La Unió Esportiva de Sants celebra el centenari

16/03/2022 - 19:54

La celebració del centenari de la UE Sants ha arrencat amb un acte institucional al Saló de Plens, on el president de l'entitat, Joan Forcadell, n'ha repassat la història; l'historiador Carles Santacana ha fet una xerrada sobre el paper del fubol a la ciutat; i s'ha presentat el vídeo de la UE Sants 1922-2022, així com una nova equipació. La celebració d'aquest centenari inclou també una exposició històrica i una taula rodona a les Cotxeres de Sants a l'abril. Les jornades esportives tindran lloc el cap de setmana del 28-29 de maig als camps de la Bàscula i de l'Energia.

  • Exposició del centenari de la UE Sants
    Del 20 al 30 d’abril a la Sala Lluïsa Franch de les Cotxeres de Sants
    Aquesta exposició explica la història de la UE Sants a partir del fons documental, de la col·lecció de trofeus, de fotografies i d’altres documents històrics. Fa un recorregut per la història del club amb els moments més vibrants i històrics, tot exhibint els trofeus amb més valor aconseguits per les diferents seccions del club.
  • Acte central del centenari: taula rodona el dia de l’aniversari del club
    Dimarts, 26 d’abril, a l’Auditori de les Cotxeres de Sants
    Obert a tot el barri, comptarem amb la presència de personalitats de l’esport relacionades amb la UE Sants, tant exjugadors, com exentrenadors, exdirectius o periodistes esportius. Aquests convidats explicaran les seves vivències a la UE Sants. Volem escoltar la veu de les persones que han fet créixer el club.
  • Jornada esportiva
    Camps de la Bàscula i de l’Energia, 28 i 29 de maig
    Hi participaran els jugadors i jugadores del futbol base, tant masculí com femení, els dos primers equips i els veterans. També hi participarà la secció d’atletisme, amb diferents proves obertes al públic. Finalment, hi haurà una desfilada d’antics jugadors als quals se’ls farà un homenatge com agraïment pel seu pas pel club.
  • Cursa ciclista del centenari
    Agost / setembre de 2022
    Aprofitant la cursa ciclista i d’atletisme organitzades amb motiu de la Festa Major de Sants, s’entregaran trofeus especials als guanyadors, en commemoració del centenari de la UE Sants.
  • Acte de cloenda: trobada d’antics jugadors
    Dissabte 12 de novembre a l’Auditori de les Cotxeres de Sants
    Espai de trobada entre les diferents generacions que han passat pel club, que volem que sigui un punt de retrobament on les persones que n’han format part del club tinguin l’oportunitat d’explicar anècdotes viscudes i recordar la seva època.
  • Presentació del vídeo del centenari
    Divendres 18 de novembre a les 19 h a la Biblioteca Vapor Vell
    Un repàs en imatges de la història i els orígens del club.

La història de la UE Sants, en 10 fites

  1. La Unió Esportiva de Sants neix el 26 d’abril de 1922 de la fusió de dues entitats futbolístiques, el FC Internacional i el Centre d’Esports de Sans, i dues de ciclisme, el Club Ciclisme de Sans i el Velo Esport. El primer president en va ser Josep Roig Chovar.
  2. Originàriament, la samarreta de jugadors i corredors era amb franges blanques en record a l’equipació del FC Internacional i verdes en honor al del Centre d’Esports de Sans.
  3. L’entusiasme per la creació de la nova entitat va quedar palès en el fet que en els tres primers mesos el nombre de socis va arribar als 5.000, cosa que augurava un excel·lent futur per al club.
  4. Des del 1922, el club ha aconseguit més de 560 trofeus en les diverses seccions en les quals ha competit.
  5. A causa de l’ampliació de l’avinguda de Madrid, el 23 de febrer del 1964 es va tancar l’històric camp del carrer de Galileu, on el Sants jugava els seus partits. Des d’aquell moment, el club va estar jugant als camps o les instal·lacions de diferents clubs que el van acollir: el RCD Espanyol, el CE L’Hospitalet, el CE Europa, el CF Prat, el CA Ibèria i el FC Barcelona.
  6. No va ser fins al 12 d’octubre de 1975 que el Sants va tornar a disposar d’un camp propi: el Camp Julià de Capmany, que se li va cedir de manera provisional.
  7. Finalment, el 27 d’abril de 1984 es va inaugurar el Camp de Magòria, que va passar a ser el camp del Sants fins al 2009, quan a causa de les obres de Can Batlló es va haver de tancar el camp.
  8. D’aleshores ençà, els partits s’han seguit jugant en diferents camps del districte de Sants-Montjuïc. Actualment, es disputen al Camp de l’Energia, a l’espera de la construcció del nou Magòria.
  9. Des de la temporada 2018-2019, el club juga a la Tercera Divisió (l’actual Tercera Federació). És la cinquena categoria del futbol espanyol des de l’inici de la temporada 2021-22.
  10. Actualment el club disposa de la secció de futbol, tant masculí com femení, amb més de 34 equips de totes les categories, i una secció d’atletisme. En total, el Sants compta amb més de 500 esportistes.

Més informació