+Biennal, a Sants-Montjuïc

05/10/2022 - 19:52

De l’11 al 16 d’octubre, la Biennal de Pensament torna a omplir el centre de la ciutat de debats i reflexió amb més de 60 activitats i prop de 200 participants nacionals i internacionals. La programació, que torna al format presencial al 100%, crida a la participació ciutadana en nou espais situats en altres districtes de Barcelona. A Montjuïc trobareu diversos espectacles i espais de reflexió promoguts pel Teatre Lliure o la Fundació Joan Miró. A la Marina, dues sessions conviden a fer-nos pensar en les migracions forçades.

La complicitat amb les ciutats de València i Palma, novetat d’enguany, fa créixer el component mediterrani de la Biennal i reforça la implicació de les metròpolis en els reptes globals. Totes tres ciutats duran a terme programacions paral·leles d’aquesta Biennal de Pensament.

A Barcelona, els debats oberts i gratuïts de la Biennal tenen lloc en nou espais d’altres districtes. A més, algunes activitats són itinerants, com els passejos peripatètics, i es desenvolupen en diversos espais públics de la ciutat. Així mateix, diversos equipaments municipals i culturals organitzen activitats en les seves instal·lacions vinculades al programa, un conjunt de propostes que integren la +Biennal. Aquestes activitats són les que tenen lloc a Sants-Montjuïc:

  • Pensem les infàncies desplaçades: trajectòries, violències i imaginaris
    Dijous 13 d’octubre de 19 a 20 h al Centre Cívic Casa del Rellotge
    Des de l’inici de la pandèmia, l’associació IURTA ha estat creant el projecte Desplaçades per aportar una nova mirada a com els infants viuen les seves experiències de desplaçaments forçats, revisant idees preconcebudes, estereotips i fal·làcies sobre les mobilitats humanes. Aquest dijous comptem amb la participació de Miquel Martorell, expert en migracions i mobilitats infantils, i membre de l’associació IURTA.
  • Desplaçades, el conte
    Dissabte 15 d’octubre de 12 a 13 h a la Biblioteca Francesc Candel
    La Berta i l’Anna són dues nenes que, per diferents motius, s’han vist obligades a marxar de casa seva. A través d’aquesta activitat escènica de l’associació IURTA, tota la família reflexionareu sobre el dol migratori, el racisme, els drets humans, l’emergència habitacional i l’amistat. Activitat enfocada a infants de 9 a 12 anys, organitzada amb la col·laboració dels centres cívics de la Marina i la Biblioteca Francesc Candel.
  • Fòrum de creació i pensament ‘Lluerna’
    Presentació final, dissabte 15 a les 17.30 h a la Fundació Joan Miró
    A partir d’una obra de Miró o d’algun altre artista, la comunitat fa contribucions en forma de composició literària, assaig, dibuix, fotografia, vídeo, audiovisual, àudio. Aquest material es difon a través d’una revista digital i per xarxes socials. Dissabte es mostra una selecció de les peces presentades i s’estableix un col·loqui amb els creadors en un context distès que propiciï el contacte interpersonal i l’intercanvi.
  • Sun & Sea
    Dimecres 12, dijous 13 i divendres 14 a les 18 h al Teatre Lliure
    En una platja de sorra il·luminada per un sol artificial, gent en banyador gaudeix d’un típic dia de platja. Prenen el sol, llegeixen, juguen i conversen mentre el públic circula per una passarel·la i els observa des de dalt. Aquesta situació totalment banal i quotidiana es transforma quan irromp la música. Les cançons destapen un seguit de preocupacions, tant individuals com col·lectives, des de la pell cremada per exposar-se massa al sol fins a la por d’una catàstrofe mediambiental. Sun & Sea és la versió escènica de la instal·lació-òpera-performance presentada pel pavelló oficial de Lituània a la Biennal d’Art de Venècia del 2019. Entrades disponibles al web del Teatre Lliure. També pots participar-hi gratuïtament fent de figurant a la funció!
  • Se’ns moren les plantes
    Divendres 14, dissabte 15 i diumenge 16 a les 18.30 h al Teatre Lliure
    Peça nascuda del diàleg amb professionals de l’Institut Botànic i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que confronta la pràctica humana d’anomenar, arxivar i preservar la natura amb la intuïció d’altres maneres d’entendre la realitat, en què els humans no són els únics agents dels canvis i transformacions del paisatge. Aquesta performance artística explora els lligams entre botànica, al·lucinació i colonialisme, a través d’una passejada sonora per Montjuïc guiada per una directora de so cinematogràfic. L’actvitat també es realitza fora de les dates de la Biennal de Pensament, per exemple el cap de setmana anterior amb Viu Montjuïc. Entrades disponibles al web del Teatre Lliure.
  • Identitat sonora
    Presentació final, diumenge 16 a les 18.30 h al Teatre Lliure
    Taller per qüestionar la concepció del que són els monuments, commemoratius de «persones o esdeveniments notables», representatius del poder i els valors d’una societat en un moment determinat. Es proposa fer visible allò invisible, pensant en monuments més com a detonants d’activació futura que com a manifestacions del passat. Hi participen estudiants universitaris de diferents disciplines (música, cuina, escenografia, disseny…). La participació al taller, que es desenvoluparà íntegrament en anglès, requereix la inscripció prèvia (gratuïta). Dirigit per la dramatuga txeca Sodja Zupanc Lotker, en col·laboració amb la Fundació Arrels.

Més informació