El Dansa Metropolitana apropa la dansa a Sants-Montjuïc

08/03/2023 - 18:38

Del 9 al 26 de març se celebra la sisena edició del Dansa Metropolitana, un festival que apropa la dansa a dotze ciutats metropolitanes, amb activitats per a un públic ampli i divers. La programació a Barcelona inclou diversos espectacles a espais de Sants-Montjuïc: al Mercat de les Flors, a la plaça de Margarida Xirgu i als voltants de l'Institut del Teatre.

L’objectiu del festival és posar la dansa a l’abast de tothom i facilitar el diàleg entre la crítica, els artistes i el públic. Aquest 2023 té com a novetat la fusió entre arquitectura i dansa, amb la creació del projecte Liminar, que habita espais del patrimoni cultural en transició per nous usos, i els transforma en espais singulars per acollir intervencions de dansa.

Les ciutats que se sumen un any més a aquest projecte són: Badalona, Barcelona, Cornellà, el Prat, Esplugues, Granollers, l’Hospitalet, Sabadell, Sant Cugat, Santa Coloma, Terrassa i Viladecans, amb un total de 331 activitats. Al districte de Sants-Montjuïc hi trobaràs 11 propostes, algunes gratuïtes. Podeu adquirir totes les entrades dels espectacles de sala del festival al web.

Mercat de les Flors
C/ de Lleida, 59, 08004

  • Exposició “Lucinda Childs, Nothing Personal 1963-1981”, comissariada per Lou Fuster
    Del 2 a l’11 de març a partir de les 17 h
    Dins de la Constel·lació que el Mercat de les Flors dedica a Lucinda Childs, es presenta aquesta exposició de la coreògrafa nord-americana Lucinda Childs.
  • Carcaça, Marco da Silva Ferreira
    9 i 10 de març a les 20 h
    Un repartiment de deu performers donen vida a un col·lectiu que cerca la seva identitat en un flux físic i intuïtiu a Carcaça. Aquesta és una peça del coreògraf portuguès Marco da Silva Ferreira, que parteix d’un footwork saltat i que va dibuixant progressivament un cos vibrant, rebel i carnavalesc.
  • Las cosas se mueven pero no dicen nada, Poliana Lima
    9 de març a les 20 h i 10 i 11 de març a les 19.30 h
    Aquesta peça de dansa sobre les idees de permanència i insistència està interpretada només per dones i construïda a partir de la sonoritat del cos de les ballarines. Evoca els processos de transformació i repetició de la natura, sense fer referència a la figuració a escena.
  • Taller ‘Moure els sentits’, amb Amaranta Velarde
    18 de març a les 10 h
    Un taller perquè els infants captin, processin i juguin amb diferents estímuls, a través de jocs relacionats amb el so i la dansa.
  • TRES del Ballet Triàdic, de Taiat Dansa
    17, 18 i 19 de març amb dues funcions cada dia a les 18.30 h i a les 19.30 h.
    Tres peces de dansa encarregades a coreògrafs excepcionals, amb tres ballarines, i tres seqüències escèniques que fan una reinterpretació del Ballet Triàdic, d’Oskar Schlemmer, el gran mestre de la Bauhaus.
  • Crowd, Gisèle Vienne
    17 i 18 de març a les 20 h i 19 de març a les 18 h.
    Aquesta peça per a quinze ballarins és una meditació sobre l’amor i la violència dins d’una rave catàrtica, en què els joves s’abandonen a la música electrònica. Una peça inquietant que fixa la mirada en el nostre costat més obscur.
  • Childs, Carvalho, Lasseindra, Doherty, de (La) Horde, Ballet National de Marseille
    24 i 25 de març a les 20 h i 26 de març a les 18 h
    Quatre peces imperdibles de quatre grans coreògrafes: l’explosivitat d’Oona Doherty, gran representant de la dansa realista, urbana i enèrgica de Belfast, i Lasseindra Ninja, icona queer del voguing a França, contrasten amb el rigor i la claredat de la històrica Lucinda Childs i de la portuguesa Tânia Carvalho, que comparteixen un profund sentit de la línia i dels ritmes.
  • Cometa, Roser López Espinosa
    25 de març a les 12 h i a les 17 h, i 26 de març a les 12h.
    Un viatge fascinant, per gaudir en família, a partir de l’arribada d’una astronauta a un nou planeta. El treball coreogràfic de Roser López Espinosa es basa en una forta fisicalitat, amb una gran passió per la precisió, la delicadesa, els elements acrobàtics i el detall.

Façana de l’Institut del Teatre
Plaça Margarida Xirgu, s/n Institut del Teatre de Barcelona.

  • Delrevés, Projecte Sena!
    9 de març a les 19 h. Activitat gratuïta.
    Dansa vertical, teatre, arts digitals i arquitectura es fusionen en un espectacle que comença amb la creació d’un sindicat d’éssers amb superpoders. Amb ironia i humor, l’objectiu dels personatges és sensibilitzar la població sobre qüestions tan complexes dins del sector com el bé i el mal, la precarietat laboral, el sexisme, la vellesa i el poder mediàtic.

Biblioteca Francesc Candel 
Carrer de l’Amnistia Internacional, 10

  • Dansa Metropolitana a les biblioteques
    15 de març a les 17.30 h
    Projeccions que uneixen dansa i cinema per gaudir en família. A la sessió es projecta: Through the supermarket in five easy pieces (2017), Malou (2019), Kataklida (2022), Work it Class! (2022) i Discofoot (2019).

Plaça Margarida Xirgu

  • Ànima, Arrangement Provisoire – Jordi Galí
    18 i 19 de març a les 12 h. Activitat gratuïta.
    Jordi Galí parteix de la respiració i de l’ànima com a principi vital de l’existència per crear una estructura de 15 metres amb els intèrprets situats en cercle. La construcció comptarà amb la música en viu del gaiter, compositor i improvisador Erwan Keravec, que tocarà la gran gaita de les Highlands.