BCN Sports Film Festival, a Sants-Montjuïc

09/02/2022 - 12:56

El millor cinema esportiu internacional torna a Barcelona amb la 12a edició del BCN Sports Film Festival. El certamen, que se celebra del 14 al 20 de febrer, compta un any més amb un format mixt, presencial i virtual, per tal d’adaptar-se a la situació de pandèmia. Entre les seus físiques hi ha el Museu Olímpic i de l'Esport i els centres cívics El Sortidor i Cotxeres de Sants. Tant les sessions presencials com les visualitzacions a través de la plataforma en línia són gratuïtes, però cal realitzar-ne la inscripció prèviament.

La gran novetat de la programació d’enguany és la commemoració del 30è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona ‘92, amb produccions que recorden alguns dels seus millors moments. També hi ha espai per projeccions que rememoren fets històrics o que emocionen amb l’esperit de superació d’atletes professionals.

Els films s’exhibeixen en set seus oficials distribuïdes per la ciutat: el Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, els Cinemes Girona, el Museu de l’Esport Dr. Melcior Colet, el Centre Cívic El Sortidor, l’Institut Francès de Barcelona, el Centre Cívic Bon Pastor i el Centre Cívic Cotxeres de Sants.

La nova edició del BCN Sports Film Festival ha comptat amb la inscripció de més de 3.000 produccions procedents de 62 països diferents. D’aquestes, se n’han seleccionat 84 per competir a la secció oficial del certamen. En destaquen títols com Carla Suárez “Imbatida”, Los otros. La verdad de Miriam, Volta “100 anys” o Messi, el desè art.

Durant tota una setmana, les persones amants del cinema i de l’esport poden gaudir de produccions audiovisuals inèdites relacionades amb referents esportius, així com d’una gran varietat de documentals o curtmetratges de ficció i d’animació per a tots els públics. Produccions que no deixaran indiferent i que posen en relleu que l’esport és un instrument per a fomentar el camí cap a una societat més compromesa.

El 12è BCN Sports Film l’organitza la Fundació Barcelona Olímpica i la Fédération Internationale Cinéma Télévision Sportifs (FICTS), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

Programació al Centre Cívic Cotxeres de Sants

  • L’esport no té gènere
    Dimarts 15 de 19 a 20.40 h
    En l’esport a vegades apareixen prejudicis, desitjos frustrats i estereotips socials que creguin obstacles per als protagonistes. Aprendre a superar-los és una qüestió d’actitud i un dels grans reptes de l’esport.
  • Esports outdoor
    Dimecres 16 de 19 a 20.10 h
    Per als protagonistes d’aquests documentals, la vida és una aventura. Ens unirem a ells per viure l’esport més extrem i com es desafien a si mateixos. Una dosi d’adrenalina, llibertat, reptes i riscos en esports a l’aire lliure de la mà d’esportistes amb un gran compromís amb la naturalesa i el medi ambient.

Programació al Centre Cívic El Sortidor

  • Sense límits
    Dijous 17 de 18 a 19.30 h
    Com afrontem somnis que semblen impossibles? L’esperit de superació, el coratge i l’esforç acompanyaran als protagonistes d’aquestes produccions, per als quals l’esport ha estat un suport fonamental en les seves vides.
  • No ens etiquetis!
    Dissabte 19 d’11 a 12.30 h
    Temes actuals amb produccions que transmeten valors educatius i mostren els desafiaments als quals joves hauran de vèncer esforçant-se no sols com a esportista, sinó també com a persona.

Programació al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch

  • Cerimònia d’inauguració
    Dilluns 14 a les 19 h
    També la podeu seguir a través de YouTube en aquesta mateixa pàgina.
  • Programació escolar
    Dimarts 15 de 10 a 14 h
    Sessió de 6 a 8 anys: petites produccions que ensenyaran, de manera lúdica, els valors de l’esport al públic escolar. Sessió de 9 a 10 anys: els personatges d’aquests divertits curtmetratges ensenyaran als nens i nenes el valor de la feina en equip, el suport familiar o els obstacles que ha de superar un esportista.
  • Programació escolar
    Dimecres 16 de 10 a 14 h
    Sessió d’11 a 12 anys: produccions que conviden a somiar i lluitar pels objectius encara que, per fer-ho, de vegades xoquem contra barreres. Sessió de més de 14 anys: temàtica sobre Bullying: la passió i l’esforç de petits esportistes, el significat de guanyar o perdre, els dubtes i decisions que sorgeixen a algunes edats o els llaços que uneix l’esport.
  • Barcelona’92, pioneres de l’or
    Dimecres 16 de 17 a 18.30 h
    Una mirada a la nostra història: celebrem el 30è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona ’92. Los otros. La verdad sobre Miriam i Hockey ’92, mujeres de oro, totes dues pioneres, ens faran reviure dues de les medalles més significatives per a la delegació espanyola.
  • Programació escolar
    Dijous 17 de 10 a 14 h
    Sessió de 13 a 14 anys: la passió i l’esforç de petits esportistes, el significat de guanyar o perdre, els dubtes i decisions que sorgeixen a algunes edats o els llaços que uneix l’esport. Sessió de més de 14 anys: la desigualtat de gènere, les barreres a les quals han fet front els pioners de la natació sincronitzada masculina o les dificultats amb les quals conviuen esportistes de barris marginals.
  • L’últim sprint
    Dijous 17 de 17 a 18.35 h
    Entranyable i inspiradora. Un recorregut basat en l’experiència personal de Zhang Deshun, una atleta nascuda en una zona muntanyenca que fa esforços incansables al costat del seu instructor a la recerca dels seus somnis: aconseguir una medalla d’or.
  • Infern glaçat
    Dijous 17 de 19 a 20.40 h
    Una història de supervivència. Un esgarrifós relat de la tragèdia més gran viscuda al Pirineu català. El 30 de desembre de 2000, una violenta tempesta posa fi a la vida de deu persones a la muntanya.
  • Traçant la meta, esport i art
    Divendres 18 de 17 a 18.40 h
    L’esport, igual que l’art, ens emociona. Aquestes peces basades en el futbol estaran repletes de moments culminants amb una visió humana i molt diferent a la que estem acostumats.
  • El partit de la meva vida
    Divendres de 19 a 20.30 h
    Coneixem els assoliments esportius de molts esportistes i fins i tot moltes de les seves frivolitats. Però poques vegades coneixem la seva realitat, les seves inquietuds, els seus problemes o els seus somnis. Històries explicades des del cor.
  • Cerimònia de cloenda
    Dissabte 19 de 19 a 20 h
    També la podeu seguir a través de YouTube.