Joventut, convivència i participació al ple del maig

19/05/2022 - 13:37

El plenari ha començat parlant de joves. Abans de l'inici de la sessió en si, l'alumnat de l'Escola Joan Pelegrí ha presentat als consellers i conselleres un vídeo on exposen les conclusions del procés participatiu de la Ciutadania Adolescent que han dut a terme, amb diverses propostes per millorar els barris de Sants-Montjuïc, sobretot l'espai públic. Després, el primer informe presentat al ple ha anat a càrrec de la consellera Marina Berruezo, que ha resumit les actuacions realitzades en l’àmbit de l’adolescència i la joventut als barris de Sants-Montjuïc des del 2019.

L’informe del regidor ha començat comentant l’eclosió d’activitats al carrer després de dos anys de restriccions i subratllant també el context de recuperació econòmica general, amb el 47,4% de nous contractes de feina indefinits a l’abril a Barcelona. Marc Serra ha fet tot seguit un repàs de les obres i projectes en marxa als barris. A la Marina, la reforma de la pl. Falset, la construcció del Centre d’Atenció Integral (que alliberarà espais per a usos veïnals a l’edifici de la Sala Pepita Casanellas), el projecte executiu de la piscina al Poliesportiu la Marina, la millora del pg. Zona Franca, la urbanització de l’antiga bòbila de Can Clos i el nou parc al Prat Vermell. Al Poble-sec, la inversió d’11 milions d’euros del Pla de Barris canvia completament la perspectiva del veïnat de les Hortes de Sant Bertran, amb la reurbanització del carrer de Piquer i de tot l’entorn d’aquests jardins. A més, les aspes del Molino tornaran a girar per la Festa Major. La transformació de l’espai firal de Montjuïc obrirà noves oportunitats per al barri de la Font de la Guatlla, que guanyarà espai públic, equipaments i connexions a peu, a més de mitgeres com la de la Pèrgola, que s’ha presentat aquesta setmana amb la col·laboració del CaixaFòrum. A Sants i Sants-Badal, són a punt de començar les obres de millora dels parterres dels jardins de la Rambla de Sants i de licitar-se les de la zona d’estades sota la pèrgola. La construcció d’una residència d’estudiants a l’antiga fàbrica Virutex permetrà guanyar-hi 800 m2 d’equipament municipal. I ja s’ha licitat la rehabilitació integral de l’edifici històric del Centre Social de Sants (2,6 M€). A la Bordeta, les obres d’urbanització de Can Batlló i de l’espai cooperatiu al Bloc 4 continuen alhora que l’excavació arqueològica, i el nou recorregut del bus 91 n’ha millorat la cobertura i l’ús. Al voltant d’Hostafrancs, la millora del Parc de l’Espanya Industrial ja compta amb l’aval veïnal definitiu i la propera reforma de l’Estació de Sants acabarà transformant també la plaça dels Països Catalans.

El regidor ha acabat l’informe anunciant un pla per evitar que el soroll de l’oci nocturn generi problemes de convivència aquest estiu en espais com els jardins de les Tres Xemeneies, els de la Mediterrània o l’entorn de la plaça d’Osca. S’ha iniciat una ronda de contactes amb entitats veïnals i establiments d’oci nocturn per tal de minimitzar-ne l’impacte. En el torn de precs, Junts per Catalunya ha demanat la presentació d’aquest pla al proper plenari i Valents, més dotació policial al districte.

En la part decisòria de la sessió, el plenari de Sants-Montjuïc ha donat el vistiplau al Pla especial urbanístic que ha de regular les activitats vinculades al lliurament de menjars a domicili (amb l’abstenció de JxCat, Ciutadans i Valents, que hi negociaran alguns canvis) i també, en aquest cas per unanimitat, al reglament del Consell Sectorial d’Urbanisme i Emergència Climàtica.

El Consell de Districte de Sants-Montjuïc proposa com a candidates a les Medalles d’Honor de Barcelona, col·lectiva i individual, la centenària Unió Esportiva de Sants i la mestra Conxita Pérez Solera, activista veïnal amb una llarga trajectòria de lluites per la millora del barri d’Hostafrancs.

El plenari ha aprovat per unanimitat la proposició d’ERC per estudiar la situació de totes les entitats actives al districte i facilitar espais municipals a les que en necessitin, a fi d’evitar la desaparició de les que es trobin en extrema precarietat logística. També s’ha aprovat per unanimitat la proposta de JxCat d’un grup de treball estable sobre el procés de reurbanització de l’espai firal de Montjuïc, amb la participació de tots els agents implicats, grups polítics, entitats i veïnat dels barris.

La proposició de Cs per buscar una ubicació de consens perquè s’instal·li a Sants-Montjuïc un Museu del Transport, una reivindicació històrica d’aficionats i col·leccionistes d’aquest àmbit, no ha tirat endavant perquè els grups del govern, entenent que no és competència del Districte, hi han votat en contra. Tampoc no s’ha aprovat la proposició del conseller de Valents per canviar el nom de la plaça dels Països Catalans pel de plaça dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, perquè només el conseller de Ciutadans hi ha sumat el seu suport.

En el torn de precs, ERC ha demanat reubicar el magatzem de la brigada municipal del carrer Violant d’Hongria Reina d’Aragó en un entorn no residencial per evitar molèsties. El regidor ho ha acceptat i s’ha compromès amb el veïnat a fer-ho. El grup d’ERC també ha demanat solucions definitives per evitar el vandalisme que ha afectat alguns edificis del c. Mare de Déu de Port. El regidor ha explicat que de moment s’hi han instal·lat unes tanques protectores, però que la solució a llarg termini vindrà de la feina dels equips d’educadors de carrer que ja hi estan treballant.

JxCat ha demanat l’arranjament de l’entorn de l’ermita de Santa Madrona, de manera que el Poble-sec pugui tornar a celebrar-hi el tradicional aplec. I Cs, la poda dels arbres del talús entre el carrer de la Font Florida i el parc del mateix nom, per evitar que les branques arribin a les finestres dels habitatges. Aquesta poda s’ha fet aquesta mateixa setmana.

En el torn de preguntes, Cs ha demanat per la darrera fase del col·lector del Paral·lel, que ha d’unir les dues ja realitzades. La consellera Àngels Boix ha explicat que s’està redactant el projecte i que les obres haurien de començar a l’estiu de 2023. Valents ha preguntat el nombre total de pisos públics de l’Ajuntament de Barcelona a Sants-Montjuïc. La consellera Esther Pérez ha informat que al 2015 hi havia 1.219 habitatges públics de lloguer i que al desembre de 2021 pràcticament s’havien doblat, en haver lliurat ja 230 pisos de nova construcció, estar finalitzant la construcció de 228, 305 més en fase de redacció de projecte, 224 adquirits fent ús del dret de tempteig i retracte, i 245 mobilitzats del parc privat al públic. A més, s’està estudiant l’adquisició de solars per fer-hi uns 400 habitatges més a Sants-Montjuïc.

Finalment, al torn de seguiment de proposicions i precs de plenaris anteriors, ERC ha demanat per l’execució de la mesura aprovada al desembre de 2019 per visibilitzar els comerços associats a l’Eix de Sants-les Corts. Junts ha reclamat el calendari d’expropiacions, reallotjaments i construcció del nou edifici al carrer de Burgos amb Riera de Tena. I Ciutadans també ha insistit en la reclamació a l’Estat de l’antiga oficina de la Tresoreria de la Seguretat Social al núm. 149 de l’avinguda del Paral·lel.