Busques local per al teu negoci? Amunt Persianes!

02/11/2022 - 10:47

El programa d’activació de locals municipals ofereix lloguers sota preu de mercat per a activitats econòmiques que dinamitzin socialment i econòmicament l’entorn. Si tens un negoci o una idea de negoci, sigui botiga, serveis o oficina, pots presentar el teu projecte fins el dia 20 de gener de 2023. S'admeten sol·licituds de particulars, d'empreses i d'entitats socials o culturals. Als barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta hi ha sis locals disponibles.

En funció del tipus de negoci i de les necessitats, pots optar a locals de tres tipus:

  1. locals petits i mitjans (menys de 400 m2)
    • Rambla de Badal, 98-102, planta baixa i entresòl 1a i 2a (la Bordeta)
    • Bartomeu Pi, 17 (la Bordeta)
    • Galileu, 148 (Sants)
    • Burgos, 8, planta baixa (Sants)
  2. locals grans (de 400 a 1000 m2)
    • situats als districtes de Ciutat Vella, l’Eixample i Sant Martí
  3. locals per a projectes culturals
    • Robrenyo, 64-66 (Sants)
    • Béjar, 43 (Hostafrancs)

Aquests són els locals de cada tipus que hi ha disponibles per llogar als barris de Sants-Montjuïc. Trobaràs una fitxa completa amb totes les característiques de cada local als documents de cada lot.

També es podran visitar els locals alguns divendres, de les 13 a les 17 h. No cal reserva prèvia, hi pots anar lliurement. Les dates són les següents:

      • 28 d’octubre
      • 11 de novembre
      • 18 de novembre
      • 25 de novembre
      • 9 de desembre
      • 16 de desembre
      • 13 de gener de 2023

Bases de la convocatòria
De fet, són dues convocatòries: una de general, amb un lot per als locals grans i un lot per a locals petits i mitjans, i una només per projectes culturals. Consulta les bases del lot general aquí. Consulta les bases per projectes culturals aquí. Només hauràs de presentar-hi dos documents:

      • Una declaració responsable que acrediti la teva capacitat, aptitud i solvència.
      • Una oferta tècnica que especifiqui en què consisteix el projecte (quin és el pla d’empresa i la seva viabilitat), així com de quina manera impactarà positivament en l’entorn.

Et pots descarregar models editables d’aquests documents, per a la convocatòria general aquí i per a la convocatòria de cultura, aquí.

Què puc fer si tinc dubtes?
Pots demanar més informació a través del correu electrònic: xarxalocals@bcn.cat. Pots venir a les sessions informatives presencials, amb inscripció prèvia a través del mateix correu:

      • 4 de novembre de 2022 a les 12 h – sessió sobre la convocatòria general, a la Sala Barcelona de l’Oficina Atenció a les Empreses de Barcelona Activa (carrer de Roc Boronat, 117).
      • 15 de novembre de 2022 a les 18:30h – sessió sobre la convocatòria cultural.
      • 2 de desembre de 2022 a les 12h – sessió convocatòria general

Pots connectar-te a les sessions informatives virtuals, amb inscripció prèvia a xarxalocals@bcn.cat:

      • 15 de novembre a les 16 h
      • 20 de desembre a les 13 h
      • 10 de gener a les 16 h

Què es valorarà del meu projecte?
Els criteris generals de valoració son:

      • La viabilitat del negoci
      • L’impacte positiu en l’entorn, tant a nivell econòmic com social (o cultural, en el cas dels locals per a projectes culturals)
      • Si el projecte està en situació de pressió immobiliària

Els criteris de valoració en funció de les categories de local són:
Locals petits i mitjans (lot 1)Es valorarà que el projecte s’emmarqui en els àmbits econòmics estratègics per a cada territori, recollits als Plans o Fulls de Ruta de Desenvolupament Econòmic de cada Districte. També es valoraran projectes relacionats amb la rotació de productes o serveis i els de l’economia social i solidària.

Locals grans (lot 2)
Per a alguns locals es valorarà que el projecte respongui als àmbits estratègics del Barcelona Green Deal (sector digital, sector creatiu, economia de proximitat, economia del visitant, indústria 4.0, salut i bio, alimentació sostenible) i, per a d’altres, que siguin projectes de l’economia social i solidària i que generin ecosistemes, clústers o hubs en aquest àmbit.

Locals per a projectes culturals (convocatòria específica de cultura)
És requisit imprescindible que siguin projectes de creació, producció, exhibició o comercialització cultural.

Depenent del local, es valorarà que el projecte s’emmarqui en àmbits específics, com ara el comerç cultural, la formació, els tallers de creació, la gestió cultural i l’exhibició.

Quant hauré de pagar? Quant de temps?
Cada local té un preu de lloguer diferent, per sota dels preus de mercat de la zona. Si millores l’estat del local, la rebaixa del preu mensual serà més alta. El termini del contracte depèn de les característiques del local i el trobaràs a la fitxa corresponent, però pot ser de 5, 7 o 10 anys de durada, amb dos anys de pròrroga en els tres casos.

Quan començaré a pagar el lloguer?
La carència també és diferent en funció de les característiques de cada local, però va des de 2 a 6 mesos sense pagar lloguer, per facilitar-te la instal·lació.

He d’aportar fiança o avals?
Sí, caldrà que aportis 2 mesos de fiança en tots els casos.

Quan?
Tens temps de presentar la sol·licitud fins al 20 de gener de 2023. Es preveu resoldre la convocatòria durant el segon trimestre del 2023. Si no hi ha entrebancs, es podrà entrar als locals al tercer trimestre del 2023.

Com presentar la sol·licitud?
La proposta només es pot presentar electrònicament, mitjançant el Sistema Integral de Contractació Electrònica de l’Ajuntament de Barcelona (SICE). Abans, us heu de descarregar l’aplicació gratuïta de presentació d’ofertes electròniques a https://pixelware.com/servicios-soporte-licitadores.

Per presentar la vostra proposta en aquesta convocatòria, necessitareu disposar d’una signatura electrònica reconeguda, vàlidament emesa per un prestador de serveis de certificació que garanteixi la identitat i la integritat del document. Pot ser el DNI electrònic, l’idCAT…

Un cop hagueu completat aquests dos primers passos, ja podeu presentar l’oferta a https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/licitacioelectronica

És molt important que no espereu fins a l’últim dia per presentar les vostres ofertes. D’aquesta manera us evitareu problemes tècnics que puguin impossibilitar la presentació. La presentació es pot fer les 24 hores al dia, els 7 dies de la setmana, fins les 23.59 h del darrer dia del termini establert: divendres 20 de gener de 2023.