Setmanes d’Arquitectura a Sants-Montjuïc

08/05/2024 - 12:45

Entre el 14 de maig i el 28 de juny, Barcelona es converteix en l’epicentre de l’arquitectura amb la celebració de les Setmanes d’Arquitectura 2024. 25 de les 192 activitats es realitzaran als barris de Sants-Montjuïc, entre les quals hi trobareu visites guiades, xerrades, tallers, documentals i exposicions, entre altres propostes.

Exposició dels EUmies Awards 2024
Del 14 de maig al 16 de juny, de 10 a 20 h
Palau Victòria Eugènia (pl. Carles Buïgas, 7)
L’exposició ens apropa a les obres nominades al Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea / Premis Mies van der Rohe 2024 i, amb més detall, a les 40 obres seleccionades pel jurat. Maquetes, textos, fotografies i vídeos expliquen aquests projectes de transformació amb una mirada més detallada als edificis guanyadors i finalistes.

EUmies Awards 2024 Talks
Dimarts, 14 de maig, de les 15.30 a les 18.30 h
Pavelló Mies van der Rohe (av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 7)
Les “EUmies Awards Talks” amb guanyadors, finalistes, preseleccionats, clients, mitjans d’arquitectura i persones interessades a debatre sobre els temes emergents destacats pel jurat.

Exposició “Architecture in Action. Destruction and Reconstruction in Ukraine”
Del 14 de maig al 16 de juny
Palau Victòria Eugènia (pl. Carles Buïgas, 7)
Exposició duta a terme amb el Col·legi d’Arquitectes d’Ucraïna per mostrar algunes de les obres ucraïneses als EUmies Awards 2024 i algunes fotos de la destrucció arquitectònica. També tindran lloc un conjunt de presentacions d’algunes de les arquitectes autores d’aquestes obres nominades.

Cerimònia d’entrega dels EUmies Awards 2024
Dimarts, 14 de maig, de les 19 a les 20.30 h
Pavelló Mies van der Rohe (av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 7)
Cerimònia d’entrega del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea / Premis Mies van der Rohe 2024, amb els guanyadors de les categories d’arquitectura i emergent, els finalistes, els clients de les obres i els representants institucionals.

Exposició: “Construcció col·lectiva de la ciutat: Chamanculo C”
Del 15 al 25 de maig
La Lleialtat Santsenca (c. Olzinelles, 31)
Una exposició que analitza els reptes del dret a l’hàbitat a través del projecte Habitat, desenvolupat des del 2016 al barri informal de Chamanculo C per Arquitectura Sense Fronteres, i de com la participació ciutadana és una eina imprescindible per garantir aquest dret i transformar els nostres entorns per planificar i construir les ciutats del futur amb i per a les persones.

Presentació de l’exposició “Architecture in Action. Destruction and Reconstruction in Ukraine”
Dijous, 16 de maig, a les 13 h
Palau Victòria Eugènia (pl. Carles Buïgas, 7)
Exposició duta a terme amb el Col·legi d’Arquitectes d’Ucraïna per mostrar algunes de les obres ucraïneses als EUmies Awards 2024 i algunes fotos de la destrucció arquitectònica. També tindran lloc un conjunt de presentacions d’algunes de les arquitectes autores d’aquestes obres nominades.

La ciutat imaginada
Diumenges, 19 de maig i 16 de juny, d’11 a 14.30 h
Fundació Joan Miró (Parc de Montjuïc, s/n)
El nostre planeta Terra està patint un canvi climàtic de conseqüències irreversibles arran de l’acció humana. És per això que la humanitat ha decidit explorar l’univers, per trobar-hi altres planetes on poder-se instal·lar i desenvolupar la vida humana en condicions; però ho haurem de fer millor per no repetir els errors comesos a la Terra!
Planifiquem, dissenyem i construïm una ciutat entre tots. Quins serveis ens calen? Com ens relacionarem en aquesta ciutat?

