Per la convivència en l'oci nocturn aquest estiu

08/07/2022 - 17:56

El Districte de Sants-Montjuïc té un Pla d'Estiu per prevenir conductes incíviques i minimitzar l'impacte de l'oci nocturn en el veïnat, amb la coordinació de diversos serveis municipals i la corresponsabilitat també dels locals i la ciutadania. Són zones d’especial atenció, entre d'altres, el “triangle” del Poble-sec, el de Sants al voltant de la plaça d'Osca, el Parc de l’Espanya Industrial, els jardins de la Mediterrània a la Marina i l'entorn del Poble Espanyol i l'avinguda Maria Cristina, a Montjuïc.

El pla fixa les prioritats i els mecanismes de coordinació de tots els serveis que treballen a l’espai públic prevenint, combatent o reparant les conseqüències de les dinàmiques incíviques que pot acabar generant la concentració de l’oci nocturn en aquestes zones. Per exemple, el servei de convivència atén les queixes de la ciutadania i ajuda els responsables dels locals a promoure comportaments cívics per part de la clientela. O la Guàrdia Urbana acompanya els serveis de neteja en actuar sobre determinades zones. Al llarg de l’estiu, es reforcen i coordinen les dotacions de la Guàrdia Urbana, dels Mossos d’Esquadra, del servei municipal de gestió de conflictes al carrer, de l’equip de convivència del Districte, de la campanya d’Ecologia Urbana per a la reducció del soroll, dels serveis de neteja i dels equips d’inspecció de locals i terrasses.

Al triangle d’oci nocturn del Poble-sec, comprès entre l’avinguda del Paral·lel, la plaça dels Ocellets i els carrers de Blai i de Puig i Xoriguer, hi ha 118 establiments de restauració. També grans sales de festes com Plataforma, Laut o l’Apolo (aforament de 3.000 persones) amb qui es treballa per avançar l’hora d’entrada de la clientela amb mesures com l’entrada al 50% abans de la 1 h. Això i la pressió policial ajuda a combatre els “botellons” als jardins de les Tres Xemeneies. Per si de cas, l’Apolo paga també els dos lavabos portàtils que s’instal·len a la zona les nits de dijous. I gràcies a l’acord renovat amb els bars i restaurants dels carrers Nou de la Rambla i de Vila i Vilà, els establiments es fan càrrec de la contractació de dos educadors que informen i treballen perquè no es faci soroll a les entrades i sortides. Al carrer de Blai ja hi havia sonòmetres per mesurar aquest nivell de soroll i ara se n’han instal·lat també a Nou de la Rambla, alhora que a Sants es renovaven els de la plaça d’Osca.

A la plaça d’Osca es concentren 16 dels 38 establiments de restauració del triangle d’oci nocturn de Sants. Aquesta plaça té una ordenació singular, com el carrer de Blai, per la qual les terrasses han de recollir una hora abans que a la resta de la ciutat (a les 23 h de diumenge a dijous, a la mitjanit divendres i dissabtes). Els cossos policials es coordinen amb els serveis de convivència, de gestió de conflictes i de reducció del soroll perquè aquests horaris es compleixin sense problemes. També ho fan amb el servei de neteja per articular els operatius necessaris al Parc de l’Espanya Industrial, un dels espais verds més grans del districte i amb usos més diversos i continuats al llarg del dia, que s’intensifiquen amb les activitats dels equipaments que hi ha al voltant i, a l’agost, amb la Festa Major de Sants.

Aquest Pla d’Estiu incorpora també específicament els jardins de la Mediterrània, un interior d’illa amb 11 establiments de restauració, la majoria amb vetlladors, a la Marina de Port. Un és fins i tot un bar de copes i a la plaça de la Marina annexa hi ha tres bars amb més vetlladors. Aquí la coordinació dels serveis de convivència i de neteja amb la policia és també fonamental per limitar l’impacte negatiu sobre el veïnat. A Montjuïc, la sortida dels grans concerts al Palau Sant Jordi o al Poble Espanyol també provoca molèsties al veïnat de la Marina, el Poble-sec i la Font de la Guatlla, així que la Taula d’Esdeveniments vetlla per l’equilibri entre la programació d’actes i el descans veïnal, en coordinació també amb agents cívics (B:SM).

Altres espais públics amb especial atenció per part dels equips de convivència són els jardins de la Rambla de Sants, Can Batlló i la plaça de Súria a la Bordeta, les places de Santa Madrona i de Las Navas al Poble-sec, les places d’Herenni i de Joan Corrades a Hostafrancs.

Aquest Pla d’Estiu té com a antecedent al Districte la mesura de govern per a la millora de les relacions a l’espai públic (2017) i com a referent a la ciutat el Pla per a la Reducció de la Contaminació Acústica que impulsa la regidoria d’Ecologia Urbana.