Jaciment prehistòric a les Hortes de Sant Bertran

19/08/2024 - 14:23

En els treballs de reurbanització dels jardins de les Hortes de Sant Bertran, al Poble-sec, al peu de Montjuïc, s'ha localitzat aquest estiu un important jaciment arqueològic. S'hi han documentat més de 700 restes de l'època del Bronze Inicial (2300-1700 aC) i del Neolític (3400-2700 aC), com ara ceràmiques i petxines, en una superfície aproximada de 15 m2. Les analítiques i estudis en marxa permetran confirmar aquesta cronologia.

Al petit jaciment s’han pogut documentar fins a sis nivells, cinc d’època del Bronze Inicial i un sisè possiblement neolític. Un d’aquests nivells del Bronze Inicial estaria associat a un espai d’hàbitat, per la troballa d’una estructura de combustió o llar de foc. En total s’han recuperat més de 700 restes arqueològiques, entre ceràmiques, petxines (malacologia) i jaspi procedent de Montjuïc.

Gràcies als meticulosos treballs arqueològics, s’ha pogut confirmar que tots aquests nivells estarien associats a diferents tipus d’activitat econòmica depenent del moment. Un nivell del Bronze Inicial estaria associat a la recol·lecció de petxines procedents de la propera línia de costa, gràcies a la troballa de moltíssimes restes d’aquests mol·luscs, que possiblement eren consumits en aquest mateix indret. Un cop consumides, aquestes petxines eren treballades per ser emprades, segurament, en elements personals decoratius.

En canvi, en un període més antic, en el nivell neolític documentat, s’ha constatat que els habitants d’aquest indret focalitzaven els seus esforços en el treball del jaspi extret de la propera muntanya de Montjuïc, on treballaven aquesta pedra per fabricar eines en un altre indret.

Encara s’estan realitzant analítiques i estudis que permetran ampliar el coneixement del paleoambient d’aquest indret, així com per acabar concretant i definint millor la informació extreta durant els treballs de camp. En aquests treballs interdisciplinaris, a més de l’equip arqueològic que va dur a terme l’excavació, també col·laboren equips de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Les obres a les Hortes de Sant Bertran

La troballa es va fer en el marc de la reurbanització dels jardins de les Hortes de Sant Bertran. Aquest espai del barri del Poble-sec esdevindrà un parc urbà de prop 6.000 m2. Els treballs s’acabaran a finals de 2024. Mentre l’equip d’arqueologia ha estat treballant en les restes prehistòriques, l’obra ha continuat a la resta de sectors, sense afectació.

Els equips d’arqueologia han continuat els controls puntuals d’alguns rebaixos més, sense trobar cap més resta arqueològica significativa. L’obra continuarà durant els mesos vinents, mantenint el control arqueològic allà on sigui necessari. Com en tota obra, el treball arqueològic és un element més de la planificació, ja des de la fase d’avantprojecte.