Democràcia i llibertat a la Primavera Republicana

11/04/2023 - 09:34

Del 12 al 17 d’abril arriba una nova edició de la Primavera Republicana el cicle d’espectacles, conferències, debats, presentacions de llibres i concerts en commemoració de la Segona República. Sota el lema “Refugi de somnis”, l’edició d’enguany inclou tres activitats al Poble-sec. L’obra de teatre poètic “Resistències íntimes” de la Inefable al Refugi 307, l’espectacle de recuperació de la memòria “Una Llauna rovellada” i una trobada amb supervivents de la Guerra Civil a la Biblioteca Poble-sec-Francesc Boix.

Espectacle “Una llauna rovellada”  a càrrec d’Assumpta Mercader
Dimarts, 11 d’abril, a les 18.30 h
Biblioteca Poble-Sec – Francesc Boix (carrer de Blai, 34)
La proposta d’aquesta activitat és explicar la guerra parlant de les persones que la van viure i d’objectes que van formar part de la història. Una llauna rovellada trobada en una trinxera ens portarà a una aventura viscuda per uns joves de la lleva del biberó, una ploma a unes cartes que es van enviar una parella d’enamorats, una foto ens portarà a conèixer la batalla de l’Ebre, una mantellina ens ajudarà a entendre com vivien les dones que es van quedar al davant de les cases i els masos… objectes lligats amb vivències reals per parlar de la guerra i del que va significar per als qui la van patir.

Parlem amb els últims supervivents de la Guerra Civil
Divendres 14 d’abril, a les 18 h
Biblioteca Poble-Sec – Francesc Boix (carrer de Blai, 34)
Miquel Morera, de 103 anys, i Joan Escudé, de 107 anys, es van allistar com a voluntaris per defensar la Segona República a la Guerra Civil. Amb ells viatjarem fins a primera línia de front i coneixerem la repressió que es va viure als camps de concentració de Barcelona. I, sobretot, ens explicaran com van resistir i com van continuar endavant malgrat el càstig imposat pels feixistes. Sílvia Marimon, periodista especialista en temes de memòria i història, dialogarà amb ells.

Espectacle “Resistències íntimes” de La inefable
Divendres 14 d’abril, de 20 a 22 h, i dissabte 15 d’abril, de 17 a 20 h
Refugi 307 (carrer Nou de la Rambla, 175)
Amb inscripció prèvia
Experiència de teatre poètic i participatiu. Proposem convertir el Refugi 307, construït durant la Guerra Civil, en un espai de protecció, un espai que va ser refugi de persones i de valors. És possible que el refugi torni a ser un lloc per a la contemporaneïtat? Un lloc on a partir d’una vivència del passat ens provoqui preguntes (sentides) sobre el present? Pot esdevenir un nou símbol de protecció? En aquesta proposta hi trobarem també persones, que encara avui, s’han de refugiar, han de lluitar per la igualtat i la justícia social, han de lluitar per assolir una democràcia plena.
Direcció artística: Giovanna Pezzullo.

Podeu consultar totes les activitats de la Primavera Republicana aquí.