Augmenta la prevenció i el control de mosquits

21/07/2022 - 10:51

Cada any l’Agència de Salut Pública de Barcelona identifica els espais públics on poden proliferar més els mosquits per eliminar-ne els punts de cria, sobretot del mosquit tigre, per la possible transmissió de malalties importades. S’han identificat 82 zones de risc a la ciutat, 16 d'elles al districte de Sants-Montjuïc. En el monitoratge i la identificació d’aquests punts s’han aplicat també criteris relacionats amb les desigualtats socials en la salut i enguany es prioritza el control dels mosquits als entorns escolars i a les residències de gent gran.

El mapa per identificar els 82 punts de més risc de mosquits a la ciutat s’elabora a partir de dades recollides pel Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes i es tenen en compte dades de la presència d’aquests insectes durant l’any anterior, els entorns de zones de risc epidemiològic i les desigualtats socials en salut.

Amb aquest mapa l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) realitza una tasca de control a l’espai públic, identificant els punts de cria de mosquits amb els quals hem d’anar més amb compte. Els espais més comuns són els embornals, les fonts ornamentals o neutralitzades i les zones on es pot acumular aigua.

L’any 2021 va ser el menys plujós des que hi ha dades a Barcelona i també un dels anys més càlids registrats, això va fer que els nivells d’activitat de mosquits fossin baixos, sent els mesos d’abril i agost on es va detectar la presència més elevada d’aquests insectes. l’ASPB va realitzar 26.973 revisions d’elements de risc urbans, va detectar presència de mosquits en 406 i va efectuar més de 4.400 tractaments amb larvicides biològics.

Pel que fa a la distribució territorial dels punts de risc, la majoria es concentren al districte de Sants-Montjuïc (16), d’Horta-Guinardó (11), de Nou Barris (10) i de Ciutat Vella (9). Per extensió, a Horta-Guinardó és on hi ha més metres quadrats de punts de risc.

Control dels punts de cria a casa

La majoria de focus de cria de mosquits a la ciutat els trobem als exteriors de les propietats privades, els jardins, les terrasses, patis, etc. per això la implicació de la ciutadania és clau en les tasques de prevenció. L’ASPB recomana revisar setmanalment aquests espais per evitar que s’hi acumuli aigua en petits recipients com gerros o testos, on una femella pot ficar en una setmana fins a 200 ous. D’altra banda, L’ASPB rep dades de la ciutadania recollides per la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert, amb la qual el 2021 es van gestionar 88 avisos de punts de cria i adults.