Agenda Verda de març

01/03/2023 - 13:59

Aquest mes de març els equipaments i entitats de Sants-Montjuïc celebrem la Setmana de l’Aigua amb una programació especial on no hi falten les projeccions de cinema, les xerrades o les visites guiades a espais patrimonials al voltant d’un element essencial per a la vida com és l’aigua. Per si no fos poc aquest mes també podràs gaudir de diverses activitats vinculades al món del reciclatge com la BCN Improfest Recycle Music o la Restart Party o al món de la cuina i la sobirania alimentària.

Exposició “Surge una rosa”
Fins al 21 de març
Castell de Montjuïc
Ctra. de Montjuïc, 66
Activitat inclosa en l’entrada general del Castell
Mostra a càrrec de dues alumnes de l’escola Grisart, la Lucía Morón i la María Gutiérrez, on la protagonista serà la natura com a element reconstructor enfront de la destrucció provocada per l’ésser humà i de l’esperança per sobre de la guerra.

Exposició “BCN Improfest Recycle Music
Del 2 al 29 de març
Centre Cultural Albareda
Carrer de Albareda, 22
Exposició gratuïta
A càrrec de Jesús Asenjo, artista convidat del BCN Improfest 2023. Exposarà el treball de creació d’instruments a base de ferralla des de la seva base taller estudi a Monells, al Baix Empordà.

BCN Improfest Recycle Music
Divendres 3 de març, de 20 a 21 h
Centre Cultural Albareda
Carrer de Albareda, 22
Activitat gratuïta amb reserva prèvia
La 9a edició del BCN ImproFest posa el seu gra de sorra cap a un món sostenible i menys consumista. Aquest any presenta músiques creades i composades amb elements reciclats de ferralla però amb sonoritats increïbles. Música acústica i com sempre improvisada on Jesús Asenjo, l’artista convidat, presentarà el projecte Llantats.

Cicle El Planeta que volem: “La profecia de les granotes”
Dissabte  4 de març, a les 11 h
CaixaForum
Avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8
Quaranta dies i quaranta nits de pluja se succeeixen, com ja va passar amb el diluvi universal. Les granotes, que profetitzen la catàstrofe que s’acosta, intenten avisar els humans. Així, dos adults i dos nens busquen refugi en un graner que es converteix en una arca de Noè improvisada. En aquesta casa flotant reuneixen els animals de la seva granja i del zoo veí. Però, malauradament, l’únic menjar disponible són les 28 tones de patates que porten a bord…

Anellament d’ocells
Tots els diumenges, a les 11 h, fins al 4 de juny
Una activitat a través de la qual podreu conèixer els ocells de Montjuïc i la pràctica d’identificació d’aquests animals.

Mercat d’Intercanvi Trocasec número 67
Diumenge, 5 de març, de 10 a 13.30 h
Plaça del Sortidor
Una edició més del Mercat on l’única condició és no utilitzar els diners. Es pot intercanviar de tot: llibres, música, plantes, joguines, menjar, roba, mobles, pel·lícules, electrodomèstics, eines, útils d’escriptori, articles de decoració, material informàtic…

Les plantes que ens alimenten (2a part)
Diumenge 5 de març, a les 11 h
Jardí Botànic Històric
Avinguda dels Montanyans, 26
El Jardí Botànic de Barcelona proposa una passejada diferent a cada estació de l’any. Les plantes alimentàries sempre han estat presents a la nostra gastronomia. Coneixerem les plantes que ens alimenten, provinents de diferents parts del món i que gaudeixen del nostre clima mediterrani.

Laboratori fotogràfic: Antotípia
Dissabtes, de l’11 fins al 25 de març
Centre Cívic El Sortidor
Plaça del Sortidor, 12
Preu: 22,58 €.
Inscripcions a: http://bit.ly/3ghuH5b
En aquest taller experimentarem amb la fotosensibilitat de fruites i verdures, creant emulsions per a papers que funcionaran com a suports per a textos i imatges. Treballarem la conversió d’imatges digitals en material orgànica i farem un tastet d’algunes tècniques experimentals com les inversions o les lletres transferibles. Al llarg del taller explorarem la sostenibilitat en l’àmbit de la producció artística utilitzant recursos respectuosos amb el medi ambient.

