Chantal Akerman al Zumzeig

18/01/2024 - 11:29

El Zumzeig Cinecooperativa ofereix el cicle 'Chantal Akerman: aquí i en una altra part' per recordar la figura de la directora belga. Entre el 24 de gener i el 5 de març, hi podreu veure un film per setmana, un total de set títols cinematogràfics d'aquesta artista visual multidisciplinar.

Chantal Akerman (1950-2015) va ser una destacada cineasta, escriptora i artista visual belga. Va néixer el 6 de juny de 1950 a Brussel·les dins d’una família jueva. Akerman és coneguda per la seva contribució al cinema experimental i el seu enfocament únic en l’exploració de la condició humana, la identitat i l’espai.

A més del seu treball al cinema, Akerman també va incursionar en l’art contemporani, explorant diferents formes d’expressió visual i multimèdia. Chantal Akerman va morir el 5 d’octubre de 2015 a París, França. El seu llegat continua viu a través de les seves obres cinematogràfiques i artístiques, que continuen sent estudiades i apreciades arreu del món.

Fins el 24 d’abril, a La Virreina Centre de la Imatge hi ha una exposició sobre la figura d’Akerman titulada ‘Encarar la imatge’. Paral·lelament, el Zumzeig Cinecooperativa li ha volgut retre el seu particular homenatge. Amb el cicle ‘Chantal Akerman: aquí i en una altra part’. Aquestes son les set projeccions que podreu gaudir al cinema cooperatiu d’Hostafrancs:

‘News from Home’ (1976)
Dijous 25 de gener, a les 19 h
Aquesta obra innovadora mostra llargs plans de paisatges urbans de Nova York, sense una narrativa tradicional. Acompanyant les imatges, Akerman llegeix cartes escrites per la seva mare en francès, creant una juxtaposició entre la vida agitada de la ciutat i els sentiments de nostàlgia i preocupació expressats a les cartes. La pel·lícula captura l’essència de la separació i la comunicació a través d’un estil cinematogràfic minimalista i contemplatiu.
En versió original, francès amb subtítols en castellà. Reserva clicant aquí.

‘Les Rendez-vous d’Anna’ (1978)
Dijous 1 de febrer, a les 19 h
La trama segueix Anna Silver, una directora de cinema belga, mentre viatja per Europa per presentar la seva última pel·lícula. Al llarg dels seus viatges, Anna estableix diverses relacions amb les persones que coneix, explorant temes com la soledat, la identitat i la connexió humana. La pel·lícula destaca per la seva estructura episòdica, amb una atenció especial a la introspecció dels personatges i els seus diàlegs.
En versió original, francès amb subtítols en castellà. Reserva clicant aquí.

‘D’Est’ (1993)
Dijous 8 de febrer, a les 18.45 h
Després de l’enderrocament del mur de Berlín, Chantal Akerman capta la realitat i la mutació dels antics territoris soviètics, filmats des de l’estiu fins a l’hivern en una sèrie de plans itinerants o amb una càmera estàtica. Des d’Alemanya de l’Est fins a Moscou, passant per Polònia, Lituània i Ucraïna, enregistra els cossos i els rostres de les masses anònimes, amb les seves expressions il·legibles, sigui caminant o sigui simplement esperant qui sap què. Filma edificis, paisatges, la neu o la caiguda de la nit i ofereix una gran quantitat d’impressions visuals i auditives que constitueixen un poema impressionista i fascinant.
En versió original, sense diàlegs. Reserva clicant aquí.

‘Sud’ (1999)
Dimarts 13 de febrer, a les 19 h
Chantal Akerman viatja al sud dels Estats Units a rodar una pel·lícula sobre la terra de William Faulkner i James Baldwin. Poc després de la seva arribada, tanmateix, el brutal assassinat de James Byrd Jr. la porta a abandonar la idea inicial. Sud segueix aleshores les petjades del linxament d’un home negre dut a terme per tres homes blancs, apuntant com aquest crim s’inscriu en un paisatge mental i físic concret.
En versió original, francès amb subtítols en castellà. Reserva clicant aquí.

‘De l’Autre Côté’ (2002)
Dimarts 20 de febrer, a les 19 h
A Amèrica del Nord, els pobres són en gran part mexicans. Durant molts anys han passat la frontera per San Diego, però el Servei d’Immigració estatunidenc ha aconseguit parar el flux dels immigrants clandestins en aquesta part de Califòrnia i han procedit a deportar-los cap a les regions desèrtiques i muntanyoses d’Arizona. Allí van creure que les dificultats, els perills, el fred i la calor els destruirien…
En versió original, francès amb subtítols en castellà. Reserva clicant aquí.

‘Là bas’ (2006)
Dijous 27 de febrer, a les 19 h
Autoretrat documental en el qual la pròpia cineasta, tancada al seu pis a Tel Aviv, i sortint molt poques vegades per comprar cigarros o menjar, filma les afores a través de les finestres i reflexiona en veu alta sobre els esdeveniments, tan dels banals i quotidians com dels terribles referents al terrorisme, que succeeixen durant la seva breu estança en reclusió a la ciutat israelita.
En versió original, francès amb subtítols en castellà. Reserva clicant aquí.

‘Demain on Déménage’ (2004)
Dijous 5 de març, a les 19 h
Després d’enviudar, una dona se’n va a viure amb la seva filla; aquesta intenta sense èxit escriure un llibre eròtic, tot i els consells que li dona la seva mare, a diferencia d’ella, coneix a fons l’assumpte. Com que el pis els resulta petit decideixen vendre’l i traslladar-se a un altre més gran. Mentre es dediquen a visitar pisos, la vida d’ambdues fa un gir.
En versió original, francès amb subtítols en castellà. Reserva clicant aquí.

Més informació