Passejades per la història de Sants

23/02/2022 - 13:40

El cicle de passejades per la història de Sants, que enguany arriba a la 5a edició, vol desgranar la història, històries i historietes que han configurat el caràcter del barri. Aquest trimestre, descobreix amb els historiadors i col.laboradors de l'associació Memòria en Moviment com era l’antic poble agrícola de Santa Maria de Sants; l’esclat d’una revolta que volia evitar que els santsencs en edat militar fossin enviats a la guerra de Cuba; i la relació entre el patrimoni industrial i les lluites col·lectives.

26 de febrer, 11 h — El Sants agrícola [entrades exhaurides]
Situat als afores de Barcelona, l’antic poble de Santa Maria de Sants va ser durant molts anys un rebost per a la ciutat. En aquesta ruta descobrirem els camins, les rieres i les masies que explotaven la terra i la manera com algunes infraestructures, com el Canal de la Infanta, van transformar el paisatge i l’economia d’aquest petit poble del pla.

19 de març, 11 h — La Revolta de les Quintes [compra d’entrades, 5 €]
* Visita en llengua de signes catalana amb l’associació Més Accés.
El 4 d’abril de 1870, les treballadores de l’Espanya Industrial van aturar la fàbrica en protesta per la convocatòria de les quintes, el sorteig que enviaria a la guerra de Cuba a molts dels seus fills i parelles. Començava així una revolta que s’estendria pel pla de Barcelona i el Baix Llobregat.

30 d’abril, 11 h — La Indústria a Sants: un museu autogestionat? [compra d’entrades, 5 €]
* Novetat!
Els museus tenen el paper de preservar i exhibir objectes i històries que tenen valor, però… qui decideix allò que té valor? Al museu autogestionat, la resposta és clara: nosaltres. A Sants existeix una llarga tradició de participació activa en la pròpia museïtzació: Sants no té un museu industrial però conserva molts objectes i històries industrials guanyats gràcies a les lluites col.lectives. En aquesta ruta coneixerem aquestes històries i els seus protagonistes.