Cicle El Planeta que volem: “Supercuc”
Dissabtes 11 i 18 de març, a les 11.30 h
CaixaForum
Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8
Animals del bosc, no tingueu por, en Supercuc és aquí! Llarg, fort i amb habilitats que us sorprendran, serà capaç d’ajudar les aranyes i els gripaus a sortir de les pitjors situacions. Però qui el rescatarà quan el malvat llangardaix el capturi? Una pel·lícula encantadora, dels creadors d’El Grúfal i En Zog, acompanyada de quatre petites històries sobre l’amistat i la companyonia.

Restart Party
Dissabte 11 de març, de 10.30 a 13.30 h
FAB Casa del Mig
Carrer Muntadas, 5
Vine a arreglar aparells elèctrics que ja no funcionen, aprèn a donar-los una segona vida i buscar alternativa a l’obsolescència programada.
Pots portar qualsevol aparell que vulguis tornar a fer servir. Des de raspalls de dents fins a torradores. L’únic que no podem reparar son càmeres fotogràfiques i impressores 2d.
Activitat limitada a un aparell per persona.
En col·laboració amb Restarters Barcelona

Sobirania alimentària del Poble-sec en ruta
Dissabte, 11 de març, d’11 a 13 h
Punt de sortida: Centre Cívic El Sortidor
Plaça del Sortidor, 12
Farem una ruta per diferents punts del barri rellevants en matèria d’activisme gastronòmic i alimentari. Visitarem l’hort de la Font Trobada, la Cooperativa de Consum La Seca i el Mercat de la Terra on descobrirem tant alternatives de producció propera com, de consum sostenible i empoderador.
Itinerari a càrrec de Chiara Monterrotti de Cooperasec.

Cuina d’aprofitament creativa
Dimarts, 14 de març, de 18.30 a 21 h
Centre Cívic El Sortidor
Plaça del Sortidor, 12
Taller de cuina a càrrec de Mariel Brahim de Las Espigadoras.
Cuinarem amb aliments espigolats al Poble-sec. Serà un taller que requerirà enginy i creativitat per idear i elaborar els plats en funció dels ingredients disponibles. Cuinarem, aprendrem coneixements de bones pràctiques energètiques a la cuina i compartirem vivències i receptes entre totes. Aquest taller no requerirà pagament de suplement perquè tots els ingredients seran aprofitats de comerços del barri gràcies als grups d’organització comunitària de recuperació d’aliments.

Ruta guiada als turons
Dissabte 18 de març, de 10 a 12 h
Punt de trobada: davant de l’Hospital nou de Sant Pau, parada de metro Guinardó – Hospital de Sant Pau de la línea 2
Preu: 5 €. En efectiu el mateix dia en el lloc de l’activitat.
Visita guiada a càrrec de Xavier Martínez organitzada pel CC Font de la Guatlla.

El rol dels escarabats en l’origen de les flors
Dimarts, 21 de març, a les 18.30 h
Sala Salvador de l’Institut Botànic de Barcelona
Passeig del Migdia, sense número
Les plantes i els insectes han tingut una relació íntima des dels seus orígens. Les plantes amb flor (Angiospermes) es van diversificar de manera explosiva durant la meitat del Cretàcic. Els escarabats (Coleoptera), el grup d’organismes més divers de l’actualitat, van desenvolupar un paper important en aquesta transició vegetal. No només són pol·linitzadors essencials a l’actualitat, sinó que van ser els primers insectes en visitar les flors, a la vegada que altres llinatges d’escarabats barrinadors causaven un efecte negatiu sobre les gimnospermes que dominaven la superfície terrestre fins llavors.

