atenció estarà centrada en persones usuàries dels centres de salut mental d'adults (CSMA) i dels centres d'atenció i seguiment a les drogodependències (CAS).

El servei ja existia per atendre persones usuàries de la Fundació Sant Pere Claver a la seu que té l’entitat al carrer de Vila i Vilà. A partir d’ara, s’hi reservaran unes hores a la setmana per atendre casos de persones en situació de vulnerabilitat socioeconòmica derivades des dels serveis socials municipals. Aquest conveni, amb una inversió municipal de 89.000 euros anuals, permetrà atendre uns 250 pacients a l’any, a l’espera que es desplegui la Llei 12/2020 de l’atenció pública de la salut bucodental aprovada pel Parlament de Catalunya.

Des de fa més de 20 anys, la Fundació Sant Pere Claver ofereix assistència odontològica al veïnat de Sants-Montjuïc. L’objectiu de l’entitat és que aquesta assistència es faci amb la màxima qualitat i amb un tracte proper i individualitzat. Per això, la Fundació ja disposa d’un equip professional amb expertesa i amb unes instal·lacions i infraestructures adaptades per a tots els públics.

Dentistes municipals

El projecte d’Odontologia Municipal va néixer al juliol de 2018 amb l’obertura del primer punt d’atenció al número 127 del carrer de Viladomat, a les instal·lacions que fins llavors ocupava l’extinta mútua municipal. En aquest indret s’han atès des de llavors gairebé 2.300 persones, que s’hi han fet més de 6.400 obturacions, mig miler d’endodòncies, més de 2.700 higienes i més de 1.800 pròtesis removibles. El mes d’abril passat aquest servei es va ampliar amb l’obertura d’una segona clínica al barri de Torre Baró, on en aquests mesos ja s’han atès unes 130 persones.

L’estratègia municipal es va ampliar també el febrer passat amb la signatura d’un conveni amb l’Hospital Sant Joan de Déu per atendre específicament infants i persones sense llar. En aquesta consulta, ubicada al carrer de Bonaplata (Sarrià), s’han atès fins ara més de 200 adults i més de 50 infants. Així doncs, entre aquests tres serveis, la ciutat de Barcelona ja ha donat atenció odontològica gratuïta a unes 2.700 persones en situació de vulnerabilitat o en risc d’exclusió social.

Perquè l’atenció bucodental sigui accessible pel major nombre possible de veïns i veïnes de Barcelona, independentment de la seva situació econòmica, des del gener de 2020 funciona també un conveni de col·laboració amb l’Associació Empresarial de Centres d’Atenció Dental (AECAD) per tal d’oferir preus reduïts a persones beneficiàries de la Targeta Rosa o que siguin derivades igualment per la seva situació socioeconòmica des de Serveis Socials i/o serveis de salut. Durant aquest temps s’han atès per aquesta via més de 600 persones.