Presentació concurs d’estudiants UNESCO-UIA WC 2026
Dimarts, 21 de maig, de les 18 a les 22.30 h
Pavelló Mies van der Rohe (av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 7)
El concurs d’estudiants UNESCO-UIA anima estudiants a participar-hi, i convida institucions educatives mundials a integrar recerques sobre Becoming, tema del Congrés Internacional UIA Barcelona 2026, dins dels seus programes docents per al curs 2024-2025. Centra les propostes en ubicacions lliures als seus entorns respectius. Tanmateix, els estudiants podran presentar projectes acadèmics fets o no sota programes docents vinculats. El concurs plantejarà sis categories diferents, que reflectiran les sis línies de treball inherents a cada Becoming. La Setmana de l’Arquitectura servirà com a plataforma de llançament per a aquesta convocatòria.

Dret a la ciutat a Maputo
Dimarts, 21 de maig, de les 18.30 a les 20 h
La Lleialtat Santsenca (c. Olzinelles, 31)
Xerrada inaugural de l’exposició Construcción colectiva de la ciudad: Chamanculo C, on Arquitectura Sense Fronteres i Enpeu, com a entitat col·laboradora del projecte Habitat, parlaran de la importància de l’arquitectura i l’urbanisme com a eines motor per a consolidar assentaments urbans justos, inclusius, segurs, sostenibles i democràtics que satisfacin els drets humans i els béns comuns per a una vida digna.

Albada
Divendres, 24 de maig, a les 20 h
Pavelló Mies van der Rohe (av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 7)
Albada proposa, a través de la dansa contemporània, una immersió en un univers poètic i inquietant que dialoga amb l’arquitectura del pavelló tot carregant de nous significats els espais. L’escena es convertirà en un laboratori relacional concret, un espai on s’assajaran noves formes d’aparèixer, ser, estar, desaparèixer o deixar de ser.

Visita-diàleg a la Fundació Joan Miró
Dissabte 25 i diumenge 26 de maig, a les 11 h
Fundació Joan Miró (Parc de Montjuïc, s/n)
Proposem als visitants una conversa amena tot passejant per la Fundació. Conversar és posar a l’abast dels altres els coneixements d’un mateix. Per conversar sobre un tema no cal saber-ne; cal saber escoltar, observar i lliurar-se als altres amb respecte i generositat. Conversar és una forma d’aprenentatge, ja que el contrast d’opinions i la informació que compartim eixamplen les nostres visions inicials. En una conversa no hi ha protagonistes, sinó punts de vista diferents.

Ciutat, cos i gènere (Segona sessió)
Dissabte, 25 de maig, a les 11 h
La Lleialtat Santsenca (c. Olzinelles, 31)
Recorreguts i mirades feministes a l’espai urbà de Sants. L’activitat busca acostar l’urbanisme amb perspectiva de gènere a la ciutadania de Barcelona, i se centra en el barri de Sants. Es planteja com una trobada de diverses experiències en l’espai públic per reflexionar col·lectivament sobre el paper del disseny i la gestió urbans al nostre dia a dia. Al llarg de tres sessions s’exploraran qüestions com ara quins espais afavoreixen l’estada, el trànsit o l’evitació —i per què—, connectant antropologia i arquitectura.

RADIO AJAC, en directe: “Arquitectura en parella”
Dimarts, 28 de maig, a les 19 h
Palau Victòria Eugènia (pl. Carles Buïgas, 7)
Preguntem-nos per què els arquitectes sempre acabem compartint vida professional i personal. “Arquitectura en parella” és la proposta de l’AJAC per reflexionar i debatre sobre el perquè els arquitectes no només compartim projectes arquitectònics. Gravarem en directe i obert al públic un nou capítol de RADIO AJAC, el pòdcast de i per als (joves) arquitectes. Entrevistarem parelles d’arquitectes que comparteixen tant la vida professional com la personal, amb l’objectiu de comprendre els reptes i les dinàmiques d’aquestes conveniències.

