La xarxa d’Ecoenergies, que també aprofita la biomassa de Parcs i Jardins de Barcelona per produir calor i electricitat verda, subministra calor i fred en una àrea de 15 milions de metres quadrats al barri de la Marina del Prat Vermell, el Port, la Zona Franca, el recinte de Fira-Gran Via i part de l’Hospitalet. Això permet evitar l’emissió a l’atmosfera de 23.000 tones de CO2/any, equivalent a treure cada dia de la circulació uns 40.000 vehicles. Actualment, a més d’Ecoenergies, la ciutat de Barcelona també disposa de la xarxa Districlima, que dona servei a la zona del Fòrum i del 22@. Ara Ecoenergies serà la primera xarxa a Espanya que introdueix un fred residual de regasificació com a font d’energia. Barcelona avança així en la transició energètica, un dels compromisos bàsics per reduir els gasos amb efecte d’hivernacle, recollits en la Declaració d’Emergència Climàtica.
La nova planta d’Ecoenergies al Port estarà operativa al novembre de 2023 i permetrà aprofitar el fred que es genera en el procés de regasificació del gas natural liquat Aquest fred de molt baixa temperatura (-20ºC) serà transportat a través d’una xarxa de canonades a la central d’Ecoenergies a la Zona Franca per ser transformat en fred a +5ºC i distribuït per la seva xarxa de climatització. També podrà ser utilitzat directament com a fred a -20ºC per necessitats de fred industrial a Mercabarna i en el propi Port, o emmagatzemat en forma de gel quan no hi hagi demanda dels clients. Aquest fred residual substitueix els sistemes de refrigeració convencionals, i suposa un estalvi del consum elèctric en la seva producció i una disminució de l’impacte ambiental.
En acabat, el projecte de calor i fred d’Ecoenergies comprèn l’operació de tres centrals d’energia integrades en l’entorn urbà:
• Central d’energies de la Zona Franca: ubicada al Parc Logístic, és el centre de control que analitza i processa en temps real les dades de totes les plantes, subestacions i xarxes de transport. S’hi produeix electricitat, calor a 90ºC, fred a 5ºC i fred industrial a -10ºC amb equips d’alta eficiència. Aquí hi haurà també el magatzem del fred recuperat del procés de regasificació del gas natural liquat, amb capacitat per desar-hi fins a 7.500 m3 de gel.
• Central de la Marina: situada al subsòl de Fira Barcelona – Gran Via i construïda inicialment per donar servei al barri de la Marina del Prat Vermell i al recinte firal, passarà a ser una central de puntes i/o de suport quan la xarxa troncal estigui connectada amb la central de la Zona Franca, al 2023.
• Nova planta del Port: permetrà aprofitar el fred residual (fins a 18 MW) del procés de regasificació del gas natural liquat en el Port que ara es perd al mar, transportant aquest fred a la central de la Zona Franca per al seu ús a la xarxa.