Vols saber com funcionarà la nova Bibliocoses del Poble-sec?
Dimecres, 22 de març, a les 18.30 h
Centre Cívic El Sortidor
Plaça del Sortidor, 12
Confirma la teva participació enviant un correu a:
bibliocoses@cooperasec.org

Trobada de Comunitats Energètiques
Dimecres, 22 de març, a les 18 h
Biblioteca Francesc Boix- Poble-sec
C. Blai, 32
Amb la participació de les Comunitats del Poble-sec, Guinardó, Bon Pastor, Poblenou i Som Comunitat Energètica Barcelonès.
Cal inscripció prèvia a bcn.coop/formacio

Tast de xocolata de comerç just
Dijous, 23 de març, de 19 a 20.30 h
Centre Cívic El Sortidor
Plaça del Sortidor, 12
Aprèn sobre el procés d’elaboració de la xocolata de Comerç Just des de l’arbre del cacau fins el producte final. Coneixeràs les diferències entre el Comerç Just i el comerç tradicional, a partir d’una activitat innovadora i molt dolça que et permetrà conèixer la història de les organitzacions productores de cacau que hi ha darrere de cada tauleta tot degustant amb els 5 sentits.
Tast guiat de xocolates de Comerç Just a càrrec d’Oikocredit

Espectre Verd – Espais de lectures Ecosocials
Dimecres, 29 de març, de les 19 a 20.30 h
Un club de lectura mensual que tracta de temes ecosocials. Aquest mes la sessió: Feixisme eco i de proximitat. Com s’articula davant del canvi climàtic, quins discursos l’enforteixen i com plantar-li cara.

Trobada del Grup impulsor de la Bibliocoses
Dijous 30 de març, a les 18.30 h
Cooperasec (c. Blai, 32. Baixos, esquerra)
Vols participar en el projecte? Vine a conèixer-lo.

SETMANA DE L’AIGUA

Plantem un ecosistema sostenible
Dijous 16 de març, de 17.30 a 19 h
Centre Cívic Casa del Rellotge
Passeig de la Zona Franca, 116
Activitat gratuïta. Adreçat a infants d’entre 7 i 11 anys
Un ecosistema és una unitat formada per una comunitat d’éssers vius i el lloc físic on aquests éssers vius viuen i es relacionen.
L’extensió dels ecosistemes és variable. Això significa que alguns són molt grans i altres molt petits. Així podem considerar que un bosc o un llac són exemples d’ecosistemes, però el tronc d’un arbre mort també pot considerar-se com un ecosistema.
En aquest taller podràs crear a l’interior d’un pot un ecosistema que s’autoregula de manera autònoma.

Debat sobre la remunicipalització de l’aigua
Dimecres, 22 de març, a les 18.30 h
Centre Social de Sants
Avinguda del Carrilet, 5

Visita al dipòsit d’aigües pluvials de Montjuïc
Dijous, 23 de març
Organitza: Aula ambiental del Poble-sec

Espectacle “On, com, aigua?”
Dissabte, 25 de març, a les 12 h
Plaça de Joan Pelegrí
Espectacle gratuït a càrrec de la Cia. la Toli Clown.

Cinefòrum sobre “Chinatown”
Divendres, 31 de març, a les 18.30 h
Sala d’actes de les Cotxeres de Sants (plaça de Bonet i Muixí, 7 )
Amb debat sobre l’aigua com un bé comú o un arma de poder pel crític i president d’ACCEC, Ignasi Franch.

CAMINA MONTJUÏC: NOVES RUTES
Tots els caps de setmana, des del Castell de Montjuïc organitzen rutes de cultura i de natura per conèixer millor la muntanya. Duren entre una hora i mitja i dues hores, amb l’acompanyament de dos guies oficials que coneixen molt bé tot l’entorn del Parc de Montjuïc. Per participar-hi només cal dur roba i calçat còmodes. La inscripció és gratuïta, però és imprescindible fer-la amb prou antelació a través del web, perquè els grups són de 24 persones com a màxim i sovint s’omplen…

Ruta ‘Baixem de la muntanya!’
Diumenges 5, 12, 19 i 26 de març, a les 18 h
Passejada multitemàtica pels jardins i monuments del Parc de Montjuïc: el recorregut comença amb una petita introducció de la història del Castell de Montjuïc per, tot seguit, baixar per diferents camins de la muntanya fins acabar a la Font Màgica. Un passeig on tothom pot compartir històries, experiències i coneixement sobre diferents aspectes relacionats amb Montjuïc.

