La descoberta de la nova placa biogràfica i identificativa del carrer de Dolors Batlle i Sunyer s’ha fet aquest dissabte a l’antic carrer d’Enric Bargés. A l’acte han intervingut representants de la seva família, de la Taula de Memòria Democràtica de Sants-Montjuïc i la Coral Sant Medir. Tot seguit s’ha descobert la placa de la nova plaça de la Volta Ciclista a Catalunya, que és just al costat, entre el carrer de Dolors Batlle i el de Numància.
Carrer de Dolors Batlle i Sunyer (Sants)
Antic carrer d’Enric Bargés, on hi ha l’Institut Emperador Carles
Agullana, 1892 – Barcelona, 1982. Fou una de les mestres capdavanteres que abans de la guerra van renovar els esquemes educatius de Catalunya. Per això fou escollida per codirigir el Grup Escolar Lluís Vives, a Sants-Badal, un dels de més prestigi del Patronat Escolar de Barcelona. Fou depurada pel nou règim franquista després de 1939.
Plaça de la Volta Ciclista a Catalunya (Sants)
Espai comprès entre els carrers de Dolors Batlle i Numància, davant del carrer de Puiggarí
Aquesta cursa ciclista per etapes es disputa cada any des del 1911. La secció ciclista de la Unió Esportiva Sants, presidida per Ramon Torres Casanova, es va fer càrrec de l’organització el 1923. La “Volta” només va deixar de celebrar-se els anys 1937 i 1938 per la Guerra Civil, i l’any 2020 per pandèmia de covid-19.
Plaça de Valerie Powles (el Poble-sec)
A la intersecció del carrer Nou de la Rambla amb el passeig de Montjuïc, davant l’accés al Refugi 307
Birmingham, West Midlands, Anglaterra, 1950 – Barcelona 2011. Fou una mestra, historiadora vocacional i activista veïnal anglesa instal·lada al barri del Poble-sec. Cofundadora, l’any 1998, del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC) i al 2007, de l’Associació per a la Història i Documentació de la Guerra Civil i del Poble-sec.
Jardí de Francesc Masclans i Girvès (la Bordeta)
Interior d’illa entre la riera Blanca, el carrer de Quetzal i la rambla de Badal
Barcelona, 1905–2000. Botànic i pedagog, autor de la Guia per a conèixer els arbres (1958), de la Guia per a conèixer els arbusts i les lianes (1963) i d’Els noms vulgars de les plantes a les terres catalanes (1954). El 1995 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi. Francesc Masclans dona nom a l’edifici C del Centre Cívic Cotxeres de Sants, situat a la plaça de Bonet i Muixí.
Plaça de Josep Maria Vidal i Aunós (la Bordeta)
A la cantonada del carrer de la Constitució amb el de Mossèn Amadeu Oller
Hòs, 1921 – Barcelona, 2003. Rector des del 1957 de la parròquia de Sant Medir, on al novembre de 1964 es fundà Comissions Obreres de Catalunya. Durant la difícil època de la dictadura va participar en la lluita antifranquista donant aixopluc a entitats polítiques i socials llavors clandestines. Sempre va impulsar la dinamització sociocultural del barri de la Bordeta.