El Pla de Barris 2025-2028 millorarà 27 barris amb 300 milions

27/06/2024 - 13:55

El pla de l'Ajuntament de Barcelona per reduir les desigualtats socials i econòmiques entre els barris de la ciutat creix en la seva tercera edició, a partir de 2025: el pressupost s'incrementa un 33% i el nombre de barris inclosos arriba a 27. En aquests barris, entre els quals hi ha el Poble-sec i la Marina, viuen 438.000 persones, el 26% de la població de Barcelona.

Aquesta tercera edició del pla consolida algunes de les polítiques ja iniciades i es proposa intervenir de manera més focalitzada i intensiva en els barris que ja formaven part de les edicions anteriors. Centra la intervenció en aquells àmbits que són els causants més directes de la desigualtat i focalitza la mirada en aquells col·lectius que més pateixen els efectes i les conseqüències d’estar en situació de vulnerabilitat, com són les dones, les persones grans, els adolescents o les persones migrades.

El nou Pla de Barris preveu gastar 113 M€ en la millora de l’espai públic i equipaments, 35 M€ en escoles i projectes educatius, 32 M€ en projectes socials i 20 M€ en rehabilitació d’habitatges. A aquest pressupost total de 200 M€ se sumaran uns 100 M€ més per determinades actuacions emblemàtiques en aquests mateixos barris, com ara la reurbanització del passeig de la Zona Franca (1,5 M€) i la construcció del CEM la Marina (13,6 M€). El Pla de Barris 2025-2028 desplegarà 13 intervencions, és a dir, 13 plans en un total de 27 barris, és a dir, quatre més que en l’edició vigent (2021-2024). Hi ha barris que queden agrupats en un únic pla, com ara els de Ciutat Vella, on l’estratègia de transformació s’encaixa en noves eines com el Pacte per Ciutat Vella.

El Pla Singular de la Marina del Prat Vermell

Les intervencions del Pla de Barris 2025-2028 posaran l’accent en l’espai públic i arribaran als barris de muntanya de Collserola amb la idea de revertir situacions de desigualtat que es generen precisament per les dificultats que genera una orografia complexa. L’altre pla singular d’aquest Pla de Barris, el de la Marina del Prat Vermell, té un caire preventiu. Aquest barri està en transformació i preveu l’arribada de prop de 30.000 nous habitants, entre promocions públiques i privades d’habitatge, en els propers 12 anys. Aquestes transformacions són una oportunitat per al territori, però també poden suposar un perill pel teixit social existent. El Pla Singular de la Marina del Prat Vermell vol incidir en el “mentrestant” posant el focus en diferents eixos (social-comunitari, socioeconòmic, espai públic i connectivitat, equipaments) per evitar l’aparició de futures desigualtats i, alhora, assegurar que les oportunitats generades per la transformació reverteixen també en la població actual de la Marina.

Per altra banda, el nou Pla de Barris centrarà els seus esforços a desenvolupar polítiques públiques que acompanyin les inversions, posant l’accent en els recursos i les capacitacions que s’evidencien avui en dia com a palanques necessàries per revertir les desigualtats, en un marc que no es pot oblidar que és el de l’emergència climàtica. La salut, i en especial la salut mental, preocuparan i ocuparan en aquesta nova edició.