Ruta ‘Montjuïc, una muntanya plena de natura’
Dissabte 11 de març, a les 11 h
Sergi Garcia, el comissari de l’exposició “Natura Urbana. La fauna de la muntanya de Montjuïc”, hi fa una visita guiada i una ruta per la muntanya de Montjuïc per conèixer-ne els espais verds i la fauna que hi podem trobar. A la primera ruta, visita al tancat d’aclimatació d’eriçons.

Consulta les Rutes culturals a ja.cat/CaminaMontjuic

FORMACIONS

Cap a una economia ecològica
Coòpolis
Carrer de la Constitució, 19
Inscripcions a bcn.coop/formacio
Formació de 10 h pensada per a les organitzacions de l’ESS que tingueu la voluntat de fer passes per avançar i sumar en la transició ecosocial tant des de la vostra activitat econòmica com des de la vostra vessant més comunitària. Durant les quatre sessions del curs coneixereu diversos marcs, mecanismes i idees per incorporar la perspectiva d’impacte social i ambiental a les vostres organitzacions i passar a l’acció.

Què entenem per transició ecosocial? Economies verdes i ESS
Dijous 6 de març, de 16 a 18.30 h
Sessió per sintonitzar-nos en el context, debat i el marc teòric de la transició ecosocial. Què és la transició ecosocial? Quines són les transformacions necessàries, estratègies de canvi i escenaris de futur? Què són les Economies verdes (circular, ecològica, regenerativa…)? Quin és el paper de l’Economia Social i Solidària en tot això?
A càrrec d’Eva Vilaseca d’Espai Ambiental

Anàlisi ecofeminista de la teva organització
Dijous 13 de març, de 16 a 18.30 h
En aquesta sessió donarem eines perquè els projectes reviseu el vostre funcionament en clau ecofeminista i reflexioneu sobre possibles noves pràctiques. La proposta es basa en l’economia del donut que ens obliga a posar en relació la satisfacció de necessitats i drets, amb el sostre ecosocial del territori que ens sustenta, i és així com està organitzada la guia Movem Fitxa, que farem servir de pauta.
A càrrec de Nico Duran d’Esberla

Anàlisi de la situació organitzacional des del desenvolupament regeneratiu
Dijous 20 de març, de 16 a 18.30 h
Realitzarem una anàlisi de la situació de l’entitat. Partint del punt de partida de la diagnosi dels reptes, aprofundirem en l’anàlisi i indagarem en les estratègies que podeu entomar com entitat per adquirir eines, mecanismes i capacitat per afrontar els reptes organitzacionals i de l’ecosistema des d’una perspectiva de desenvolupament regeneratiu.
A càrrec de Laura Comas (Resilience Earth)

Cooperatives en transició
Dijous 27 de març, de 16 a 18.30 h
Dissenyarem un pla d’acció vivencial on les vostres organitzacions i les persones que en formeu part incorporeu canvis de mirada, d’activitat i consum que participin del canvi de paradigma.
A càrrec d’Andrés Gracia (Espai Ambiental)

Ecopoètiques
Dilluns, 6 de març, 3 d’abril, 8 de maig, 12 de juny, a les 19.30 h
La Lleialtat Santsenca
Carrer d’Olzinelles, 31
Club de lectura instantània gratuït conduït pel crític i programador cultural, Adrià Rodríguez. Un dilluns de cada mes ens trobarem per llegir i comentar textos molt breus (cites, poemes, fragments d’articles i relats, aforismes…) que evoquin idees i sensacions amb regust decreixentista, ecofeminista i autogestionari.

