El Pla de Barris actua al Poble-sec

08/02/2023 - 19:08

Aquest és el títol de l'exposició que mostra les actuacions més destacades que el Pla de Barris està duent a terme al Poble-sec, amb testimonis del barri. S'ha inaugurat al Centre Cívic El Sortidor, on tornarà a finals de març, després de visitar també la Biblioteca Poble-sec - Francesc Boix i el Centre Cultural Albareda.

El Poble-sec és un dels 23 barris de Barcelona on es desplega l’actual Pla de Barris (2021-24), amb un pressupost de gairebé 12 milions d’euros per a una cinquantena d’accions. En aquesta exposició en trobareu algunes de les més destacades, comentades per veïns i veïnes del barri que diuen què els hi sembla o per què els agraden.

L’exposició es podrà visitar:

  • Del 13 al 19 de febrer, al Centre Cívic Sortidor (pl Sortidor, 12)
  • Del 20 de febrer al 4 de març, al Centre Cultural Albareda (c. Albareda, 22)
  • Del 6 al 18 de març, a la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix (c.Blai, 34)
  • Del 20 de març al 2 d’abril, al Centre Cívic Sortidor (pl. Sortidor, 12)

El Pla de Barris del Poble-sec fa dos anys que està en marxa i que treballa colze a colze amb desenes d’entitats i equipaments del barri per cocrear i desenvolupar conjuntament les més de 50 accions que aspiren a transformar el barri en qüestions clau com són l’educació i la salut pública, l’acció comunitària, l’habitatge, l’espai públic, l’impuls econòmic i d’ocupació o la
sostenibilitat ambiental, entre d’altres. Aquí teniu el resum de les més destacades:

  • Reurbanització del carrer de Piquer: pacificació del carrer amb l’ampliació i la millora de les voreres, substitució de l’arbrat, millora de l’enllumenat i de l’espai destinat a vianants.
    Previsió d’obres: agost 2022 – maig 2023. Pressupost: 2.200.000 €.
  • Millores als jardins de les Tres Xemeneies: per tal de crear nous usos i dinàmiques, i millorar-ne la visibilitat i permeabilitat, s’hi ubicarà una nova pista de bàsquet i una calistènia, es reubicarà el mur d’art urbà, es canviarà l’enllumenat i se’n retiraran alguns elements.
    Previsió d’obres: juliol-setembre 2023. Pressupost: 360.000 €.
  • Reurbanització dels jardins de les Hortes de Sant Bertran: creació d’un parc urbà amb diversitat d’usos i nous jocs infantils, trasllat de l’àrea de gossos actual al Parc del Mirador i creació d’espais esportius i lleure a les terrasses d’aquest parc.
    Previsió d’obres: octubre 2023 – agost 2024. Pressupost: 2.900.000 €.
  • Ampliació de l’Hort de la Font Trobada i nova Aula Ambiental: ampliació de 1.200 m2 d’espai destinat a horts comunitaris per sobre de l’actual, i creació d’una aula ambiental a l’esplanada del costat del Bar Marcelino, que esdevindrà així un espai comunitari d’educació ambiental.
    Previsió d’obres: març 2023 – juliol 2023. Pressupost: 925.000 €.
  • Dinamització comunitària de quatre places: programació infantil i cultural a la plaça de Las Navas, la plaça del Dr. Franquesa, els jardins de les Hortes de Sant Bertran i els de les Tres Xemeneies durant la primavera i l’estiu, organitzat conjuntament amb entitats del barri de dinamització infantil i familiar.
  • Caixa d’Eines: disciplines artístiques dins l’horari escolar. Projecte que treballa a través de les arts com a eina socioeducativa d’infants i joves dins l’horari lectiu. L’Escola Mossèn Jacint Verdaguer, en col·laboració amb l’associació Xamfrà, hi participa per consolidar el seu propi projecte musical. Per la seva banda, l’Escola Poble-sec i el Mercat de les Flors impulsen la dansa i l’expressió corporal, mentre l’Institut Consell de Cent introdueix les arts escèniques en col·laboració amb la companyia Dau al Sec.
  • Extra! Extra! Activitats extraescolars artístiques a les escoles que participen al projecte de la Caixa d’Eines, que les reforça i els dona continuïtat. Són activitats gratuïtes obertes a tots els infants i joves del barri. Aquest programa permet diversificar i ampliar l’oferta d’extraescolars: els més joves poden participar al grup d’arts escèniques, i els infants de primària poden participar als grups de música o de dansa.
  • Suport a joves per accedir a la universitat: el programa Prometeus té com a objectiu apropar la universitat a joves estudiants que tenen dificultats per accedir-hi. Al Poble-sec s’està acompanyant 11 joves, que reben suport acadèmic, econòmic i social.
  • Dinamització juvenil al barri: potenciar mitjançant un nou dinamitzador juvenil les activitats organitzades pels joves del barri a la Festa Major, a la Nit d’Ànimes, pel Carnestoltes, als tornejos esportius i altres activitats proposades pel mateix jovent.
  • Acompanyament digital per a gent gran: el projecte ‘Saltem l’escletxa digital’ proporciona espais formatius i de trobada per a gent gran, per donar resposta a les seves necessitats digitals, com ara gestions en línia, ús del mòbil, accés a contrasenyes i altres d’interès per a aquest col·lectiu.
  • Suport en tràmits i capacitació digital: punt de la Xarxa de Resposta Socioeconòmica (XARSE), que ajuda les persones que ho necessitin a fer tràmits en línia vinculats amb l’Administració, com ara ajuts econòmics i socials. Aquest servei es fa presencialment al Centre Cívic del Sortidor amb cita prèvia al 616 560 252.
  • Espais d’acompanyament i cura per a dones migrades: el projecte ‘Cos i dolor’ ofereix acompanyament terapèutic i psicosocial a dones migrades per a la millora de la salut psicoemocional.
  • ‘Cures al Poble-sec’: el projecte que es porta a terme amb l’associació Més que Cures ofereix un espai informatiu perquè les treballadores de la llar i les cures, majoritàriament d’origen divers, puguin conèixer els serveis que tenen a disposició i es detectin necessitats d’aquest col·lectiu i, posteriorment, poder donar-hi resposta a través d’actuacions específiques.
  • Reforcem l’orgull poble-sequí: potenciem l’orgull de barri mitjançant accions com l’impuls i el suport a la producció, la difusió i la distribució gratuïta del domàs identificatiu del barri per visibilitzar el sentiment de pertinença al barri.
  • Obrim el Molino al barri: hem obert l’emblemàtic teatre del Paral·lel als veïns i veïnes per la Festa Major i per Nadal, per tal d’oferir-hi una programació diversa, gratuïta i per a tots els públics, a càrrec d’entitats de cultura comunitària del barri.

Amb totes aquestes iniciatives es reforça cada dia el treball col·lectiu per aconseguir que el Poble-sec sigui un barri cada cop amb més oportunitats i menys desigualtats. Un barri orgullós de ser com és, amb empenta i amb voluntat de millorar.