Agenda Verda de gener

27/12/2022 - 14:30

Els equipaments de Sants-Montjuïc comencen amb força l'any 2023 amb una vintena d'activitats de tot tipus de sensibilització sobre el medi ambient i l'emergència climàtica al llarg del mes de gener.

Exposició “Natura urbana. La fauna de la muntanya de Montjuïc”
Fins al 28 de febrer
Castell de Montjuïc
Ctra. de Montjuïc, 66
Activitat inclosa en l’entrada general del Castell
Una mostra per descobrir els hàbitats naturals de la muntanya de Montjuïc i les espècies animals que es troben en aquest espai, un dels principals pulmons verds de la ciutat de Barcelona.

Exposició “Surge una rosa”
Fins al 21 de març
Castell de Montjuïc
Ctra. de Montjuïc, 66
Activitat inclosa en l’entrada general del Castell
Mostra a càrrec de dues alumnes de l’escola Grisart, la Lucía Morón i la María Gutiérrez, on la protagonista serà la natura com a element reconstructor enfront de la destrucció provocada per l’ésser humà i de l’esperança per sobre de la guerra.

Plàncton de Big Bouncers
Del 2 al 4, 7, 8, 14 i 15 de gener, a les 12 h i a les 17 h
Sala PB del Mercat de les Flors
C. Lleida, 59
Preu: 12 €
Activitat recomanada per a infants entre 4 i 7 anys
A partir del concepte del plàncton, microorganismes imprescindibles per a l’existència del planeta, aquesta peça vol posar en relleu la idea que les coses petites són fonamentals per a la vida. L’espectacle proposa endinsar-nos a través del cos i el moviment en un món on tot és possible, on les petites coses adquireixen una gran rellevància. A Plàncton també ens preguntarem per la nostra relació com a humans amb els diminuts éssers que habiten sota l’aigua.

Paul Klee al jardí Miró
Dissabte 14 de gener, a les 11 h
Espai Taller i sales d’exposició de la Fundació Joan Miró
Parc de Montjuïc s/n
Preu: nens i nenes gratuït; Acompanyants 4 €. Reserves en línia
Adreçada a famílies amb nenes i nens amb síndrome de Rett o amb TEA
El taller permetrà construir petits jardins de textures, colors, formes i sons a partir de materials naturals i manufacturats. A més, es compartiran sensacions i trobades, respectant la intimitat de cadascú i explorant lliurement i sense pressa. Es treballarà amb música, s’escoltaran els sons dels materials i es buscaran totes les coses de l’entorn que emetin sons curiosos, fent servir tots els sentits. En acabar, cada família es podrà endur el seu jardí personal a casa, així com altres recursos per continuar jugant al seu aire.

Biocapitalisme
Del 16 al 19 de gener
Centre Cívic El Sortidor
Pl. Sortidor, 12
Entrada gratuïta
El capitalisme condiciona la vida dels humans i la de tot el planeta. Quina n’és la visió de les noves generacions? A partir de la metodologia de l’Aprenentatge Basat en Projectes Globals, els alumnes de 4t de l’Escola Anna Ravell han investigat els efectes sobre la vida i l’han transformat en llenguatge artístic. Projecte en col·laboració amb el Centre Cívic El Sortidor i CaixaForum Barcelona en el marc del programa Gresol Cultural.

Efeu de ZOO
Del 20 al 22 de gener, a les 20 h (diumenge 22, a les 18 h)
Sala MAC del Mercat de les Flors
C. Lleida, 59
Entrada: 20 €
L’obra se submergeix en la relació física existent entre la vida i la Terra, assenyalant que formem part de la natura. L’essència del moviment del cos humà com a matèria primera conté la resistència a les forces més destructives i implacables de l’univers. Amb una dramatúrgia abstracta més propera a la composició musical que no pas a la narració teatral, aquesta obra és com una oda a la vida, a la Terra i a la seva fràgil atmosfera.

Naufragis, història submergida
Divendres 20 de gener, de 16.30 a 18 h
Centre Cívic La Cadena
C. Mare de Déu del Port, 397
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia
Visita guiada a l’exposició del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Al fons dels oceans, dels mars, dels rius i dels llacs del nostre país, del nostre planeta, s’hi amaga una memòria fascinant, una història submergida, que mereix ser coneguda, conservada i transmesa a les generacions futures.

La història política de les flors
Dissabte 21 de gener, a les 12 h
Biblioteca Jacques Dupin (Fundació Miró)
Parc de Montjuïc s/n
Preu: 3 €, Amics de la Fundació Miró, 2 €
Reserves en línia.
Arran de l’emergència climàtica i ambiental, ha sorgit un interès renovat per la natura en la nostra societat, que al llarg de la modernitat s’ha basat en la separació entre cultura i natura. L’equip Jeleton treballa des del 2003 en una sèrie d’intervencions en repertoris gràfics, textuals i musicals en què es renegocia i repolititza el simbolisme floral. En la seva conferència, basada en aquestes intervencions, compartirà idees de personatges tan singulars com Vandana Shiva, Donna Haraway o Isabelle Stengers.

