La nova vida d'El Molino

13/06/2024 - 13:48

Barcelona Events Musicals, organitzadora del Festival Cruïlla, obté la concessió per gestionar la sala del Paral·lel i col·laborarà amb entitats de la ciutat.

 

Una sala que és tot un mite del Paral·lel, El Molino, s’acaba de convertir en la nova llar de les músiques d’arrel, la cançó d’autor, el jazz, el flamenc i la rumba catalana, entre altres ritmes i músiques. L’empresa que organitza el Festival Cruïlla s’encarregarà de gestionar la sala amb una oferta basada en aquests sons, segons s’ha aprovat en comissió de Govern amb data del 13 de juny.

Barcelona Events Musicals gestionarà l’espai durant els pròxims quatre anys, un període que es podria prorrogar, si hi ha acord entre les parts, per quatre anys més. En el projecte que han presentat, projecten convertir El Molino en “un espai de referència per a les músiques minoritàries de la Ciutat Comtal” i a la vegada “recuperar l’antiga força i reconeixement d’El Molino per projectar-lo de nou com un gran equipament de la ciutat i també internacionalment”. 

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, destaca la importància de la reobertura d’un equipament emblemàtic com El Molino, molt rellevant des d’una perspectiva històrica i cultural. “Estem complint, i estem complint també en l’àmbit cultural”, afirma, “i l’adjudicació d’El Molino permet avançar en el compromís de recuperar el millor Paral·lel com a eix estratègic de la música i les arts escèniques de la ciutat, que en el futur també comptarà amb una peça fonamental com el Teatre Arnau. Aquests dos equipaments, sumats als que ja estan en funcionament, i a la reforma del Parc de les Tres Xemeneies del Poble-sec, enllestiran el procés de transformació de la part baixa del Paral·lel.”

El Molino serà un bon aparador per a ritmes com la rumba, però també per a la cançó d’autor, el flamenc o els sons d’arrel, entre altres. En molts casos serà necessària la col·laboració i implicació en el projecte d’entitats barcelonines que van des del Dorado, Carabutsi i l’Associació de Músics de Jazz, fins a BarnaSants, passant per les escoles de música de la ciutat, com el Taller de Músics, el Conservatori del Liceu, l’ESMUC i Jam Session. Per a la projecció de l’espai fora de la ciutat seran claus, igualment, els contactes amb equipaments com L’Auditori o Paral·lel 62.

A El Molino hi haurà una programació cada cop més completa, que abastarà tota la setmana i que farà servir els espais secundaris del teatre per organitzar activitats, entre les quals algunes de tan ben connectades amb la música com la dansa o el teatre. Comèdia, teatre, dansa, jam sessions, micros oberts, converses sobre música, presentacions de festivals o assajos d’artistes reflectiran entre les quatre parets d’aquest teatre la riquesa i diversitat artística de la ciutat. En aquest sentit, la proposta té una dimensió pedagògica que, d’acord amb escoles de la ciutat, inclouria tallers de formació, classes mestres o visites escolars a l’espai. Com a part central de la proposta per al nou El Molino, una connexió estreta amb altres equipaments de la zona, on hi ha des de Paral·lel 62, fins a la Sala Apolo o el Centre Cultural Albareda. Això permetrà donar un impuls nou a l’oferta cultural del Paral·lel i apostar per convertir-lo en un dels eixos de la creativitat musical de la ciutat.

Una proposta gastronòmica acord amb la programació musical del moment (amb la col·laboració de l’equip de la cocteleria Florería Atlántico del Born) i la cocteleria d’autor marcaran l’aposta de restauració del local.

L’Ajuntament de Barcelona va adquirir el local de la mítica sala del carrer de Vila i Vilà el juliol de l’any 2021 per 6,2 milions d’euros, després que l’espai, un temple de la revista barcelonina, hagués passat problemes econòmics greus i hagués sortit a la venda. La compra del local pretenia preservar un espai que forma part de la història de la ciutat i que durant molts anys va ser un reducte d’humor i llibertat en l’ambient opressiu i gris de la Dictadura.

Des que l’Ajuntament va adquirir la sala, s’ha utilitzat, per exemple, en la programació del Grec Festival de Barcelona, que el va convertir en eix d’una proposta escènica amb espectacles transgressors, en línia amb la història de la sala, titulada Molinex. Ara, la programació estable tornarà al local amb l’anunci de resolució del concurs públic que es va convocar per decidir la gestió de la sala.