Cohabitatge: Arquitectura des de/per a la comunitat
Dijous, 30 de maig, de les 18 a les 20 h
Cooperativa d’habitatge La Chalmeta (c. Micaela Chalmeta, 7-9)
L’habitatge cooperatiu en cessió d’ús a Barcelona ha creat un model que reflexiona sobre comunitat. La Chalmeta acollirà un debat entre habitants de diferents cooperatives de Barcelona per parlar sobre viure i conviure en aquest model. S’intercanviaran experiències sobre la construcció de les comunitats i el dia a dia en una cooperativa. L’esdeveniment oferirà una aproximació de primera mà sobre la riquesa d’una manera d’habitar que busca connectar i compartir amb la comunitat.

Presentació del llibre ‘El Suelo Hollado’
Dijous, 30 de maig, a les 19.30 h
Pavelló Mies van der Rohe (av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 7)
Presentació del llibre ‘El Suelo Hollado’, de l’autor José Francisco García-Sánchez, doctor arquitecte i professor de projectes de l’Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Granada. El llibre serà presentat per Félix Solaguren, director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i catedràtic de projectes; Luis Martínez Santa-María, catedràtic de projectes de l’Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid, i Antonio Tejedor, catedràtic de projectes de l’Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Sevilla.

Ciutat, cos i gènere (Tercera sessió)
Dissabte, 1 de juny, d’11 a 14 h
Fab Casa del Mig (c. Muntadas, 1-5)
L’activitat busca acostar l’urbanisme amb perspectiva de gènere a la ciutadania de Barcelona, i se centra en el barri de Sants. Es planteja com una trobada de diverses experiències en l’espai públic per reflexionar col·lectivament sobre el paper del disseny i la gestió urbans al nostre dia a dia. Al llarg de tres sessions s’exploraran qüestions com ara quins espais afavoreixen l’estada, el trànsit o l’evitació —i per què—, connectant antropologia i arquitectura.

Acompanyant l’habitatge cooperatiu als mons rurals
Dissabte, 1 de juny, d’11 a 13 h
La Lleialtat Santsenca (c. Olzinelles, 31)
Com podem promoure l’habitatge rural cooperatiu? Anàlisi d’oportunitats i reptes. Activitat adreçada a col·lectius i persones que es plantegin viure en comunitat al món rural. Què necessitem per fer realitat aquest somni? Explicarem la riquesa i la complexitat d’aquest tipus de projectes. Analitzarem els obstacles presents i les possibles solucions. Compartirem eines de lliure accés per donar suport a aquests processos i coneixerem casos d’èxit. Hi haurà un espai final de diàleg per compartir inquietuds, necessitats i dubtes.

Visita comentada a l’edifici de la Fundació Joan Miró
Diumenge, 2 de juny, a les 11.30 h (anglès), i a les 13 h (català)
Fundació Joan Miró (Parc de Montjuïc, s/n)
Itinerari comentat per diversos espais emblemàtics de la Fundació Joan Miró. Aquesta activitat vol acostar el públic al món de l’arquitectura amb un dels exemples més notables del segle XX a Catalunya: l’edifici de la Fundació Joan Miró, projectat per Josep Lluís Sert i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. La visita consisteix en un itinerari comentat per diversos espais emblemàtics de la Fundació (els patis, les sales, la terrassa, la biblioteca, etc.), i es posa atenció als aspectes més rellevants de l’arquitectura de Sert.

Reusing Rooftops Barcelona: BIG, Batlleiroig i taula rodona
Dilluns, 3 de juny, a les 19 h
Palau Victòria Eugènia (pl. Carles Buïgas, 7)
Els arquitectes Agustín Pérez-Torres (soci a Bjarke Ingels Group, BIG) i Joan Batlle (soci a Batlleiroig) ens compartiran la seva experiència en una pràctica que pot definir el futur de les ciutats: la reutilització de terrasses i cobertes.
Després, els ponents s’uniran a una taula rodona amb experts de la indústria i l’Administració per debatre sobre el present i el futur d’aquesta pràctica. Els assistents gaudiran d’una cervesa per fer networking quan acabi l’acte.

