Pla urbanístic de Magòria, els pressupostos i balanços al darrer ple de l’any

15/12/2022 - 07:30

Llum verda al pla urbanístic de Magòria i als pressupostos municipal i del Districte per a 2023 i balanç del Pla d’Estiu per a la convivència en l’oci nocturn i de les iniciatives dels grups al llarg del mandat. El darrer plenari de l’any a Sants-Montjuïc també ha tirat endavant la convocatòria per adjudicar 72 habitatges socials a la Marina del Prat Vermell i el nom dels jardins de Francesc Masclans, a més del compromís de no reproduir discursos racistes i xenòfobs per part de les entitats, grups i representants polítics.

El plenari del desembre ha començat amb el balanç del Pla d’Estiu per la convivència en l’oci nocturn que es va presentar al juliol. El regidor n’ha destacat la bona col·laboració entre serveis municipals i operadors del sector per reduir els problemes de convivència en espais com el carrer de Blai, els jardins de les Tres Xemeneies, la plaça d’Osca o el Parc de l’Espanya Industrial. D’altra banda, en l’informe del regidor al plenari, Marc Serra ha destacat la participació creixent del veïnat als consells de barri, que enguany hauran comptat amb unes 850 persones (+26%), i també en processos participatius com el dels entorns de l’Estació de Sants, els edificis de les Tres Xemeneies o per repensar l’actual espai firal de Montjuïc. En el seu informe, el regidor també ha recordat les darreres obres públiques encetades a Sants-Montjuïc, com la millora dels jardins de la Rambla de Sants, la rehabilitació de l’edifici del Centre Social de Sants, la construcció del nou Institut de l’Esport sota les piscines de salts de Montjuïc o la licitació, per part de la Generalitat, dels treballs previs per a la connexió de les línies del Baix Llobregat i del Vallès dels FGC, partint de l’actual terminal de la plaça d’Espanya.

El darrer plenari de l’any a Sants-Montjuïc ha informat favorablement l’aprovació del pressupost municipal per a 2023, que supera els 3.600 € i creix un 5,6% respecte a aquest any. El pressupost del Districte creix un 1,23%. Hi han votat a favor els grups del govern (BComú i PSC), mentre que ERC s’hi ha abstingut i la resta de l’oposició hi ha votat en contra. Els preus públics per la utilització d’equipaments cívics, casals de gent gran i d’infància durant l’any 2023, que en general es congelen, han tirat endavant amb els vots del govern, el vot en contra de Valents i l’abstenció de la resta de grups.

En el capítol urbanístic, el plenari de Sants-Montjuïc ha donat llum verda al pla per transformar Magòria en un pol d’equipaments sociosanitaris (més de 20.000 m2), habitatge (250 dotacionals) i esportius (pavelló de quatre pistes i camp de futbol 7). El suport al projecte que permetrà recuperar el camp de Magòria ha estat unànime, amb l’excepció de l’abstenció d’ERC. Sense deixar la Bordeta, el ple també ha acordat donar el nom del botànic santsenc Francesc Masclans i Girvès al jardí interior ubicat entre la riera Blanca, el carrer Quetzal i la rambla Badal. En aquest cas, l’excepció a la unanimitat ha estat l’abstenció de Valents. La convocatòria per adjudicar 72 habitatges de lloguer social al carrer d’Ulldecona, 2, de la Marina del Prat Vermell sí que s’ha aprovat per unanimitat.

En la part d’impuls i control de l’acció de govern, el Consell Plenari ha aprovat la proposició de Barcelona en Comú per no reproduir mai discursos racistes i xenòfobs, estigmatitzadors i estereotipats, per part de les entitats, grups i representants polítics. Tots els grups hi han votat a favor excepte Valents, que s’hi ha oposat. Per unanimitat s’han aprovat les proposicions d’ERC i JxCat per recollir en un informe totes les iniciatives presentades pels grups en aquest mandat, l’estat d’execució, els terminis previstos o els motius per no dur-se finalment a terme. Ciutadans ha demanat que s’aprofiti l’ampliació del Poliesportiu la Marina, que el convertirà en un Centre Esportiu Municipal amb piscina, per instal·lar-hi aire condicionat i fer-hi front a la calor a l’estiu. El conseller de Valents ha demanat més dotacions policials de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra a les zones comercials de Sants-Montjuïc. Totes dues proposicions han estat aprovades per unanimitat.

Al torn de precs, ERC ha demanat que s’apliqui un codi únic en la senyalització de tots els carrils bici i vies ciclables, per evitar confusions i garantir la seguretat viària de vianants, ciclistes, vehicles de mobilitat personal (VMP) i resta de vehicles. El govern ha acceptat aquest prec i també el de JxCat demanant més policia a la zona d’oci nocturn del Paral·lel i la possible instal·lació de videovigilància als jardins de les Tres Xemeneies. Però no el d’un espai de treball amb tots els agents implicats per regular la quantitat d’activitats extraordinàries a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, que ja s’estan reduint any rere any (-30% des del 2019). Acceptat també el prec de Valents per revisar totes les places d’aparcament reservades a persones amb mobilitat reduïda, repintar les que es facin servir i retirar o reassignar les que no: el govern ha explicat que és el que ja es fa habitualment.

Al torn de preguntes, ERC ha demanat on seran les biblioteques previstes a Sants-Montjuïc pel Pla de Biblioteques Barcelona 2030. La consellera Marina Berrruezo hi ha respost que, per a la Biblioteca Vapor Vell, s’ha pensat en l’antiga estació transformadora de TMB al costat de les vies de Sants i que la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix no es traslladarà sencera sinó que es dividirà entre l’edifici actual i el de la Casa de la Premsa. Ciutadans ha demanat pels projectes presentats als fons Next Generation EU que comportin inversió a Sants-Montjuïc i el conseller Jaume Gaixas n’ha esmentat alguns, com la renovació de les escales mecàniques de Montjuïc, la reforma de l’Estació de Sants i els entorns, o l’atenció a persones sense llar. També ha preguntat el conseller de Cs pel trasllat de la colònia de vuit gats existent al carrer de Quetzal, que s’està fent de forma controlada, segons ha explicat la consellera Carolina López. Valents ha preguntat quantes persones s’han empadronat sense domicili fix els darrers vuit anys a Sants-Montjuïc i a tot Barcelona. El regidor ha informat que, des de 2016, una mitjana de 6.000 a l’any (al conjunt de la ciutat).