Arqueotapes marineres al Poble-sec

27/04/2022 - 15:18

En la segona edició de l'Arqueotapa, del 29 d'abril al 22 de maig, una vintena de bars i restaurants del Poble-sec ofereixen tapes inspirades en l'exposició "Naufragis. Història submergida" del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

L’exposició “Naufragis. Història submergida” es pot visitar a la seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya, a Montjuïc, des del 28 abril. Proposa un viatge al fons marí per descobrir la riquesa del patrimoni subaquàtic de Catalunya i ha facilitat informació valuosa als restauradors del Poble-sec per traslladar el comensal a la vida marinera de segles enrere. Sense refrigeració per conservar els aliments, els mariners es proveïen de pa sense llevat de doble cocció, llegums, farines, cereals… Per als aliments peribles, s’optava per mètodes de conservació de llarga durada com els salaons, els adobs, els fermentats i fins i tot el sucre, per confitar fruita.

Inspirant-se en aquesta dieta marinera, els restauradors ofereixen una revisió d’ingredients i costums. Durant aquestes tres setmanes, fins al 22 de maig, hi podeu tastar les “arqueotapes” que han incorporat a l’oferta gastronòmica:

  • Bagaria: verat adobat amb farinata.
  • La Tieta: migas amb bacallà.
  • Bodega Saltó: galetes marineres (amb anxoves, salmó, tonyina, pernil…).
  • Carmesí: sardines fumades sobre tomàquet sec, olives i paxamadi.
  • Casa Xica: banana leaf set (agulla de porc marinada i arròs cuinat en coco).
  • Denassus: tomàquet & gàrum.
  • El Carro Gros: bacallà amb panses i cracker de sègol.
  • El Patán del Poble-sec: escabetx de peix nikkei (amb verdures adobades).
  • Koska Taverna: fumats d’Arrantzales.
  • La Cañada: porro navarrès amb cantonals.
  • La Chana: papes amb xocos.
  • Malevo: rotllets d’albergínia farcits de cecina, formatge, ametlles i gingebre.
  • Palocortao: orsa de presa ibèrica i verdures escabetxades.
  • Petit Montjuïc: petit tagine del mariner.
  • Sasha Bar: natxos àrabs a l’estil precolombí.
  • Sec Brunch: atarraya de tonyina vermella.
  • Tartas del Norte: bescuit de xocolata amb taronja confitada.
  • Tast: sashimi de salmó marinat amb escuma de mascarpone.
  • Testa de Vins: sardines fumades amb reducció de xerès, rúcula i codony.
  • Zaza Cuina i Vi: brou d’areng sec, patates, cigrons i algues.

Durant l’Arqueotapa, als bars i restaurants es podran aconseguir invitacions per visitar l’exposició “Naufragis. Història submergida” al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

L’Arqueotapa és un esdeveniment inclòs al programa “Menja’t les estacions” d’Impulsem El Que Fas 2021 i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona per generar turisme responsable i sostenible al barri. Ha rebut, doncs, el suport institucional de Barcelona Activa.

Menja’t Montjuïc neix del programa municipal Impulsem El Que Fas 2019 per vincular la restauració del Poble-sec amb les institucions culturals de Montjuïc. A la primavera del 2020, Menja’t Montjuïc va començar a oferir platets per degustar als mateixos restaurants o bé amb l’opció take away per gaudir-ne a l’aire lliure. Amb l’èxit de L’Arqueotapa 2021, Menja’t Montjuïc es consolida com a associació sense ànim de lucre que impulsa la gastronomia del Poble-sec sota l’eslògan “Bar i Muntanya”.