Homenatge a mossèn Vidal

22/04/2022 - 19:13

El Saló de Plens de Sants-Montjuïc ha acollit un dels actes centrals del centenari de Josep M. Vidal i Aunós, rector de la parròquia de Sant Medir entre 1957 i 1981. L'església de la Bordeta va acollir en aquells anys molta activitat social i política en la clandestinitat. El 1964 creà el Premi Amadeu Oller de poesia. Aquell mateix any a la parròquia de Sant Medir es van fundar les Comissions Obreres.

Pepita Plana, responsable de l’arxiu històric de la Parròquia de Sant Medir, ha recordat la figura de Josep Maria Vidal i Aunós. Va néixer a Fos del Llenguadoc, un poblet fronterer amb la Vall d’Aran, el 10 de setembre de 1921. El 1939 va ingressar al Seminari de Barcelona i després d’uns anys exercint com a rector i vicari en diferents parròquies, es va fer càrrec de la de Sant Medir al desembre de 1957. Va continuar la construcció de tot el complex parroquial iniciada per mossèn Amadeu Oller i va promoure el bloc de pisos de davant de l’església, el pavelló poliesportiu i la residència d’avis. A més de donar suport a totes les entitats que ja hi havia, va facilitar la creació de l’Escola Proa, l’Escola Bressol Guinbó i el Centre Social de Sants. El 1964 creà el Premi Amadeu Oller de poesia. Aquell mateix any a la parròquia de Sant Medir es van fundar les Comissions Obreres. L’església acollia tot sovint reunions clandestines de diversos grups polítics. Vicari episcopal durant els anys 80, el 1991 va ser nomenat rector de la Basílica de Santa Maria del Pi, on va mantenir el compromís social que el caracteritzava. Hi va morir el 22 d’abril de 2003.

Els actes de commemoració del centenari de Josep Maria Vidal i Aunós van arrencar el 10 d’octubre passat amb una missa concelebrada a l’església de Sant Medir i oficialment es tancaran el 8 de maig amb una altra a la de Santa Maria del Pi. En aquests mesos s’haurà fet una exposició en ambdues esglésies, concerts de cant i orgue, una taula rodona a les Cotxeres de Sants recordant aquella època de ‘Les parròquies de portes obertes’, un concert de les corals Sant Medir, Floresta i Orfeó de Sants, i una representació del retaule de Sant Josep Oriol ‘El doctor de pa i aigua’ a l’església de Santa Maria del Pi. També s’està preparant una obra de teatre a Sant Medir, una taula rodona sobre la tancada d’immigrants del gener de 2001 a Santa Maria del Pi i un trofeu de bàsquet que duria el nom de Vidal i Aunós. I la ponència municipal del Nomenclàtor ha aprovat donar-li el nom de Josep Maria Vidal i Aunós a la plaça de la cantonada entre els carrers de la Constitució i de Mossèn Amadeu Oller, davant de la Sala Nova de Sant Medir,

A l’acte d’avui, que podeu reviure al vídeo en aquesta mateixa pàgina, s’ha presentat un vídeo resum d’entrevistes a 25 persones que van conèixer i compartir vivències amb mossèn Vidal. Finalment, membres del Quadre Escènic Sant Medir han recitat una selecció de poemes de diferents edicions del Premi Amadeu Oller, presentats per Maria Montaner en representació de la comissió organitzadora d’aquest premi.