Barcelona posa en marxa 4 nous equipaments esportius i la transformació integral de 5 existents

11/10/2022 - 12:30

El pla, presentat aquest matí, incidirà en 5 dels 10 districtes de la capital catalana: Sants-Montjuïc, Les Corts, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí; i estarà dividit en dues fases:

La primera contempla la remodelació del Centre Municipal de Vela i el Pavelló l’Illa i la construcció del Centre Esportiu Municipal La Sagrera i el Complex Esportiu Municipal Espronceda. Comptarà amb una inversió de 35,7 M€, dels quals 20M€ els aportarà la Diputació de Barcelona en virtut del conveni de col·laboració signat amb l’Ajuntament a finals de 2020 per al finançament d’infraestructures i equipaments públics de la ciutat. Les obres es portaran a terme durant el 2023-24 i s’espera que les noves instal·lacions puguin posar-se en marxa al llarg del 2025.

Amb un pressupost de més de 35M€, la segona fase consistirà en la construcció del Centre Esportiu Municipal La Marina i el Pavelló Municipal Glòries i la reforma integral del Centre Esportiu Municipal Artesania, el Centre Esportiu Municipal Can Felipa i el Centre Esportiu Municipal Verneda.

En aquest sentit, a l’acte de presentació, Jaume Collboni, primer Tinent d’alcaldia, ha recordat que durant aquest mandat es recupera el volum d’inversions que s’havien fet històricament. Collboni ha destacat la col·laboració econòmica de la Diputació de Barcelona en aquest projecte, i ha remarcat 3 grans idees: “En primer lloc, aquesta actuació no té cap precedent similar en els darrers anys, i suposarà la construcció de 9 instal·lacions esportives, quatre noves i cinc rehabilitacions integrals. En segon lloc, aquesta és una actuació que fem amb criteris de reequilibri territorial, 5 dels 10 districtes tindran novetats en els seus equipaments esportius, especialment aquells districtes que tenen mancances d’instal·lacions esportives. En tercer lloc, amb aquest projecte reforcem i facilitem la pràctica de l’esport base a la ciutat”.

Altrament, el regidor d’Esports, David Escudé, ha senyalat que aquest projecte és un clar exemple del compromís del consistori d’ampliar i diversificar l’oferta d’equipaments esportius per a la ciutadania. “Volem que Barcelona disposi de nous espais esportius en tots els barris però, a més, una de les nostres prioritats és donar resposta a la demanda d’instal·lacions per a la pràctica d’esports més minoritaris”.

Primera fase

Centre Esportiu Municipal La Sagrera

Amb una superfície de 3.927 m2, el nou CEM del Districte de Sant Andreu comptarà amb dues piscines descobertes (25×16,5 metres i 16,5×6 metres) amb previsió que s’hi pugui instal·lar una coberta retràctil i un sistema de climatització en el futur, un gran solàrium (més de 1.000 m2), tres sales d’activitats, una gran sala de musculació, una sala de spinning, dues pistes de pàdel, un espai de trobada amb bar i serveis comuns i una àrea verda de gairebé 500 m2 amb vegetació autòctona.

En termes de sostenibilitat, el projecte incorpora criteris de màxima autosuficiència energètica (aprofitament de la calor residual del cicle frigorífic, la generació fotovoltaica amb captadors solars integrats a coberta, la recuperació frigorífica de la bomba de calor aerotèrmica, etc.), així com, criteris d’autosuficiència hídrica i els relatius als estàndards d’excel·lència ambiental de la certificació LEED. També incrementarà la superfície verda i la biodiversitat, ja que l’edifici incorpora la vegetació en façana com a estratègia passiva.

Pavelló Illa

Ubicat al Districte de Les Corts, el nou Pavelló Illa naixerà de l’enderrocament de l’actual, situat a sobre de l’Escola Santa Teresa de Lisieux. Aquest nou equipament disposarà de dos pavellons triples amb un total de sis pistes per jugar simultàniament, fet que doblarà la seva capacitat actual, i un espai de bar. 

El projecte fomenta la sostenibilitat incorporant criteris de màxima autosuficiència energètica amb: l’autoproducció d’electricitat mitjançant la generació fotovoltaica amb captadors solars integrats a la coberta, la recuperació frigorífica de la bomba de calor aerotèrmica i el freecooling, entre d’altres. Tanmateix, s’ha apostat per incrementar la superfície verda i la biodiversitat amb la incorporació a l’edifici de vegetació a la façana com a estratègia passiva, així com l’autosuficiència hídrica amb l’aprofitament de l’aigua de pluja per al reg de la façana verda i les aigües grises per als inodors.

Per tal de garantir la continuïtat de la pràctica esportiva, es construirà un pavelló provisional, el Bederrida, on es traslladarà l’activitat de l’equipament mentre durin les obres.

Complex Esportiu Municipal Espronceda

El nou CEM Espronceda estarà situat al carrer d’Espronceda, 320 i 322-324, al barri de Navas, i esdevindrà un punt de referència per a l’activitat física, amb un nou pavelló triple poliesportiu (PAV3) i una sèrie de sales per la pràctica d’esports minoritaris: una de tenis taula, una polivalent, dues de gimnàstica artística de doble alçada i una de tir amb arc.

​​Tot el projecte s’ha creat amb criteris de sostenibilitat i eficiència, complint amb tots els requisits energètics del Protocol de l’Agència de l’Energia. A més, també s’ha projectat una coberta enjardinada que, tot i que no serà accessible pels usuaris i les usuàries, suposarà un benefici ambiental pels veïns i veïnes de l’illa urbana.

