El Casinet fa 40 anys

04/10/2022 - 17:11

Un nou mural de Roc Blackblock al pati del Casinet recorda la història del que va ser el menjador i espai de lleure de treballadors i treballadores de la fàbrica tèxtil de l'Espanya Industrial. El Centre Cívic d'Hostafrancs s'hi va inaugurar el 3 d'octubre de 1982, tres anys abans que tota la resta del parc que duu el nom de l'antiga fàbrica.

Per inaugurar aquest espai, ara fa 40 anys, es va organitzar tota una jornada d’activitats: cercavila, competicions d’escacs i de dòmino, exhibicions de gimnàstica rítmica, dansa i karate, concert de la Banda Municipal, sardanes amb la Cobla Municipal, concert de jazz, espectacle infantil, teatre i ball, amb tallers per a la canalla al llarg del dia. La celebració del 40è aniversari tindrà lloc aquest dijous, 6 d’octubre, a les 18.30 h amb l’actuació de La Companyia Juvenil de Ballet Clàssic de Catalunya, l’Esbart Ciutat Comtal i el grup Donar Veu a la Memòria.

Per recordar la història de l’edifici i totes les persones que van treballar a l’antiga fàbrica de l’Espanya Industrial, al pati del Casinet s’inaugura un mural pintat per l’artista Roc Blackblock que es titula precisament ‘El teixit del barri’. A més, aquest dijous es fa un reconeixement a les 30 persones que amb el seu testimoni han fet possible el projecte ‘Records de la fàbrica’: s’hi recull l’experiència de persones treballadores de les antigues fàbriques del barri, no només l’Espanya Industrial sinó també Can Batlló, Balet i Vendrell… Aquest acte, que té lloc en el marc de la Festa Major d’Hostafrancs, acabarà amb un tast de la magraneta, el còctel creat per a aquestes festes per l’Esbart Ciutat Comtal.

L’Espanya Industrial, Sociedad Anónima Fabril y Mercantil, es va instal·lar aquí, entre Sants i Hostafrancs, l’any 1847. Els amos de la fàbrica “cuidaven” la plantilla amb un cert paternalisme que els va portar, per exemple, a posar-hi dos hospitals per fer front a l’epidèmia de còlera del 1865. O a crear al 1929, després dels anys més durs del pistolerisme i les lluites obreres que van arribar fins i tot a intentar cremar la fàbrica, l’Obra Social de l’Espanya Industrial, amb un menjador, un economat, pistes esportives, centre mèdic i una casa-bressol que actualment és l’Escola Bressol Municipal Pau. El Casinet d’Hostafrancs és l’edifici on hi havia el restaurant i menjador per a les persones treballadores. En celebrar-hi també balls i festes, va esdevenir el centre social de la fàbrica i del barri, tot un precedent per a les activitats socioculturals que s’hi duen a terme ara que, des de fa 40 anys, funciona com a centre cívic.

Més informació