Obres d'Aigües entre la Marina i la Font de la Guatlla

26/06/2023 - 03:32

Entre el 26 de juny i el 30 de novembre, les obres de construcció d'una nova canalització d'aigua potable provoquen restriccions de trànsit a la Gran Via, el carrer de la Química, la plaça de les Matemàtiques i el carrer de la Font Florida, en diferents fases.

El projecte inclou la renovació d’una vàlvula soterrada a la cruïlla del carrer de la Química amb la Gran Via i l’execució d’una nova connexió amb la canonada ja existent de la xarxa d’aigua potable. En aquest extrem, l’obra i les importants afectacions a la mobilitat s’organitzen en diverses fases:

  1. Setmana del 26 de juny al 2 de juliol: treballs previs per descobrir les canalitzacions i vàlvules existents sota la vorera de la Gran Via, sense afectar-ne la calçada.
  2. Setmana del 3 al 9 de juliol: demolició de la illeta existent a la cruïlla del carrer de la Química amb la plaça de les Matemàtiques, per tal de facilitar el gir d’autobusos durant les fases següents.
  3. Del 2 al 16 de juliol: tall del lateral mar de la Gran Via a la plaça d’Ildefons Cerdà, deixant-hi només un carril obert per a autobusos, veïnat i serveis. Des d’aquest carril no es pot girar a la dreta al carrer de la Química. El carrer de la Física queda en atzucac, amb accés i sortida pel carrer de la Mineria. Al tram del lateral que queda entre Física i Química es manté la doble parada d’autobusos. Queda anul·lada la sortida del túnel de la C-31 que arriba a l’altura del carrer de la Química, així que el bus que no s’hi atura és el 165, que no sortirà del túnel en aquest punt. Més endavant, a partir de la plaça de Sarah Bernhardt, el lateral de la Gran Via també està tancat per les obres del carril bici.
  4. Dissabte 15 i diumenge 16 de juliol: la canalització creua el carrer de la Química per meitats, o sigui, dissabte es treballa al carril del costat Llobregat i diumenge, al del costat Besòs.
  5. Del 10 de juliol al 25 d’agost: es mantenen les afectacions anteriors (fase 2), però l’obra avança cap al carrer de la Química, on s’ocupen els dos cordons de serveis (no s’hi pot aparcar) per mantenir-hi sempre dos carrils de circulació en sentit Marina, encara que sigui una mica desviats dins de la mateixa calçada. Per tant, el carrer de la Química perd en aquesta fase el sentit Bordeta.
  6. Repavimentació de tots els trams afectats, asfaltat i recuperació de tota la senyalització d’aquesta cruïlla de la Gran Via amb el carrer de la Química (dates per confirmar).

Plaça de les Matemàtiques i la Font Florida

Després de la Gran Via i el carrer de la Química, la canalització avançarà per la banda Bordeta de la plaça de les Matemàtiques i del carrer de la Font Florida, fins arribar al carrer de Trajà, a la Font de la Guatlla. Del 28 d’agost al 25 de setembre, la rasa travessarà la plaça de les Matemàtiques pel carril bici de sentit Llobregat, que es trasllada a l’altra banda de la plaça fent bidireccional el carril bici que normalment va en sentit Besòs. L’obra també afectarà una part del carril més proper al carrer de la Química, que es desplaçarà cap a la vorera eliminant el cordó de serveis o aparcament.

En la fase següent caldrà executar una rasa amb ocupació del carril de baixada del carrer de la Font Florida, al qual no s’hi podrà accedir des de la plaça de les Matemàtiques, així com del cordó de serveis o aparcament. També creuar la calçada de la plaça de les Matemàtiques per connectar amb el carrer de la Font Florida. En aquest punt de la plaça hi haurà només un carril de circulació en sentit Besòs, pel qual hauran de passar també les bicicletes (anul·lació del carril bici). El final de tota l’obra es preveu per a finals de novembre.