Agenda Verda d'octubre

28/09/2022 - 15:11

El mes d’octubre arriba farcit de tot tipus d’activitats relacionades amb el medi ambient i l’emergència climàtica: jornades, tallers, cursos, itineraris... Entre la cinquantena d’activitats que et proposem el Districte i les entitats de Sants-Montjuïc destaquen la Setmana de la Natura de la Marina, la IV Fira d’Economia Social i Sostenible del Poble-sec i el cicle formatiu “Potenciem la Sobirania alimentària als nostres barris”.

Mercat d’intercanvi del Trocasec
Diumenge 2 d’octubre, de 10 a 13.30 h
Pl. Sortidor

Setmana de la Natura a la Marina
Del 3 al 9 d’octubre de 2022
Diversos espais de la Marina
La Marina Viva i els centres cívics de la Marina se sumen a la campanya anual organitzada per la Xarxa per a la Conservació de la Natura amb una desena d’activitats de conscienciació al voltant de la importància de tenir cura del nostre entorn. Totes les activitats són gratuïtes però cal fer la inscripció prèvia al correu lamarinaviva@gmail.com i, en casos específics a la web del centre on es faci.

Reunions del Consell Sectorial d’Emergència Climàtica
Dimecres 5 i dilluns 10 d’octubre
Dos dels grups de treball del Consell Sectorial es reuneixen de nou aquest mes d’octubre:
Grup de treball d’Escoles
Dimecres 5 d’octubre
Seu del Districte de Sants-Montjuïc (c. Creu Coberta, 104)
Grup de treball de Residus
Dilluns 10 d’octubre
Seu del Districte de Sants-Montjuïc (c. Creu Coberta, 104)

Exposició “Collapsology”
Del 6 d’octubre al 8 de novembre
FAB Casa del Mig
C. Muntadas, 5. Parc de l’Espanya Industrial
La colapsologia estudia el risc de col·lapse de la societat tal i com la coneixem. Aquesta exposició és un compendi d’obres que beuen d’un imaginari postapocalíptic-rave on l’estètica s’imposa abans que res i els objectes del passat han estat consumits pel temps i la vegetació. La distòpia que mereixem.

Documental “Rebellion”
Divendres 7 d’octubre, a les 20.30 h
Pel·lícula documental dirigida per Maia Kenworthy y Elena Sánchez Bellot (2021).
82 min. Versió original en Anglès subtitulada al Català.
Extinction Rebellion és un grup d’acció directa contra el canvi climàtic. Aquesta pel·lícula és un thriller sobre els orígens del moviment, la lluita d’egos i el xoc generacional. Explica de manera crucial una història sobre la salut de la nostra democràcia, mentre assistim a moviments per restringir el poder de la protesta pacífica, inclòs un projecte de llei del govern que amenaça de condemnar a 10 anys de presó per a aquells que causin “molèstia o molèsties greus”.

Taller “Aliments que ens uneixen: un viatge pel món”
Dissabte 8 d’octubre, a les 10.30 h
Centre Cívic El Sortidor (pl. Sortidor, 12)
Taller gratuït recomanat per a infants a partir de 5 anys a càrrec de L’Etnogràfica. Inscripcions a la web del centre,
Saps quin és el territori d’origen del cacauet, l’okra, l’albergínia ping tung, la mongeta de metre, el bissap, la mostassa o el chayote? Avui es cultiven i mengen a Catalunya però, saps com hi han arribat? En aquest taller coneixerem la cultura, la història i els llocs del món on es cultiven i es mengen aquests aliments poc coneguts. Anima’t a descobrir-ho i a crear una recepta en família!

Recollida d’olives
Diumenge 9 d’octubre, d’11 a 13 h
Punt de sortida: Biblioteca Francesc Boix (c. Blai, 34)
Activitat gratuïta a càrrec de l’Aula Ambiental del Poble-sec

Xerrada “Els obradors compartits: Elements clau en la sobirania alimentària”
Dilluns 10 d’octubre, a les 20 h
Centre Cívic El Sortidor (pl. Sortidor, 12)
Xerrada gratuïta a càrrec de Zaira Arlandi, membre de La Catalitzadora – Transformació eco-social. Inscripció a la web del centre.
Què són els obradors compartits i quin és el seu potencial com a eina de transformació alimentària i social a Collserola? En aquesta xerrada l’agroecòloga Zaira Arlandi donarà resposta a aquestes qüestions exposant com els obradors compartits poden satisfer el repte d’alimentar la població d’una ciutat i les seves zones periurbanes amb una producció i elaboració local d’aliments saludables, justos i sostenibles.

