En aquest espai se situen tres edificis privats: un en ús de Red Eléctrica de España i dos edificis buits des de fa més de deu anys: l’edifici Torre, del carrer de Vila i Vilà, 40, i l’edifici Llac, de l’avinguda del Paral·lel, 51. Conren Tramway té la propietat dels dos edificis buits des de 2017 i vol promoure-hi oficines per a tot tipus d’empreses en l’àmbit, però la reconversió requereix una requalificació urbanística. Actualment, els sòls on s’ubiquen els edificis de les Tres Xemeneies estan qualificats de serveis tècnics, de manera que ara per ara només poden acollir instal·lacions i oficines d’empreses vinculades al subministrament de serveis essencials com ara llum, aigua, gas i telecomunicacions.
Els últims mesos, el govern municipal ha mantingut converses amb el privat per consensuar una sèrie de contrapartides per a la ciutat a canvi de modificar la qualificació del sòl. I s’ha dut a terme un procés participatiu amb el veïnat, entitats de la zona i Conren Tramway per definir una transformació que trobés l’encaix entre les necessitats ciutadanes de l’entorn i les peticions de l’empresa privada.
Amb l’acord assolit el mes passat, que incloïa aquesta requalificació urbanística, l’Ajuntament obté la propietat de l’edifici Llac, de 2.500 m2 construïts, amb front als jardins de les Tres Xemeneies i l’avinguda del Paral·lel. Hi situarà el nou Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR), ubicat fins ara al carrer de Lleida. A més, els promotors es faran càrrec de la reurbanització dels jardins, valorada en 2,7 milions d’euros, i cediran a la ciutat 6,6 milions d’euros que el consistori destinarà a nous equipaments i habitatge assequible per al barri. Paral·lelament, Conren Tramway seguirà mantenint la propietat de l’edifici Torre, d’uns 20.300 m2 construïts, on podrà fer oficines per a tot tipus d’empreses.
Amb aquestes cessions, valorades en 11,2 milions d’euros, la ciutat rep la meitat de la plusvàlua que genera el privat amb l’operació. En concret, el valor actual dels sòls és de 13 milions d’euros i amb el canvi de qualificació passa a ser de 35,5 milions, de manera que l’increment de valor es reparteix a parts iguals entre l’Ajuntament i el promotor.
Un cop aprovat inicialment el planejament, ara s’obre un termini d’exposició pública d’un mes, i després el document se sotmetrà primer a l’aprovació provisional en el marc del Plenari del Consell Municipal i després a la definitiva a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan depenent de la Generalitat. La previsió és que estigui aprovat definitivament entre juliol i setembre.
Millores puntuals als jardins de les Tres Xemeneies
Per dinamitzar l’espai mentre avança el procés de la transformació definitiva, l’Ajuntament impulsa unes millores puntuals dels jardins de les Tres Xemeneies. L’actuació s’inclou al Pla de Barris del Poble-sec i ha estat dissenyada per l’estudi d’arquitectura Leku Studio, partint dels resultats del procés participatiu en què el veïnat va identificar els principals dèficits del lloc i les prioritats d’acció. Es preveu que aquestes obres de millora comencin a l’estiu amb un pressupost estimat de prop de 313.000 euros.
La intervenció de millora urbana a la plaça vol millorar la permeabilitat per als vianants, eliminar barreres arquitectòniques i evitar zones ocultes i poc visibles. Aquestes actuacions crearan itineraris accessibles a través del jardí com a espai estratègic d’articulació entre el Raval, el Paral·lel i el Poble-sec. Els canvis reconeixen també els valors i la identitat de la plaça i s’espera integrar els usos existents i generar-ne de nous que hi aportin noves dinàmiques.
Les intervencions principals previstes són:
- Una nova pista de basquet al centre de la plaça, com una de les principals demandes veïnals. Al voltant es redistribuirà l’espai sense generar volums ni barreres. Es garanteix així el trànsit i la polivalència de l’espai davant la programació de festes, concerts i d’altres actes.
- Al voltant de la pista i com a circuit esportiu, s’integren altres usos proposats pel barri com el gimnàs a l’aire lliure que integri exercicis per a totes les edats o la reubicació del ping-pong i les taules de pícnic.
- El mur, que representa un espai reconegut per a l’art urbà a Barcelona, ara s’elimina, perquè suposava una barrera visual i de pas, i es reubica millor dins la nova plaça. També es demolirà el quiosc de formigó.
- S’instal·la una guingueta al costat de l’àrea de jocs infantils.