Urbanisme, habitatge i comerç al primer ple de l'any

11/03/2022 - 19:59

La sessió ordinària del març del Consell de Districte de Sants-Montjuïc ha tornat a celebrar-se de forma totalment presencial, tot i que amb l'aforament limitat per al públic atesa la disposició de les taules dels consellers i conselleres. A més de l'informe del regidor, se n'ha presentat un d'específic sobre totes les mesures de promoció del comerç de proximitat. L'oposició ha aprofitat diversos punts de l'ordre del dia per demanar informació sobre obres i projectes urbanístics.

L’informe del regidor ha començat recordant les celebracions nadalenques als barris i felicitant-nos perquè el pic de la sisena onada de covid-19 hagi quedat enrere. Marc Serra ha anunciat moltes obres durant els propers mesos perquè “reemprenem el projecte de transformació de la ciutat” –ha dit– per fer-la més verda i guanyar-hi noves centralitats, de forma que tothom trobi els serveis i espais que necessita a menys d’un quart d’hora caminant des de casa. En repassar els principals projectes urbanístics i de millora de l’espai públic a tots els barris del districte, el regidor ha assegurat que el model Superilla Barcelona també arribarà a Sants-Montjuïc (ja ho ha fet a Hostafrancs) amb la desaparició d'”autopistes urbanes” com les de l’avinguda de Madrid o el passeig de la Zona Franca. Finalment, ha subratllat que la bona gestió econòmica del consistori també ajuda a la recuperació econòmica de la ciutat.

La consellera de Comerç, Àngels Boix, ha informat del pla de xoc per a la recuperació del comerç, els mercats i la restauració. En primer lloc, mitjançant les diverses convocatòries de subvencions per ajudar el sector a adaptar-se i superar els reptes sanitaris i econòmics que hi ha plantejat la pandèmia. També amb programes de formació, innovació i promoció del comerç de proximitat, com els Bonus Consum o la plataforma BCN Market. Les polítiques transversals també fan el comerç més accessible, plural dels del punt de vista intercultural i proper per a les persones més vulnerables. Finalment, es treballa per la sostenibilitat ambiental de l’activitat comercial i també la contractació inclusiva i de proximitat.

El ple ha donat llum verda a la reordenació de la finca a mig edificar on es preveu situar la nova Escola Municipal de Música de Sants, a la cantonada dels carrers de Papin i Miquel Àngel. JxCat ha votat en contra d’aquest tràmit urbanístic, ERC i Cs s’hi han abstingut, perquè no creuen que calgui una escola de música en un barri on ja n’hi ha una vintena de privades. Precisament la proposició de Ciutadans ha demanat, amb la participació al ple de Josep Jové de l’associació Confluència, que se les escolti per poder plantejar conjuntament la creació d’un centre d’arts i tecnologia en aquest emplaçament. El govern no ho descarta, de cara al proper mandat.

La proposta d’ERC per reforçar la campanya de prevenció d’incendis domèstics “Millor prevenir que apagar”, mitjançant accions de comunicació i d’inspecció de locals, s’ha aprovat per unanimitat. No ha prosperat la del conseller de Valents demana més atenció especialitzada i mecanismes per detectar i evitar l’ocupació il·legal d’immobles, perquè ERC i els grups del govern hi han votat en contra.

JxCat ha demanat una sessió monogràfica sobre totes les actuacions previstes i les inversions dutes a terme al recinte de Can Batlló des del conveni de cessió d’espais a l’Espai Veïnal Autogestionat. La proposició s’ha aprovat per unanimitat i el regidor ha anunciat que s’explicarà al proper Consell de Barri de la Bordeta, el 29 de març. Al torn de precs, Junts també ha reclamat un informe complet sobre els serveis de neteja i manteniment de l’espai públic i l’expedient de la llicència d’obres del nou tanatori privat al carrer dels Comtes de Bell-lloc, 74. Per la seva banda, ERC ha demanat una còpia dels acords assolits per a la futura transformació de l’actual espai firal de Montjuïc. I Valents ha demanat reforçar el pla de manteniment del verd, sobretot la poda d’arbres i la neteja de carrers i zones verdes.

ERC ha preguntat per les restriccions de trànsit que es preveia començar a aplicar a Montjuïc, però el regidor hi ha respost que s’han ajornat fins que es millorin les alternatives de mobilitat a la muntanya. Valents ha preguntat quants narcolocals s’han comptat als barris de Sants-Montjuïc durant l’últim any. El govern hi ha respost explicant les actuacions de la Guàrdia Urbana i tots els serveis municipals cada cop que n’hi ha un que genera problemes de seguretat o convivència, com ha passat recentment al Poble-sec.