Trobada de la Comunitat Energètica de la Bordeta
Dimarts 11 d’octubre, a les 18 h
Coòpolis (c. Constitució, 19-25)
Xerrarem sobre la pobresa energètica i els bons socials energètics.

Presentació de la Guia Municipalista de l’Activista Climàtica
Dijous 13 d’octubre, a les 18.30 h
Lleialtat (c. Olzinelles, 31)
El Grup del Barcelonès d’Ecologistes en Acció organitza una sessió d’impuls i creació de nous grups d’activistes pel clima. Amb la presentació de la Guia i la seva traducció al català com a punt de partida, es convidarà totes les assistents a participar en dinàmiques i debats que afavoreixin la trobada entre persones i la creació de grups d’activistes.

Performance de la Biennal de Pensament “Se’ns moren les plantes
14, 15 i 16 d’octubre, a les 18.30 h
Teatre Lliure
Pl. Margarida Xirgu, 1
Peça nascuda del diàleg amb les científiques i jardineres de l’Institut Botànic de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que confronta la pràctica humana d’anomenar, arxivar i preservar la natura (fins i tot de reproduir-la) amb la intuïció d’altres maneres d’entendre la realitat, en què els humans no són els únics agents dels canvis i transformacions del paisatge.

IV Fira d’Economia social solidària i sostenible del Poble-sec
Dissabte 15 d’octubre, d’11 a 19 h
Pl. Sortidor
Una trentena d’entitats i col·lectius del Poble-sec vinculats a l’Economia Social i Solidària (ESS) ens mostraran els projectes que fan i ens proposaran debats, tallers i tot tipus d’activitats transformadores i vinculades a les diferents esferes de l’ESS: transició ecosocial, consum responsable, criança comunitària, cultura, salut comunitària, cures o feminismes.

Aquí trobareu les activitats relacionades amb l’Emergència Climàtica:
D’11 a 12 h Debat. Com volem l’Aula Ambiental al Poble-sec? Debat sobre el model d’Aula ambiental del barri.
Organitza: Associació Som La Clau. Ecologia i Transició Urbana
D’11 a 18 h Taller d’autoreparació de Bicis. Repara i posa a punt la teva bicicleta. Plaça del Sortidor. Adreçat a tots els públics.
Organitza: La Creatura
De 12 a 13 h Xerrada. Ens posem en marxa per produir la nostra energia al barri? Comunitats energètiques al Poble-sec. Es presentarà una proposta en marxa per dinamitzar la creació d’una comunitat energètica al Poble-sec.
Organitza: Col·lectiu Energetix
De 13 a 13.30 h Xerrada. Coneixeu La Seca, cooperativa de consum agroecològic del barri? Presentació de La Seca, Cooperativa de consum agroecològic de l’Ateneu La Base.
Organitza: La Seca
De 13.30 a 14 h Xerrada. Ens posem en marxa per disposar d’un economat popular al Poble-sec? Es presentarà una proposta d’economat cooperatiu i popular al barri. Grup impulsor de l’Economat popular al Poble-sec
De 16.30 a 18 h Taller Boca&roll Porta uns texans o tela que ja no facis servir i t’ensenyem com fer el teu propi embolcall reutilitzable per entrepans! Només 12 places disponibles (a partir dels 14 anys).
Organitza: Momu i Cuidem Montjuïc
Trobareu la resta d’activitats de la fira aquí.

Itinerari: “Les plantes que ens alimenten”
Diumenge 16 d’octubre, a les 11 h
Activitat gratuïta amb inscripció a la web dels centres cívics Albareda i Sortidor.
El Jardí Botànic de Barcelona proposa una passejada diferent en cada estació de l’any. Les plantes alimentàries sempre han estat presents a la nostra gastronomia. Coneixerem les plantes que ens alimenten, provinents de diferents parts del món i que gaudeixen del nostre clima mediterrani. A càrrec de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic.