Festa d’Arquitectura de Sants-Montjuïc
Dissabte, 8 de juny, d’11 a 14 h
Passeig de la Zona Franca, 220
12 h Exposició projecte Pas
D’11 a 14 h Exposició Reptes del futur del barri de la Marina i el nou passeig
D’11 a 14 h Exposició “Estudi previ per a la recuperació del Canal de la Infanta i el Rec Vell”
D’11 a 14 h Intervenció Connectem el passeig amb el Parc de Can Sabaté
Posem èmfasi en la importància d’un nou Passeig de la Zona Franca amb la rambla lateral que permeti, a través dels comerços, comunicar els parcs en els interiors d’illa i convertir-se en una de les portes al Parc equipat de Montjuïc. Coincidint amb la Festa de l’Associació de Comerciants reivindiquem el valor del comerç de proximitat i la seva funció de cohesió de la vida quotidiana.

Visita guiada Sostenibilitat Social i Mediambiental
Dissabte, 15 de juny, de les 10 a les 12 h
La Lleialtat Santsenca (c. Olzinelles, 31)
El recorregut inclou visites a la Lleialtat Santsenca i La Comunal. Després de la recessió del 2008, l’arquitectura local s’adapta a la reconversió i recuperació d’edificis i recursos existents. Es destaca un enfocament sostenible amb participació social, juntament amb un augment en inversions públiques en equipaments culturals pròxims. Una nova generació d’arquitectes presenta propostes respectuoses amb el medi ambient i fusiona l’antic amb el nou, així com innovació tecnològica i social, i es redefineix així l’arquitectura com a producció cultural.

Solstici Sert
Diumenge, 16 de juny, de les 6 a les 10 h
Fundació Joan Miró (Parc de Montjuïc, s/n)
Per al Solstici Sert, la Fundació obrirà les lluernes, descorrerà les cortines i revelarà l’edifici tal com Sert el va concebre. La Fundació es mostrarà, arquitectònicament parlant, en el seu estat òptim. A més, s’obriran les terrasses superiors de l’edifici de Sert.

Habitar en comú, un documental sobre l’Habitat Cooperatiu
Dimarts, 18 de juny, de les 19 a les 21 h
Cinema Zumzeig (c. Béjar, 53)
Projecció i col·loqui sobre aquest documental. El documental “Habitar en comú”, forma part d’un projecte, tan investigador com militant, amb l’objectiu de donar a conèixer aquest model d’habitatge. Recull diferents iniciatives ja existents a l’Estat espanyol, així com el testimoniatge de les diverses comunitats que els habiten.

La Font Màgica de Montjuïc
Dijous, 20 de juny, de les 18 a les 19.30 h
Pl. de Carles Buïgas, 1
Visita a l’interior de la font més icònica de Barcelona. Entrarem a les instal·lacions de la Font Màgica de Montjuïc per conèixer com funciona i es gestiona. D’aquesta gran font en brollen 2.600 litres d’aigua per segon, procedents del subsòl, amb un sistema de recirculació d’aigua. Pot crear fins a trenta jocs d’aigua amb coloracions diferents. Reflexionarem sobre la importància de l’aigua i la nostra corresponsabilitat a l’hora d’estalviar-ne.

So i espai: intervenció pianística de Gerard Guerra
Dimarts, 25 de juny, a les 20 h
Pavelló Mies van der Rohe (av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 7)
Vetllada musical que omplirà de so el pavelló, i teixirà espais sonors entre textures i reflexos.
Intervenció pianística en què l’arquitecte i pianista Gerard Guerra López omplirà de so l’espai arquitectònic del Pavelló Mies, i teixirà espais sonors entre textures i reflexos. Interpretarà en directe música pròpia creada al voltant del terme musitectura, concebut com una simbiosi particular entre la música i l’arquitectura, el so i l’espai, fruit de la seva recerca artística.