Extraescolars gratuïtes per reduir les desigualtats

27/10/2022 - 13:01

Amb l’objectiu de reduir les desigualtats socials, un total de 2.317 alumnes de quinze barris de la ciutat podran gaudir de manera gratuïta d’activitats extraescolars culturals, artístiques i científiques gràcies al Pla de Barris. Al Poble-sec hi ha nou grups d'alumnes d'entre 6 i 16 anys fent tallers de música, dansa o teatre en col·laboració amb entitats i centres culturals del barri. La iniciativa forma part de la mesura 4 del Pla de Drets Culturals, que considera la cultura i l’educació dos àmbits indestriables que cal abordar de manera conjunta.

La Caixa d’Eines és un eix transversal del Pla de Barris que consisteix a introduir la pràctica artística dins del currículum escolar, o sigui, en l’horari lectiu. Aquest curs el programa continua creixent amb l’expansió del Pla de Barris, present actualment en 23 barris de Barcelona per reduir-ne les desigualtats.

En el marc del Pla de Drets Culturals, la intervenció de la Caixa d’Eines s’amplia a l’horari extraescolar en 15 barris, entre els quals hi ha el Poble-sec. En total, es destinen 440.000 euros a oferir 146 tallers i activitats setmanals en 51 centres educatius. La manera de gestionar-les, l’oferta, les entitats col·laboradores i el grup d’edat al qual s’adrecen varien d’un barri a un altre amb la voluntat de provar diferents metodologies i avaluar-ne el resultat.

Al Poble-sec hi ha actualment nou grups d’extraescolars artístiques amb 135 alumnes de les escoles Jacint Verdaguer i Poble-sec, i de l’Institut Consell de Cent. Aquestes activitats, coordinades i pagades des del Pla de Barris, es duen a terme en col·laboració amb l’associació Xamfrà, el Mercat de les Flors i el teatre Dau al Sec. Són aquestes:

• Música a l’Escola Jacint Verdaguer
Iniciació musical i percussió, instruments Orff, acordió diatònic, flabiol i tamborí. L’extraescolar reforça la proposta artística del centre en horari lectiu, amb la col·laboració de Xamfrà, una entitat amb qui l’escola ja treballava anteriorment. Hi ha cinc grups amb un total de 75 infants d’entre 6 i 12 anys (tota la primària), que assagen tots alhora els dimarts de 16.45 a 17.45 h.

• Dansa a Escola Poble-sec
L’extraescolar reforça i dona continuïtat a la Caixa d’Eines en horari lectiu, basada en l’aliança entre l’escola i el Mercat de les Flors per introduir el cos i el moviment a l’aula. S’han obert tres grups de dansa per a un total de 45 infants d’entre 6 i 12 anys (tota la primària), que es realitzen els dimecres, els dijous i els divendres de 16.15 a 17.15 h. Als grups de 1r a 3r de primària es duu a terme un treball corporal en equip, coneixent nous ritmes, formes, entenent com ens movem, com és el silenci i quina musicalitat té. Als de 4t a 6è de primària, s’explora el moviment utilitzant la imaginació i la percepció. El joc s’uneix amb la creativitat, la coordinació
i la improvisació.

• Teatre a l’Institut Consell de Cent
Iniciació a la interpretació on, a través del joc, els i les participants podran explorar el cos, la veu i les emocions, com a eines d’expressió, per acabar presentant una petita mostra artística. L’extraescolar complementa la Caixa d’Eines que, en horari lectiu, treballa les competències lingüístiques a partir de recursos propis de les arts escèniques, oferint la possibilitat de participar en un procés creatiu de la mà del teatre Dau al Sec. Per a això s’ha obert un grup amb 15 places per a joves de 12 a 16 anys (ESO). Ja n’hi ha cinc d’apuntades, però la inscripció romandrà oberta mentre hi hagi places disponibles.

Més informació