Exposició “On van els residus”
Del 17 d’octubre al 14 de novembre
Sala polivalent de la Biblioteca Francesc Candel
C. Amnistia Internacional, 10

L’estat actual dels nostres oceans. Salut i contaminació oceànica
Dimarts 25 d’octubre, a les 18 h
Centre Cívic Font de la Guatlla (c. Rabí Rubèn, 22-24)
Xerrada gratuïta a càrrec d’Anèl·lides, serveis ambientals
Les activitats humanes han multiplicat la pressió i destrucció de la riquesa natural dels oceans. Només en el mar Mediterrani 78 espècies marines es troben en perill i 72 d’aquestes espècies es troben a les costes Espanyoles. En aquesta xerrada parlarem dels factors que influeixen la salut dels oceans.

FORMACIONS

Cicle “Potenciem la sobirania alimentària als barris
Del 29 de setembre al 26 d’octubre
Coòpolis (c. Constitució 19) i altres equipaments de la ciutat

El Cercle de Transició Ecosocial i l’Ajuntament de Barcelona inicien el 29 de setembre un cicle de formació amb 5 sessions pensades per activar i reforçar la creació d’estructures alimentaries locals de gestió cooperativa i comunitària i potenciar la sobirania alimentària als Barris. Inscripcions a bcn.coop/formació
Supermercats i botigues cooperatives
Dijous 29 de setembre, de 16.30 a 19.30 h
Logística comunitària
Dimecres 5 d’octubre, de 10.30 a 13.30 h
Lloc: Bicihub (c. Pere IV, 58-60)
Obradors compartits. Mancomunar espais per elaborar productes de qualitat.
Dimarts 11 d’octubre, de 15.30 a 18.30 h
Restauració Cooperativa. Xarxes d’intercooperació
Dilluns 17 d’octubre, de 15.30 a 18.30 h
Mercats municipals. Peces claus per una alimentació sostenible
Dimecres 26 d’octubre, de 9.30 a 12.30 h

Formació “Educació ambiental cooperativa”
Dimarts 4 d’octubre, a les 16 h
Del 29 de setembre al 26 d’octubre
Coòpolis (c. Constitució 19)
Esteu pensant en transformar el vostre projecte d’educació ambiental en una cooperativa? O bé emprendre un nou projecte cooperatiu que desenvolupi línies de treball d’educació ambiental? En aquesta sessió us presentaran els avantatges principals de la fórmula cooperativa amb la voluntat d’animar-vos a conèixer i estudiar la possibilitat que les vosaltres organitzacions formin part del l’ecosistema de l’Economia Social i Solidària.
Formació a càrrec d’Espai Ambiental i la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA). Inscripcions a bcn.coop/formacio

Curs de neteja ecològica
Tardor de 2022
Diversos espais del Poble-sec
Barcelona Activa i el Districte de Sants-Montjuïc, en col·laboració amb la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i CoopNet, ofereixen de nou aquesta tardor un curs formatiu subvencionat en neteja ecològica adreçat a persones de més de 18 anys.
El curs està concebut per millorar la ocupabilitat i la qualificació professional i afavorir el desenvolupament personal i social de l’alumnat i inclou 140 hores de formació en neteja, 40 hores de formació en competències sociolaborals i  40 hores d’experimentació laboral.
Totes aquelles persones que estiguin interessades en participar al curs o assistir a les sessions informatives, ja poden preinscriure’s.
Per fer-ho, només han d’enviar un correu electrònic a ocupabilitat@poblesec.org o trucar al tel. 632 05 71 20.

SERVEIS

DidalTruck a Hostafrancs
Dijous 15 i 29 de setembre
Dijous 13 i 27 d’octubre
Dijous 10 i 24 de novembre
Dijous 15 de desembre
Carrer de Callao, davant del Mercat, de 10.30 a 13.30 hores
Dijous al matí, cada quinze dies, davant del Mercat d’Hostafrancs, trobaràs eines i una persona especialista que t’ajuda amb els arranjaments tèxtils, per transformar peces de roba i aprendre tècniques d’Upcycling’. Tot això és el que s’ofereix des del servei gratuït DidalTruck per tal de prevenir el residu tèxtil i fomentar així l’economia circular.