Centre Municipal de Vela

Finançada amb 4,2 M€ per Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) en el marc de la transformació del Port Olímpic i gestionada per l’Institut Barcelona Esports (IBE), la remodelació integral d’aquest equipament respon a la voluntat de potenciar la nàutica popular com un dels eixos centrals del projecte del nou Port Olímpic i el Pavelló Blau, el gran espai públic de referència per a la pràctica esportiva al front marítim.

Per una banda, es rehabilitaran les instal·lacions, reparant diferents patologies aparegudes al llarg dels anys, i, per l’altre, es construirà una nova sala polivalent amb vistes al mar, una bona accessibilitat i una sortida d’embarcacions de vela per la rampa del pati exterior del centre.

A banda de tota aquesta reforma, ja s’han iniciat les obres de rehabilitació del Dic de Recer que permetran habilitar quatre pallols dobles just davant del Centre Municipal de Vela. Aquest dic, juntament amb el Moll de Mestral, acollirà el primer centre d’economia blava de la ciutat. A més, el gener de 2023, s’iniciaran les obres de rehabilitació del dic de l’Escola de Vela. 

Segona Fase

Centre Esportiu Municipal Artesania

Amb la finalitat de mantenir l’activitat esportiva durant la construcció del nou CEM, la nova instal·lació se situarà en un sol edifici compacte en una parcel·la contigua a l’actual. El projecte preveu un edifici de cinc plantes: P-2, P-1, P0, P1 i P2. 

L’accés principal al centre serà per la P0. Des del vestíbul i a través d’una galeria d’observació, es podran visualitzar les piscines, la sala principal de fitness i el pavelló. En les plantes P1 i P2 se situaran el pavelló PAV3, amb tres pistes de bàsquet transversals, els vestidors i les grades pel públic. Tanmateix, en la P-1 estarà la piscina, la zona d’aigües, els vestidors i dues de les sales d’activitats dirigides. Finalment, en la P-2 es trobaran les altres dues sales d’activitats dirigides i els vasos de les piscines amb els espais tècnics corresponents.

Centre Esportiu Municipal La Marina

Es tracta d’una ampliació de l’actual Poliesportiu Municipal de la Marina. El projecte contempla la construcció de dues piscines (25×16,5 metres i 16,5×6 metres), així com diverses sales d’activitats dirigides i fitness. Es proposa un edifici que estableix una relació de continuïtat amb el pavelló PAV-3, oferint una sensació d’unitat compositiva. L’actuació situa la piscina a la mateixa cota de la pista del pavelló actual, possibilitant una relació d’altura més continguda i amb un menor impacte vers l’entorn.

El nou CEM La Marina, amb una superfície construïda de 4.411,48 m2, està previst que s’edifiqui al districte de Sants-Montjuïc, dins del barri de La Marina del Port.

Pavelló Municipal Glòries

L’equipament se situarà a l’interior de l’illa delimitada pels carrers de Sancho d’Àvila, Zamora, Tànger i Pamplona i, d’acord amb els paràmetres urbanístics, haurà d’integrar-se dins la zona verda, entre les vies del tren i els habitatges existents.

La instal·lació estarà composta per un pavelló triple semisoterrat amb tres pistes transversals, sis vestidors de grups i tots els serveis associats al pavelló amb una superfície de 2.600 m2. La proposta planteja una solució estructural que permet el cobriment de terres amb gruix suficient per garantir el seu enjardinament com a zona verda, en aquest sentit, en total la urbanització preveu una zona verda de 5.025 m2 amb capacitat per generar una zona arbrada.

Centre Esportiu Municipal Can Felipa

El CEM Can Felipa comparteix edifici actualment amb un centre cívic i un centre de serveis socials. Davant la possibilitat de traslladar aquests dos equipaments a una altra ubicació més idònia per a la seva activitat, es planteja la possibilitat de convertir tot l’edifici en un nou gran centre esportiu. De fet, la seva permanència permetria posar en valor la centralitat de l’equipament envers el barri i el Districte sense interferir en l’àrea d’influència dels CEM existents al seu entorn. 

La rehabilitació i reforma del CEM permetria incrementar la superfície actual destinada a l’espai aquàtic en gairebé 1.000 m2, amb la construcció d’una nova piscina de 33x25m, un vas complementari, vestidors exclusius, grades per a espectadors i un solàrium. A més, podria triplicar-se l’espai destinat a sales d’activitats dirigides i augmentar la superfície de vestidors per als i les abonades amb més de 300 m2. També possibilitaria duplicar la superfície actual de la sala de fitness, que passaria a ser de gairebé 1.000 m2, ocupant una planta de l’edifici. Tanmateix, la quarta planta, concebuda actualment com a espai escènic i sala d’actes, mantindria el seu ús polivalent per a activitats culturals o esdeveniments esportius puntuals. 

Centre Esportiu Municipal Verneda

L’actual CEM Verneda està conformat per dos edificis construïts independentment (pavelló i piscines). L’objectiu d’aquesta rehabilitació integral del Centre consisteix en la reordenació dels espais existents i la millora de l’accessibilitat entre els dos edificis, així com l’ampliació de la zona d’aigües amb més de 500 m2, de les sales d’activitats i de fitness. També es contempla que, en un futur, s’ampliï el centre amb una superfície de 1.500 m2 per a potenciar els esports minoritaris.

El projecte es preveu portar a terme en quatre etapes. La primera consistirà a millorar l’accessibilitat amb la creació d’un nucli vertical de comunicació, que inclou la instal·lació d’un ascensor, la remodelació dels vestidors, la reforma de les sales d’activitats dirigides i la creació d’una nova sala de fitness amb una superfície de 700 m2.