Cal inscripció prèvia a totes les sessions. Les lectures es faran in-situ a la Lleialtat.

Sessions:

«Poesia haiku: la bellesa és ara i aquí»
Dilluns, 6 de març, 19.30 h
Simplicitat, bellesa sensorial i efímera, relació no jeràrquica entre l’ésser humà i la resta de la natura… A la poesia japonesa «haiku» ressonen valors del decreixement i l’ecologia política. Llegirem obres de grans mestres (homes i dones) i també d’alguns infants.

«Ursula K. Le Guin: utopies de fang»
Dilluns, 3 d’abril, a les 19.30 h
Figura cabdal de la ciencia-ficció, Ursula K. Le Guin construeix mons de gènere fluid, verds i llibertaris. Descobrirem la seva vessant com a assagista, poeta i conferenciant, on reivindica la força de la vulnerabilitat, la imaginació i altres eines ecofeministes.

«Almáciga: paraules rurals per construir el futur»
Dilluns, 8 de maig, a les 19.30 h
La poeta i narradora feminista María Sánchez recull amb delicadesa paraules rurals ibèriques que podrien desaparèixer. Explorarem el seu lirisme serè, la seva olor a terra, enginy i cures, com a inspiració per a un futur postindustrial amb la vida al centre.

«Philippe Delerm: apologia dels plaers minúsculs»
Dilluns, 12 de juny, 19.30 h
La prosa poètica de Philippe Delerm ens convida a abaixar el ritme, obrir els sentits i fixar l’atenció en aquells instants quotidians on les coses més senzilles ens arriben al cor. En compartirem alguns fragments, vindicació analògica dels tresors subtils.

MERCATS

DidalTruck a Hostafrancs
Dijous 2, 16 i 30 de març, de 10.30 a 13.30 h
C. Callao, davant del Mercat
Dijous al matí, cada quinze dies, davant del Mercat d’Hostafrancs, trobaràs eines i una persona especialista que t’ajuda amb els arranjaments tèxtils, per transformar peces de roba i aprendre tècniques d’Upcycling’. Tot això és el que s’ofereix des del servei gratuït DidalTruck per tal de prevenir el residu tèxtil i fomentar així l’economia circular.

Trocasec
Divendres no festius, de 10 a 19 h
Pati de la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix
C. Blai, 34
La idea clau del mercat és intercanviar, relacionant-te amb la resta de participants i arribant a un acord satisfactori per a ambdues parts. Els intercanvis es fan sense fer servir els euros, pots intercanviar de tot: llibres, música, plantes, joguines, menjar, roba, mobles, pel·lícules, electrodomèstics, eines, útils d’escriptori, articles de decoració, material informàtic,… També es poden oferir serveis o coneixements, l’única condició és no utilitzar els diners!

Mercat de la Terra
Dissabtes, de 9 a 15 h
Jardins de les Tres Xemeneies
Av. Paral·lel, 49
Cada dissabte, Slow Food Barcelona organitza un mercat de pagès on productors d’aliments locals i de quilòmetre zero porten un cop per setmana al Poble-sec verdures, formatges artesans, pans, carns, llegums i farines eco, i productes de neteja naturals, entre altres.

Mercat de Pagès
Dissabtes, de 10 a 14.30 h
Rambla Brasil amb Avinguda Madrid
A Sants, també hi ha mercat de pagès. Parades de productes ecològics, de temporada, de proximitat i de comerç ens ajuden a comprar de manera sostenible. A més, hi trobareu algunes activitats de lleure en família o vinculades als moviments socials del barri.

ALTRES

Refugis climàtics
La xarxa de refugis climàtics de la ciutat s’activa a l’hivern per oferir confort tèrmic a tothom que en necessiti. Biblioteques, casals de gent gran i centres cívics i comunitaris poden ser utilitzats, especialment per persones vulnerables, com a entorns on refugiar-se davant del descens de les temperatures. A Sants-Montjuïc els trobareu en 13 llocs diferents.