Jaciment prehistòric a la Nau 4 de Can Batlló

17/03/2022 - 13:10

Des de finals d’octubre de 2021 s’està duent a terme una intervenció arqueològica a la Nau 4 de Can Batlló, arran del projecte executiu de construcció de l'espai d’iniciatives d’economia solidària Coòpolis. Aquests treballs estan sent dirigits per l’arqueòleg Josep Cruells, de l’empresa Baula, amb un equip d’entre sis i vuit arqueòlegs/gues. Estan proporcionant informació molt valuosa sobre l’ocupació d’aquest espai des de la prehistòria fins l'actualitat, sobretot per l’espectacular troballa d’un conjunt de fosses relacionades amb una ocupació neolítica, fins ara desconeguda en aquesta àrea de Barcelona.

A continuació es detallen les diferents fases cronològiques documentades durant aquests treballs.

Segles XX-XIX: Can Batlló
Nombroses canalitzacions, rases i d’altres retalls indeterminats d’entre finals del segle XIX i inicis del segle XX, relacionades amb la construcció i funcionament de la Nau 4 de Can Batlló.

Segles XVIII-XIX
Entre 400 i 550 m2 de conreu localitzat a la banda sud de la nau, amb pendent suau vers el sud, que es van interrompre per aplanar el terreny i fer-hi l’edificació.

Segle XVII
Rases o fosses de plantació amb materials ceràmics d’època moderna i romana residual a l’interior. Disposades en paral·lel, podrien ser per plantar-hi vinyes.

Fase romana
Presència de ceràmica romana molt fragmentada (àmfora, ceràmica oxidada i reduïda) amb una extensió d’uns 550 m2. Aquestes restes s’associen a la vila romana localitzada a uns 70 metres a l’est del solar, al carrer de la Mare de Déu de Port, 421, a l’altre costat de la Gran Via de les Corts Catalanes.

Fase prehistòrica (Neolític)
Fins a 410 restes arqueològiques: ceràmiques, fauna, sílex, carbons, ossos humans, etc. Fins que no es faci l’estudi dels materials no se’n podrà concretar la cronologia, dins de l’època neolítica. Cal destacar la troballa d’una fossa d’inhumació de planta circular de 3,10 de diàmetre i aproximadament 65 cm de profunditat conservada, que contenia dos individus, un adult i un adolescent. També s’han documentat fins a quatre fosses o sitges més, i un estrat de grans dimensions (450 m2) a l’actual galeria de serveis de la Nau 4, amb molta presència de materials prehistòrics acumulats: aquí ja s’han recuperat uns 700 fragments arqueològics.

Durant les darreres setmanes s’ha obert un nou espai d’excavació al sector sud de la Nau 4, amb dues possibles estructures més o clotades, possiblement antròpiques, de petites dimensions, que contenien fins a 1.100 restes arqueològiques. Un cop finalitzada la intervenció, es duran a terme els estudis i analítiques de totes les restes localitzades al jaciment neolític, que permetran reconstruir el paleoambient d’aquesta zona de la Bordeta durant el Neolític.