Els Gegants de Sants-Montjuïc

08/02/2023 - 14:02

'Barcelona gegantera’ és molt més que un llibre. És també un projecte multimèdia que posa al dia l’activitat de les colles geganteres de tots els barris de la ciutat, inclosos els de Sants-Montjuïc. Aquest treball de recerca, exhaustiu i rigorosament documentat, presenta dades inèdites que reescriuen bona part de la història dels gegants de Barcelona des del 1424 fins avui. La presentació al Palau de la Virreina, aquest dimecres 8 a les 19.30 h en el marc de les festes de Santa Eulàlia, obre els actes de commemoració dels 600 anys de la primera referència dels gegants a Barcelona, que duraran fins a finals de l’any 2024.

L’any 1424, el Llibre de les Solemnitats de Barcelona inclou una relació dels elements municipals que van concórrer a la processó del Corpus. Entre ells, “lo rey David ab lo Giguant”. Segons els estudiosos, és la primera referència gegantera del món. Així, l’any vinent es compliran 600 anys dels primers gegants coneguts a la ciutat. Per celebrar-ho, l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat un treball enciclopèdic, un projecte multimèdia en forma de llibre, Barcelona gegantera, escrit per Nico Alonso, i de web, que fa una recopilació exhaustiva de la història gegantera de la ciutat.

Al nostre districte, la primera referència gegantera seria la de la processó de Corpus de l’any 1890 de la parròquia poblesequina de Santa Madrona. També se sap que els gegants de Santa Madrona van desfilar en aquestes festes als anys 1916, 1930, 1939 i 1950.

A Sants, aquesta història començaria amb les processons de Corpus dels anys 1920 o 1925, tot i que no seria fins a dues dècades després que la Parròquia de Santa Maria de Sants va comprar els gegants vells, Maria i Bartomeu. El Secretariat d’Entitats i els Diables de Sants els van recuperar l’any 1985, alhora que el Col·lectiu d’Artistes de Sants en feia uns de més populars, treballadors de l’antiga fàbrica de l’Espanya Industrial, que es van dir Xava i Xinxa. Al 1988 se’ls va unir el gegantet Pol, que representa un nen d’escola, i al 1997, els capgrossos Pitu (que representa el pioner del cinema Fructuós Gelabert) i Lluna de Méliès. Actualment a la seu del Districte es poden veure els gegants vells de Sants, Bartomeu i Maria, i també els que l’Orfeó de Sants va cedir l’any 2007 a la colla gegantera: llavors es van batejar com a Lau i Montse, en honor al primer director i a la primera directora que va tenir l’Orfeó, Estanislau Mateu i Montserrat Tous. Els gegants nous i també la que al 2011 va estrenar la Núria Feliu són a les Cotxeres de Sants, junt amb els de Sant Medir.

Els primers gegants que apareixen a Sants-Montjuïc després de la recuperació de la democràcia són els de Sant Medir, a la parròquia de la Bordeta. Són dos personatges icònics del barri, la Tuies i l’Esteve, als quals l’any 1984 s’hi va afegir el gegantet Medir. Arraconats també a finals dels vuitanta, es van recuperar l’any 2009 de la mà dels Gegants de Sants i de nou al 2019 per part d’un grup de veïns vinculats a les comissions de festes del barri.

La Marina va estrenar els seus primers gegants l’any 1986. Eren el pagès Magí i la peixatera Quimeta, a qui dos anys després es va unir el gegantó Pirata Tunis. Els Diables de Port els van recuperar l’any 2000 i l’any 2002 es van fer nous després de patir un acte vandàlic, però al 2006 també es van restaurar els originals. Tots són ara al Centre Cívic Casa del Rellotge. Els Gegants de la Marina van sumar al 2007 el gegantó Paco Candel, i al 2011 el gegantet Campisdrak. També tenien quatre capgrossos: en Pinchaúvas, l’Escombriaire, el Pallasset i la Bruixa. Ara tots aquests gegants ja no surten gaire, però l’any 2019 l’associació La Marina Viva va encarregar una nova gegantona del personatge de “la Marina”, que es va presentar a la Festa Major del 2021.

Al Poble-sec, l’any 1988 es van fer tres gegants amb cossos que eren les Tres Xemeneies i els caps d’una vedet del Paral·lel, d’un presentador de music-hall i del fum de l’antiga fàbrica. Després de patir diversos accidents, la Colla de Geganters i Grallers del Poble-sec va estrenar l’any 2001 els nous Armand de Montjuïc i Rosa del Paral·lel. L’any següent va arribar el cambrer Quimet i més recentment han creat tres nans: l’escura-xemeneies Aquilino, la modista Palmira i la tramoista Mariví. Gegants i nans es poden veure al Centre Cívic El Sortidor, mentre que les Tres Xemeneies estan exposades al Centre Cultural Albareda.

Sense colles geganteres vinculades, als barris de Sants-Montjuïc trobem, però, molts més gegants:

  • Gegants de la Font de la Guatlla: en Paco el Petanquero i la Teresina del Ganxet, exposats al Centre Cívic.
  • Gegants del Poble Espanyol: Mary Santpere, quatre gegantons que són les quatre estacions de l’any i deu capgrossos, un per cada districte de Barcelona.
  • Gegants del carrer del Vallespir: el cansalader Tomeu Vall i la peixatera Laia Espir.
  • Gegants del Carrer de Sants: en Patufet, el Drac, l’Andalusa i el Moro, a més del Cavall, el Gegantó i el gos Santset.
  • El Jarocho, la Jarocha i la Frida Kahlo de la BiblioMusiCineTeca del Poble-sec.

A la llista caldria afegir, a més, els nombrosos gegantons i nans creats a les escoles de tots els barris…