De l’arbre al moble
Diumenge 22 de gener, a les 12 h,
Museu Etnològic i de Cultures del Món – Seu Parc de Montjuïc (pg. Santa Madrona, 16)
Taller per a infants a partir de 5 anys i família. Preu d’entrada: 2 €.
En aquesta activitat descobrireu el fil que uneix la natura i la cultura. Coneixereu de ben prop els arbres, els seus elements, experimentant les textures i els beneficis que aporten a la vida humana.

Aquarel·la: paisatges d’hivern
Del 23 de gener al 20 de febrer, de 18.30 a 20.30 h
Centre Cultural Albareda
(C. Albareda, 22)
Preu: 37,63 €
Amb la tècnica de l’aquarel·la crearem peces artístiques representant  paisatges d’hivern i introduirem motius hivernals com la neu i el gel, jugant amb tonalitats grises, blanques, verdes blaves.  No cal tenir coneixements previs. Curs amb suplement per material.

Nou projecte al barri: L’economat del Poble-sec
Dijous 26 de gener, de 19 a 20 h
Centre Cívic El Sortidor
Pl. Sortidor, 12
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
Al Poble-sec s’hi està coent un economat impulsat per un grup de veïnes del barri. Un establiment d’articles de primera necessitat, sota un model de cooperativa sense afany de lucre i autogestionada, on les sòcies que participen decideixen quins productes volen. El projecte aposta pel comerç agroecològic i de proximitat així com per altres productes de confiança amb un fort compromís social, sempre a preus justos tant per la productora com per la consumidora. Vols saber-ne més? Estàs interessada a participar? Vine i informa’t!​

Cosmètica Natural: fem Xampú sòlid 
Divendres 27 de gener, de 18 a 20.30 h
Centre Cívic Cadena
C. Mare de Déu de Port, 397
Preu:13,30 €. Suplement de material 5 €.
En aquesta edició aprendrem a fabricar en una sola tarda el nostre xampú sòlid. Un xampú que no requereix d’envàs!

Caramels guaridors
Divendres 27 de gener, de 16.30 a 19 h
Centre Cívic El Sortidor
Pl. Sortidor, 12
Preu: 15,67€
Suplement per a ingredients: 5€
A Catalunya el 3 de febrer, Sant Blai és invocat per curar el mal de gola o de coll. Un refrany popular diu “San Blai gloriós, lleva’m la tos”. Al Camp de Tarragona hi ha la tradició de be­neir un cistellet amb fruita, caramels, avellanes i ametlles, que guareixen el mal de coll.
Ens preparem per Sant Blai tot cuinant caramels guaridors elaborats amb mel i plantes remeieres d’hivern.

Paul Klee i els secrets de la Natura
Dissabte 28 de gener, a les 16.30 h
Centre Cívic El Sortidor
Pl. Sortidor, 12
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
L’exposició emfatitza la continuada fascinació que l’artista va sentir per l’observació de la natura i pels fenòmens naturals. La mostra s’estructura en quatre àmbits, en cadascun dels quals s’inclourà una obra d’altres artistes que també van investigar aspectes fenomenològics naturals però que, pel fet de ser dones, no han rebut l’atenció ni el tractament que mereixien.
Amb la Fundació Joan Miró

IMPOSSIBLE?
Dissabte 28 de gener, a les 17.30 h
Centre Cultural Albareda
C. Albareda, 22
Espectacle familiar. Teatre d’ombres i objectes
Dues vides, dues històries, el mar i la terra; totes dues sostenen la vida del Planeta Terra. La vivència de dues persones, de dues guerreres reals, que han destinat part del seu temps i energia a cuidar l’espai i el medi que ens sosté. Afroz Shah qui va aconseguir que les tortugues tornessin a la platja i Julia Butterfly que des de 60m d’alçada va evitar que talessin tot un bosc.
A càrrec de Frobvia

Brota per tot arreu. Educa amb l’ART
Dissabte 28 de gener, de 10 a 14 h
Espai Taller i sales d’exposició de la Fundació Joan Miró
Parc de Montjuïc s/n
Preu d’activitat: 5 €. Reserves en línia
Jornada de formació adreçada a treballadors de l’acció social i educadors en la qual s’incidirà en les emocions, el cos i la ment a partir d’exercicis performatius individuals i col·lectius, més enllà de la concepció moderna occidental dels binomis natura-cultura, home-dona, subjecte-objecte, racionalitat-emocions. La jornada conclourà amb una acció grupal que perdurarà en el temps, com pot ser plantar un arbre o una planta, i un comiat festiu final.

Deambular pels sons del paisatge, un passeig per si mateix
Diumenge 29 de gener, a les 11 h
Fundació Joan Miró
Parc de Montjuïc s/n
Preu: 7 €, Amics de la Fundació Miró, 4 €
Reserves en línia
A partir de la idea de l’artista Paul Klee que defineix la pràctica del dibuix com una «línia activa que deambula lliurement, un passeig per si mateix, sense destinació». Aquesta passejada sonora a càrrec de Lina Bautista, Paula Bruna i Laura Llaneli convida els assistents a repensar el cos i la natura des dels canvis d’estat subtils i la fluïdesa entre elements i formes de vida.