El mercat de Sants, cor de les festes de Sant Bartomeu

19/08/2022 - 11:52

Si algun cop veieu en una imatge que porta una barba, un llibre i un ganivet esteu davant de Sant Bartomeu, qui segons el martirologi romà va recórrer món per predicar a l’Índia després d’haver passat per Mesopotàmia, Armènia, Egipte, Pèrsia i recórrer la costa occidental del mar Caspi fins que el rei dels Medes Astiages el va fer detenir a Derbent, una ciutat que avui es troba Rússia, molt a prop de la frontera amb l’Azerbaidjan, per traslladar-lo a un lloc anomenat Abanòpolis, on va rebre un martiri.

Els santsencs insisteixen que no va ser del tot així i que en veritat el martiri va tenir lloc a la seva vila. Tant és així que l’han convertit en el seu patró i durant l’última setmana d’agost organitzen una de les festes majors més populars de Barcelona. I no és una cosa recent; la festa es porta celebrant, com a mínim, des del 1340.

A més de la Glòria eterna i la santedat, el patiment de Sant Bartomeu li va servir per ser considerat protectors dels llibreters, els assaonadors, blanquers, adobadors i, en general de qualsevol gremi que utilitzi la pell com a matèria primera, però també de moltes professions on el ganivet és una eina insubstituïble, com és el cas de xarcuters, carnissers i budellaires. Amb aquests antecedents, resulta més que evident que el Mercat de Sants, com lloc que aplega bona part d’aquests oficis i punt de trobada i referent indiscutible de la barriada, ha de tenir un protagonisme molt especial. D’aquí que sigui l’escenari, ni més ni menys, de l’ofrena floral a Sant Bartomeu, que enguany tindrà lloc el 24 d’agost, a les 11 del matí, al vestíbul del mercat, tocant al carrer de Sant Jordi. Una cita imprescindible per a tot aquell que vulgui exercir de santsenc ni que sigui per un instant.

Aquells que assistiu a l’ofrena tindreu premi, ja que el mateix dia i al mateix lloc, però una miqueta més tard, a les 11:30, podreu gaudir d’un aperitiu mariner de festa major. Tot un regal al paladar que ben segur satisfarà fins al morro més fi.

I posats a exercir de santsencs, recordar que pocs esports estan més vinculats al barri que el ciclisme, no en va la Unió Esportiva de Sants és l’organitzadora de la Volta a Catalunya. Per això no és d’estranyar que el mercat el Gran Premi Mercat de Sants de ciclisme, que recorrerà durant el matí del 28 d’agost el carrer de Sants en una cursa que potser servirà per recordar que al carrer de Sant Jordi, a tocar del mercat, hi va haver fins al 1926 un dels temples barcelonins d’aquest esport, el velòdrom del Cubell.

Més informació