«Va començar amb l'aigua»

19/04/2021 - 20:16

Aquest projecte a cura d'Alexia Medici relaciona diversos indrets dels barris de Sants i les Corts amb llur història i amb una desena d'obres d'art creades per artistes locals i internacionals específicament per a cada espai. Aquestes obres es mostraran físicament als espais corresponents de forma puntual, i finalment en una exposició conjunta de totes elles. Però ja s'hi poden veure a través d'internet, junt amb l'explicació sobre la història del lloc, llegint amb el mòbil els codis QR que s'hi han instal·lat.

Al llarg del recorregut veus com artistes de la talla de Sergi Aguilar (Barcelona, 1946), Ely Daou (Beirut, 1986), Logan B. Fields (Estats Units, 1996), Teresa Gancedo (Lleó, 1937), Marc Larré (Barcelona, 1978), Rebecca Lyne (Cambridgeshire, 1974), Josep Miracle (Barcelona, 1904), Lizette Nin (República Dominicana, 1984) i Rubén Verdú (Caracas, 1962) han creat obres d’art que dialoguen en una conversa site-specific travessant múltiples dimensions d’espai i temps.

Alexia Medici és una curadora d’exposicions originària de Malta, establerta a Barcelona des del 2006, amb una àmplia trajectòria. Va concebre aquest projecte durant la desescalada del confinament domiciliari de l’any passat, quan només podíem allunyar-nos fins a un quilòmetre de casa en sortir a passejar en determinades franges horàries. Viu a l’avinguda de Madrid, entre Sants i les Corts, així que Can Mantega era dels pocs espais que podia visitar.

Ara aquesta exposició intangible convida a explorar i reflexionar sobre la història de diversos llocs emblemàtics d’aquests barris utilitzant la perspectiva subjectiva com a forma de veure-hi. Qui la vulgui recórrer haurà de caminar pels carrers i localitzar els codis QR presents a cada lloc, que amb l’ajuda del mòbil et connecten amb la història de l’indret i t’introdueixen una obra artística produïda específicament per al lloc on es presenta. La idea és crear així diverses capes d’interpretació de la memòria històrica.

A partir del maig, l’exposició deixarà de ser del tot virtual: cada mes es presentarà una de les obres artístiques al lloc històric per al qual va ser creada. Això donarà lloc a un cicle de presentacions a les quals et pots apuntar a través de la pàgina de Facebook. Més endavant, per a qui prefereixi fer la ruta en companyia, també es faran visites guiades a tots els punts amb la curadora Alexia Medici i l’historiador santsenc Agust Giralt. Finalment, una exposició artística reunirà totes les obres originals d’aquest projecte per veure com dialoguen entre elles.

Aquest projecte s’ha desenvolupat gràcies a la col·laboració entre el Districte de Sants-Montjuïc, la Fundació Suñol i la Fundació Glòria Soler, la Lleialtat Santsenca i el centre d’estudis Metàfora.