Cartipàs, plans urbanístics i nomenclàtor al ple d'octubre

23/10/2023 - 11:32

La tarda de dijous, 19 d'octubre, el Consell del Districte de Sants-Montjuïc va celebrar una doble sessió plenària. La primera, de caràcter extraordinari, va aprovar el nou cartipàs de representants als òrgans de govern i participació del Districte. Tot seguit, a la primera sessió ordinària del present mandat municipal (2023-2027) es van aprovar diversos plans urbanístics i els noms oficials de diversos espais públics nous. També s'hi va parlar de seguretat, de mobilitat, d'habitatge, d'entitats...

La sessió extraordinària va començar amb la presa de possessió del regidor Marc Serra Solé (Barcelona en Comú) com a president del Consell de Districte. La consellera Georgina Lázaro Fontanet, de Trias per Barcelona (JxCat), va ser escollida vicepresidenta amb el vot favorable de tots els grups excepte el contrari de Vox. El Consell va donar compte dels decrets i resolucions de l’alcalde i de la regidora del Districte nomenant els membres d’aquest òrgan, de la junta de portaveus i la mesa de l’Audiència Pública. També del nomenament d’Africa Cardona Gilbert com a gerenta del Districte de Sants-Montjuïc. En la part decisòria de la sessió extraordinària es va aprovar, també per unanimitat excepte Vox, el cartipàs i membres de la Comissió de Govern, les comissions consultives, els consells sectorials, d’equipaments i del Parc de Montjuïc.

A la sessió ordinària, l’informe de la regidora al Ple de Sants-Montjuïc va començar anunciant els compromisos del nou govern municipal “per una Barcelona ordenada, una ciutat d’oportunitats, uns barris més nets i segurs”, cercant consensos per sobre d’interessos partidistes. Raquel Gil Eiroá va destacar l’accés a l’habitatge com una de les prioritats del nou govern, amb 908 nous habitatges protegits en marxa a Sants-Montjuïc. També va anunciar un nou Pla de Barris 2025-2028 i el Pla Clima Escola Barcelona per climatitzar 170 escoles públiques de la ciutat. BComú va presentar després una proposició demanant a la Generalitat la climatització dels instituts i recursos per atendre les diversitats a les aules i desplegament de coordinadors de benestar a les aules, així com la continuació del programa municipal Protegim les Escoles. La proposició es va aprovar amb els vots favorables de BComú, PSC i ERC, els contraris de PP i JxC, i l’abstenció de Vox.

La regidora va fer un punt i a part per referir-se a la vitalitat associativa dels barris de Sants-Montjuïc, agraint específicament la tasca de totes les entitats que fan possibles les festes majors. Més endavant, BComú i JxCat van presentar precs per garantir –respectivament– la continuïtat del programa Gresol Cultural (vinculat a la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec) i que l’Esbart Ciutat Comtal trobi un local adequat a la seva activitat i patrimoni.

Urbanisme i nomenclàtor

En la part decisòria de la sessió, el Ple va donar el vistiplau al Pla Especial Urbanístic per regular 31 dipòsits antiinundació i antidescàrrega a la ciutat, dels quals set a Sants-Montjuïc, i a una modificació del pla de protecció del patrimoni arquitectònic que no afecta cap edifici al districte, en tots dos casos per unanimitat amb l’excepció de Vox, que s’hi va abstenir. Els plans urbanístics per canviar els usos dels edificis de les Tres Xemeneies del Poble-sec, perquè s’hi puguin ubicar oficines privades i equipaments municipals, i permetre la construcció d’un túnel de bufat de trens a les instal·lacions del Metro entre la Bordeta i Santa Eulàlia van tirar endavant amb l’abstenció d’ERC. En canvi, la unanimitat va ser total per aprovar tant el pla del nou Institut Escola Cal Maiol a Can Batlló com el procediment d’adjudicació de 16 habitatges de lloguer protegit promoguts per l’Incasòl al carrer del Guadalquivir, 14, al Polvorí. El Pla Especial Urbanístic per a la implantació o ampliació d’equipaments funeraris a Barcelona va tirar endavant amb els vots del PSC i BComú, i l’abstenció de la resta de grups. El govern va acceptar el prec de JxCat per reformar la plaça de l’Olivereta, a Sants-Badal, durant aquest mandat.

El Consell Plenari va aprovar, amb combinacions diverses de vots per part dels grups, les següents denominacions de nous espais públics a la Marina:
• Carrer de Xàtiva
• Carrer de Miquel Porter Moix
• Passeig de Francesc Candel
• Plaça de Ramon Porqueras
Però va rebutjar, pels vots contraris de BComú, JxCat i ERC, el nom de Parc del Prat Vermell per al gran espai verd central del nou barri de la Marina del Prat Vermell. El veïnat va optar l’any passat pel nom de Parc de les Tretze Roses, però la Ponència de Nomenclàtor no ho ha acceptat per la similitud amb un altre espai a Les Corts. BComú va pregar que totes les propostes de canvis o novetats al nomenclàtor siguin debatudes abans al Consell de Memòria Democràtica i les taules de participació ciutadana que en depenen.

La proposició de TriasxBCN (JxCat) per implementar una unitat nocturna de la Guàrdia Urbana pròpia de Sants-Montjuïc, presentar un informe al Consell Sectorial de Seguretat abans de finals d’any i millorar el dispositiu policial al voltant de Montjuïc els dies que el Barça juga a l’Estadi Olímpic Lluís Companys es va aprovar per unanimitat. La de Vox demanant-hi un nou Pla de seguretat, mobilitat i neteja es va rebutjar perquè només s’hi va sumar el conseller del PP, mentre que la resta de grups hi van votar en contra.

ERC va tornar a demanar un informe de la situació de tots els locals de planta baixa que es puguin fer servir com a habitatge o com a comerç als barris de Sants-Montjuïc. La proposició va tirar endavant amb l’abstenció del PP, el vot contrari de Vox i el suport de la resta de grups. Per unanimitat es va apropar la proposició del PP exigint al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que faci accessible, amb la instal·lació d’ascensors el més aviat possible, l’estació de metro de Plaça de Sants (L1-L3).

Un prec de TriasxBCN i una pregunta del PP van demanar que es desencalli la reforma de la plaça de l’Olivereta, a Sants-Badal. El govern del Districte hi va respondre que ho inclourà als programes d’inversions i actuació d’aquest mandat. El govern també va acceptar els precs d’ERC per crear un Consell Sectorial de Benestar Animal i Biodiversitat Urbana i per informar del calendari previst per a la reforma de l’avinguda de Madrid. I el del PP per substituir la climatització de la Residència Mossèn Vidal i Aunós i garantir el benestar a les habitacions, que es va respondre amb la informació facilitada per la Generalitat sobre l’avaria d’aquest estiu.

El govern no va acceptar el prec de Vox per un pla de manteniment específic per als jardins d’Elisard Sala, amb accés pel carrer de Robrenyo (Sants), per considerar que aquesta actuació ja està prevista al Pla Endreça. A la pregunta del mateix conseller sobre les mesures adoptades al Cementiri de Montjuïc per evitar que s’hi repeteixin saquejos i fets delictius, el govern va respondre que els serveis de seguretat del Cementiri hi han incrementat les rondes nocturnes i el patrullatge amb més vigilants, a més d’instal·lar càmeres de videovigilància en llocs estratègics.