El nou contracte de neteja de pintades s’emmarca en el Pla Endreça i ha suposat un increment important de recursos i noves maneres de treballar que estan tenint bons resultats. Dues de les novetats introduïdes són la neteja de pintades del mobiliari urbà (fonts, jardineres, faristols, etc.) i la neteja de façanes d’edificis patrimonials.
Creixen un 22% les zones prioritàries
A més, s’han delimitat zones on es netegen pintades de manera periòdica en tots els districtes. En aquestes àrees els equips de neteja actuen cada quatre mesos. En totes aquestes zones ja s’hi ha actuat dos cops: primer es van netejar 359 carrers i després 262. De fet, en aquesta segona volta, que es va acabar al juny, es van haver de fer menys actuacions, ja que es van trobar menys pintades. Segons les dades recopilades, els carrers es mantenen un 95% més nets de pintades que abans. Això ha permès que des del juliol s’hagin ampliat aquestes zones prioritàries per actuar en un total de 381 carrers.
Finques catalogades, edificis i mercats municipals i grans infraestructures urbanes
Amb el nou contracte es netegen entre tres i quatre façanes al dia de finques catalogades. A Ciutat Vella es preveu enllestir la neteja de totes les finques catalogades i se’n faran dues neteges anuals. Aquest mes ha començat la neteja dels edificis de l’Eixample, i a la resta de districtes s’actua quan es detecten pintades i sota demanda veïnal. En aquest primer semestre també s’ha actuat en 224 edificis municipals, en 23 mercats i en 12 grans infraestructures, com les baranes de la gran via de les Corts Catalanes, a Sant Martí, o els murs del camí de la Foixarda, entre altres.
Més implicació ciutadana i coordinació amb la Guàrdia Urbana
Des de l’inici del contracte les peticions rebudes per netejar pintades s’han multiplicat per 2,5. El 85% de les sol·licituds fan referència a finques i façanes no catalogades, mentre que el 15% són d’elements catalogats i les atenen els quatre equips de neteja especialitzats en aquest tipus d’actuacions. La mitjana de temps de resposta és de nou dies, i la gran majoria d’incidències es resolen, com a màxim, al llarg del mes següent de rebre la sol·licitud.
A més, el reforç d’efectius de la Guàrdia Urbana al carrer va acompanyat d’un augment de denúncies en el marc de l’ordenança de civisme, com a element dissuasiu. De gener a juny d’aquest any s’han posat un total de 242 denúncies per fer pintades a l’espai públic o altres elements. L’import d’aquestes denúncies també s’ha incrementat durant l’any 2023 i ha passat de 300 a 500 euros, un 66,6% més, i pot arribar als 600 euros si la infracció es comet en una façana patrimonial.